Hazahozták Darius Vâlcovot, a brutális vagyont felhalmozó politikus elkezdheti hatéves börtönbüntetése letöltését

2023. augusztus 14. – 18:18

Másolás

Vágólapra másolva

Hazahozták a volt pénzügyminisztert, Slatina város egykori polgármesterét, Darius Vâlcovot, akinek kiadatását a román hatóságoknak a nápolyi ítélőtábla rendelte el július végén. Vâlcov idén május 23-án feladta magát Nápolyban az olasz rendőrségnek, de nem tartóztatták le, hatósági felügyelet alatt zajlott a tárgyalása. Az alapfokú döntés ellen Darius Vâlcov fellebbezett, de augusztus 8-án a nápolyi legfelsőbb bíróság elutasította kérését. A nápolyi bírák döntéséről Alina Gorghiu igazságügyi miniszter számolt be, és ő volt az, aki ma is Facebook-posztban tudósított arról, hogy mi történik a hat évi börtönbüntetésre ítélt volt szociáldemokrata politikussal.

Darius Vâlcov délután 4 óra körül érkezett Romániába egy menetrend szerinti járattal. A bűnüldöző szervek munkatársai kísérik a rahovai börtönbe. Gorghiu szerint a politikust a rahovai börtönbe viszik, azonban itt csak egy 21 napos karantén vár rá, majd innen átkerül egy félig nyitott rendszerű büntetésvégrehajtó-intézetbe. Arról, hogy melyik börtönről van szó, nem nyilatkozott az igazságügyi miniszter. Gorghiu azt hangsúlyozta, hogy mióta átvette a tárca vezetését ez az első magasrangú politikus, akit sikerült visszahoznia az országba, de nem áll meg ennél az egynél, ígérte a miniszter bejegyzésében.

Vâlcov ellen 2015-ben emeltek vádat a korrupcióellenes ügyészek befolyással való üzérkedés, pénzmosás és egyéb illegális pénzügyi műveletek, illetve hivatallal összeférhetetlen kereskedelmi cselekmények miatt. Az ügyészek brutális mennyiségű, milliókat érő képzőművészeti alkotásokat és egyéb értéktárgyakat, köztük három darab három kilogrammos aranyrudat, egy aranykeretes Renoir- festményt, Picasso-rajzokat, valamint 90 ezer dollárt és 1 323 850 lejt (mintegy 260 ezer euró) foglaltak le letartóztatásakor.

A szociáldemokrata politikus állami szerződéseket játszott át cégeknek tetemes összegekeért. A kenőpénzeket fiktív szerződések megkötésével igazolta, és fiktív pénzügyi-számviteli dokumentumok körforgását hozta létre, hogy elrejtse a pénz valódi eredetét és rendeltetését. A készpénz egy részét műtárgyak felvásárlására használta, ezeket Vâlcov közvetítőkön keresztül szerezte be. Az ügyben a Román Hírszerző Szolgálat szakértői támogatásával nyomozott a korrupcióellenes ügyészség.

Alapfokon 2018 februárjában mondták ki Vâlcov ellen a nyolc évre szóló ítéletet, de a jogi huzavona miatt az egyik büntetés, amelyet kiszabtak a volt pénzügyminiszterre, elévült, így 2023 május 2-án megszületett végleges döntés valamivel kedvezőbb lett, mindössze hat évi szabadságvesztéssel büntetnék az elképesztő mennyiségű javakat felhalmozott Vâlcovot, aki az alapfokú ítélet kihirdetésének pillanatában az akkori szociáldemokrata miniszterelnöknek, Viorica Dăncilănak volt a tanácsadója. A jogerős döntéskor már nem volt Romániában: a szociáldemokrata politikus Olaszországba szökött.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!