Pincébe zárt, elhanyagolt páciensekre találtak egy Maros megyei otthonban

2023. július 28. – 09:07

frissítve

Pincébe zárt, elhanyagolt páciensekre találtak egy Maros megyei otthonban
A marosbárdosi otthonban idősek és fogyatékkal élő fiatalok éltek – Fotó: casutalumin.ro

Másolás

Vágólapra másolva

Sürgős hatósági beavatkozást kért Marcel Ciolacu miniszterelnök a Maros megyei Marosbárdoson működő otthonból jelentett súlyos visszaélések kivizsgálására. A Centrul de Resurse Juridice (CRJ) nevű bukaresti jogvédő szervezet jelentése szerint az intézmény pincéjében elhanyagolt, bántalmazott pácienseket találtak.

Ciolacu csütörtök este közölte a Facebook-oldalán, hogy „elfogadhatatlan visszaélések és erőszak” gyanúja miatt kivizsgálják a Căsuța Lu’Min nevű, időseket és fogyatékkal élőket ellátó otthon működését, és hogy személyesen győződik meg arról, hogy az áldozatok megfelelő ellátásban részesülnek, az elkövetőket pedig felelősségre vonják.

Mara Togănel, Maros megye prefektusa csütörtök este arról számolt be a Zi de zi hírportálnak, hogy az otthonban 30 személyt találtak. Közülük először nyolcat vittek be a sürgősségre, majd kórházba, később pedig további ötöt vizsgáltak ki. Az otthon további 17 lakóját marosludasi, segesvári és alsóidecsi központokba szállították át, egy pácienst pedig a hozzátartozói vettek magukhoz.

Megszólalt Simona Bucura-Oprescu munkaügyi miniszter is, aki tűrhetetlennek nevezte a helyzetet, és a marosbárdosi otthon működési engedélyének visszavonását kérte.

A politikusok nyilatkozatai után a CRJ közleményt adott ki arról, hogy mit találtak a Marosszentanna községhez tartozó faluban működő otthonban, ahol azután tettek bejelentetlen látogatást, hogy jelzést kaptak az itt uralkodó embertelen állapotokról. Jelentésük szerint az otthon pincéjében építkezési hulladék, ruhászsákok és régi orvosi felszerelések között találtak rá négy súlyosan fogyatékos emberre, akik ürülékkel és vérrel teli matracokon feküdtek. Később egy kilincs nélküli, „építkezési anyagok” feliratú ajtó mögött, egy apró, világítás és szellőzőnyílás nélküli kamrában további két magatehetetlen, elhanyagolt páciensre találtak rá. A CRJ csapata szóba állt az otthon többi lakójával is, akik arra panaszkodtak, hogy a személyzet erőszakosan viselkedett velük, előfordult, hogy megkötözték és megütötték őket.

Georgiana Pascu, a CRJ munkatársa a Zi de zi hírportálnak azt mondta, hogy a marosbárdosi otthonban olyan személyeket találtak, akiknek az elhelyezésére Bukarest 5. és 6. kerületének szociális igazgatóságai, illetve a Maros megyei és a Kovászna megyei szociális igazgatóságok (DGASPC) kötöttek szerződést az otthonnal. A Maros megyei DGASPC vezetője, Miklea Hajnal Katalin cáfolta, hogy az általa vezetett intézmény szerződéses viszonyban állna az otthont működtető szervezettel.

A CRJ segítségével derült fény egyébként a Bukarest melletti, voluntari-i idősotthonokban történt visszaélésekre is, amelyek végül a munkaügyi és a családügyi miniszter lemondásához vezettek. A miniszterelnök országos ellenőrzést rendelt el, nem volt olyan megye, ahol nem figyelmeztettek vagy büntettek volna otthonokat.

A szociális otthonok felügyeleti szerve (AJPIS) többször ellenőrizte a marosbárdosi intézményt Cristian Răduț igazgató szerint. Mint mondta, a legutóbbi ellenőrzés éppen egy nappal azelőtt történt, hogy a CRJ munkatársai felfedezték volna az alagsorban tartott pácienseket. Az AJPIS munkatársai nem jutottak le a pincébe, állítólag azért, mert az otthon vezetősége azt állította, hogy az ajtó egy kamrába vezet és beragadt, nem lehet kinyitni.

A Re-Min Egyesület két otthont működtet Maros megyében, a marosbárdosi mellett Marosvásárhelyen, a Somostetőn is van egy központjuk, amelynek nemrég, az országos ellenőrzések alkalmával vonták vissza az ideiglenes működési engedélyét.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!