A korrupció miatt elítélt Darius Vâlcov ex-pénzügyminiszter feladta magát az olasz hatóságoknak

2023. május 24. – 09:23

Másolás

Vágólapra másolva

A korrupció miatt 6 év börtönre ítélt Darius Vâlcov korábbi pénzügyminiszter feladta magát az olasz hatóságoknak – írja a Digi24 a Corriere della Sera lapra hivatkozva. A május elején jogerősen elítélt ex-politikus ellen európai elfogatóparancs volt érvényben.

Vâlcov már évek óta Olaszországban tartózkodik, a perének tárgyalásain sem volt jelen. A Digi24 szerint a román hatóságoknak voltak információik arról, hogy a volt pénzügyminiszter Milánó környékén tartózkodik, ahol üzleti érdekeltségi is vannak, és próbálták is sürgetni a felkutatását. Információk szerint a korábbi pénzügyminiszter Nápoly környékén adta fel magát.

Az még nem biztos, hogy a politikus rácsok mögé is kerül Romániában, mert az olaszországi törvények értelmében az ottani hatóságok nem kötelesek őt kiadni. Nem ő az egyetlen romániai elítélt, aki Olaszországba szökött a börtönbüntetés elől. Hasonlóan tett a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) volt vezetője, Alina Bica, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) egykori tisztje, Daniel Dragomir, a Neamţ megyei tanács volt elnöke, Ionel Avram vagy a Hivatásos Labdarúgó Liga (LPF) elnökének a fia, Mario Iorgulescu is.

Darius Vâlcovot befolyással üzérkedés és pénzmosás miatt ítélte hat év börtönre a bíróság. Az ügyet a Festmények dossziéja néven emlegetik, mivel a volt miniszter lakásán tartott házkutatás során több mint száz művészeti alkotást találtak az ügyészek, részben hamis falak mögé rejtve. A politikus ügyével ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesebben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!