Politikusok támogatását élvezhette az embertelen bánásmód miatt bezárt idősotthonokat működtető bűnszervezet

2023. július 10. – 07:33

Politikusok támogatását élvezhette az embertelen bánásmód miatt bezárt idősotthonokat működtető bűnszervezet
Gabriela Firea családügyi miniszter a kormányváltást követően a Victoria palotában – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Egy hete tartja lázban a romániai közvéleményt az Ilfov megyei szociális otthonok ügye. A nyomozók szerint igaz, amit a sajtó feltárt: éheztették, bántalmazták és kifosztották az ápoltakat, időseket és fogyatékkal élőket. A bűnszervezettel Gabriela Firea családügyi minisztert, volt bukaresti főpolgármestert hozzák kapcsolatba. Összefoglaljuk röviden a szövevényes történetet.

Bár korábban is jelentek meg cikkek arról, hogy az időseket és fogyatékkal élőket gondozó egyes otthonokban súlyos problémák vannak az ellátással, kedden robbant a bomba, amikor a rendőrség és a szervezett bűnözés elleni ügyészség rajtaütést tartott. Illetve amikor egy közleményben számoltak be arról, hogy több mint 100 gondozottat mentettek ki három otthonból, akiket elképesztő körülmények között találtak. Több mint 30 házkutatásról számoltak be, és 26 gyanúsítottat vettek őrizetbe.

Már a legelső közleményből is borzalmas dolgok derültek ki, azóta folyamatosan érkeznek a szörnyűbbnél szörnyűbb részletekről szóló hírek. Három Ilfov megyei otthonban, ahol felnőtt fogyatékkal élőket is időseket ápoltak, a gondozók fizikailag és verbálisan bántalmazták a beutaltakat, éheztették, télen pedig hidegben tartották őket, sokszor az ürülékükben kellett feküdjenek. A termeket tetvek és vérszívó poloskák lepték el, emiatt rovarirtó sprayvel fújták le a bentlakók ruháját és haját, ami veszélyt jelentett az egészségükre. Arra is volt példa, hogy ha valaki panaszkodott valamiért, fájdalmai voltak, benyugtatózták, hogy a nap nagyrészét átaludja. Emellett az ügyészek szerint a gondozottak pénzét is elvették, és az ingatlanjaikat is igyekeztek megszerezni.

A nyomozók két bűnszervezetről írnak a tájékoztatóikban, azonban nyilvánvaló, hogy ezek nem folytathatták volna üzelmeiket, ha az ellenőrző hatóságoknál nem lettek volna cinkosaik. És egyre többen vélik úgy, hogy magas pozíciókban levő, befolyásos politikusok is állnak az ügy hátterében.

A három otthonban folyó visszaélésekről a Centrul de Investigații Media és a Buletin de București újságírói közöltek három tényfeltáró anyagot (itt, itt és itt olvashatók) idén januárban és februárban, a nyomozóhatóságok szerint ezek alapján indítottak eljárást. Mint írják, 2020-ban alakult meg az a két bűnszervezet, amelynek tagjai bántalmazták és kizsákmányolták az időseket.

A gyanúsítottak, nyilván, pénzszerzésre használták fel a kiszolgáltatott bentlakókat. Az ápoltak ellátásáért pénzt kaptak az államtól (minél súlyosabb fogyatékkal utaltak hozzájuk valakit, annál nagyobb összeget kaptak, mely esetenként elérte az 1500 eurót is havonta), de kaptak pénzt a hozzátartozóktól is, így az elmúlt két évben több millió lejes bevételre tettek szert. A kiadásaikat pedig a minimálisra szorították vissza, a legolcsóbb élelmiszereket vették a bentlakóknak, sok esetben lejárt szavatosságú termékekből főztek. A sajtóbeszámolók szerint az ellenőrző szervek falaztak nekik, ha épp ellenőrzés volt kilátásban, előre szóltak. A látogatók, hozzátartozók pedig főként azért nem láthatták, tulajdonképpen mi folyik, mert a Covid-járványra hivatkozva többnyire be sem engedték őket az otthonokba.

Mint írtuk, Marcel Ciolacu miniszterelnök országos szintű ellenőrzést rendelt el a fogyatékkal élőket, időseket és árvákat gondozó intézményekben és követeli a felelősök menesztését. Emellett átfogó reformot ígér, mellyel elejét lehet majd venni a rendszerszintű korrupciónak. A fogyasztóvédelmi hatóság időközben két otthon működését felfüggesztette, egyet pedig bezáratott. Továbbá elbocsátottak pár olyan tisztviselőt, akinek feladata lett volna az ellenőrzések során az abúzusok elleni fellépés.

Felmerül viszont a kérdés, hogy a tervezett tisztogatással eljutnak-e olyan magas szintre, hogy azokat is elmozdítsák, akik politikai védelmet nyújthattak a bűnszervezet tagjainak? Egyelőre erre utaló jel nincsen, a miniszterelnök neveket nem említ, ami talán nem is csoda, hiszen a közvetlen kollégái, párttársai kerülnének célkeresztbe. A felháborodás viszont óriási, így elképzelhető, hogy mégiscsak fognak hullani fejek a legmagasabb pozíciókból.

