A korrupció miatt elítélt Darius Vâlcov ex-pénzügyminiszter feladta magát az olasz hatóságoknak

2023. május 24. – 09:23

Másolás

Vágólapra másolva

A korrupció miatt 6 év börtönre ítélt Darius Vâlcov korábbi pénzügyminiszter feladta magát az olasz hatóságoknak – írja a Digi24 a Corriere della Sera lapra hivatkozva. A május elején jogerősen elítélt ex-politikus ellen európai elfogatóparancs volt érvényben.

Vâlcov már évek óta Olaszországban tartózkodik, a perének tárgyalásain sem volt jelen. A Digi24 szerint a román hatóságoknak voltak információik arról, hogy a volt pénzügyminiszter Milánó környékén tartózkodik, ahol üzleti érdekeltségi is vannak, és próbálták is sürgetni a felkutatását. Információk szerint a korábbi pénzügyminiszter Nápoly környékén adta fel magát.

Az még nem biztos, hogy a politikus rácsok mögé is kerül Romániában, mert az olaszországi törvények értelmében az ottani hatóságok nem kötelesek őt kiadni. Nem ő az egyetlen romániai elítélt, aki Olaszországba szökött a börtönbüntetés elől. Hasonlóan tett a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) volt vezetője, Alina Bica, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) egykori tisztje, Daniel Dragomir, a Neamţ megyei tanács volt elnöke, Ionel Avram vagy a Hivatásos Labdarúgó Liga (LPF) elnökének a fia, Mario Iorgulescu is.

Darius Vâlcovot befolyással üzérkedés és pénzmosás miatt ítélte hat év börtönre a bíróság. Az ügyet a Festmények dossziéja néven emlegetik, mivel a volt miniszter lakásán tartott házkutatás során több mint száz művészeti alkotást találtak az ügyészek, részben hamis falak mögé rejtve. A politikus ügyével ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesebben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!