Civil szervezetek és ellenzéki politikusok Marius Budăi munkaügyi miniszter leváltását követelik első körben, ehhez a tárcához tartoznak ugyanis a felügyelőszervek. Aki ahelyett, hogy utánajárt volna a jelzett abúzusoknak, inkább egyoldalúan felmondta azt a 20 éves megállapodást, mely a Jogi Forrásközpont (CJR) nevű civil szervezet számára lehetővé tette, hogy az ilyen központokban előre be nem jelentett ellenőrzéseket tartson. Az év elején megjelent cikkeket követően elrendelt ugyan ellenőrzéseket, viszont mindössze pár ezer lejes büntetésekkel megúszták az otthonok fenntartói.

Egymásra mutogatnak

Marius Budăi a botrány kirobbanása után egyébként azzal védekezett, hogy nem a munkaügyi és szociális minisztérium feladata lett volna az ellenőrzés, hanem a megyei önkormányzaté, melynek alárendeltségében működik az az osztály, mely el kellett volna járjon. Ilfov megye tanácsának elnöke ugyanakkor azt állítja, igenis, a minisztérium alá tartozó szervek kellett volna fellépjenek, legalábbis a három központból kettő esetében, mivel a magánkézben levő otthonokat a megyei szociális igazgatóság nem ellenőrizheti.

Fireához vezetnek a szálak

A legtöbben azonban Gabriela Firea családügyi miniszter, volt bukaresti főpolgármester felelősségre vonását követelik, legelőször is azt, hogy menesszék a tárca éléről, mivel az ügy kulcsfigurái szoros kapcsolatban állnak vele. A három problémás otthon közül kettőt egy civil szervezet működtetett, mely a nyomozóhatóságok szerint eleve nem teljesítette azokat a feltételeket, melyek alapján kiadható a működési engedély, például nem rendelkezett semmiféle előzetes tapasztalattal a szociális ellátás terén. Röviden, Gabriel Firea családügyi miniszter férje, Voluntari város polgármestere, Florentin Pandele egy szociális ellátási szerződést ítélt oda egy olyan egyesületnek, ahol feleségének barátnője, Ligia Gheorghe volt az alelnök. Az idősek otthonát működtető civil szervezet elnöke pedig a család egy másik barátja, Stefan Godei, a fővárosi városháza egykori sofőrje.

A Vitéz Szent Gábriel egyesület elnökét, Godeit, aki Firea idején sofőrként dolgozott a fővárosi önkormányzatnál, a volt főpolgármester testőreként is számon tartották. A szereplők és Gabriela Firea közötti szoros kapcsolatról egyébként számos Facebook-bejegyzés árulkodik: családi eseményekről, keresztelőkről, különböző összejövetelekről posztoltak, olyan fotókat mellékelve, melyeken együtt láthatók az üggyel kapcsolatba hozható szereplők. Az egyesület időközben lemondott alelnöke, Ligia Gheorghe Fireának nemcsak a legjobb barátnője, hanem évtizedek óta a politikus személyi tanácsadójaként dolgozott a bukaresti főpolgármesteri hivatalban is, és aztán a családügyi minisztériumban. A Gabriela Firea húga pedig épp a a sógora, Pandele polgármester által vezetett voluntari-i önkormányzat szociális osztályán dolgozott az abúzusok idején, így többek között az ő feladata lett volna az ellenőrzés.

A miniszter azonban az elmúlt héten több megszólalásában is tagadta, hogy neki, a férjének, a nővérének és a barátnőjének bármi köze lett volna az abúzusokhoz, azt állította, ezekről egyiküknek sem volt tudomása. Többször is elismételte, hogy politikai lejárató kampány áldozatának tekinti magát, és azért támadják, hogy megakadályozzák abban, hogy jövőre ismét elnyerhesse Bukarest főpolgármesteri tisztségét.

Az ügy borzasztóan kellemetlen mind az egy hónapja miniszterelnökké kinevezett Marcel Ciolacu, mind az általa vezetett Szociáldemokrata Párt (PSD) számára, mivel az érintettek szinte kivétel nélkül a PSD politikusai. Gabriela Firea pedig a párt egyik erős emberének számít, és hatalmas arcvesztés lenne a bukása. Azonban a népharaggal is számolniuk kell, különösen hogy jövőre négy választást tartanak Romániában. A PSD fő célja pedig az, hogy megőrizzék a legerősebb párt pozícióját mind az önkormányzati, mind a parlamenti, mind az EP-képviselő választáson, a legfőbb nyereségnek pedig azt tekintenék, ha hosszú évek után ismét a párt adhatná az államelnököt.

Bár Marius Budăi és főként Gabriela Firea beáldozása súlyos veszteségnek számíthat a párt számára, Ciolacunak még egy fontos dolgot figyelembe kell vennie. Olyasmi történt a múlt héten, amire eddig nem volt példa: a hatalmas befolyással rendelkező Román Ortodox Egyház szóvivője is megszólalt az ügyben és elítélte a felelősöket. Bár név szerint nem említett senkit, és a szóvivő azt is hangsúlyozta, hogy magánemberként nyilvánult meg, világos, hogy az egyházat is felháborította a családügyi miniszter feltételezhető szerepe ebben a szörnyű történetben. Hab a tortán, hogy Firea férje a szóvivő megszólalása után egy műsorban felhánytorgatta, az ortodox egyház annak ellenére támadja őket, hogy a felesége főpolgármesterként bőkezűen támogatta a nagy projektjüket, a kormány épületének szomszédságában készülő gigakatedrális, a Nemzet Megváltásának Temploma építési munkálatait.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!