Ortodox papok szenteléssel és ikonokkal igyekeztek megtisztítani a bukaresti melegfelvonulás útvonalát

2023. július 31. – 16:23

Ortodox papok szenteléssel és ikonokkal igyekeztek megtisztítani a bukaresti melegfelvonulás útvonalát
Ortodox pap megszenteli az utat a bukaresti Pride nyomvonalán, 2023. júl. 30-án – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Mintegy 100 ember részvételével zajlott vasárnap kora este az a felvonulás, amelyet a Bukarest Pride felvonulás nyomvonalának a „megtisztítására” szerveztek.

Az esemény híre akkor jutott el a nyilvánosságba, amikor a FCSB futballklub tulajdonosa, Gigi Becali a Realitatea TV-nek erről nyilatkozott. Mint mondta, nem tudja meggátolni a romániai LMBTQI+ közösség jogait támogató szombati felvonulást, de őt sem lehet megakadályozni abban, hogy „megtisztíttassa a bűntől” azt az útszakaszt, amelyen a menet résztvevői elhaladtak. „Ahol áthaladnak, gonosz szellemeket hagynak maguk után, amelyek baleseteket okoznak, és emiatt emberek halnak meg” – fejtette ki az üzletember. Arról sajnos nem érkezett jelentés, hogy hány baleset történt az említett útszakaszon a vasárnap estig eltelt egy napban.

Aki azt gondolta, hogy Becali ismét csak valami nagyot akart mondani, hogy felhívja magára figyelmet, az vasárnap délután meglepődhetett, ugyanis a jelenlévők ortodox papokkal és ikonokkal felszerelkezve járták végig az egy nappal korábbi felvonulás útvonalát. A Libertatea szerint mintegy 100 résztvevője volt az eseménynek. Ez a szám valamivel kevesebb, mint ahány érdeklődőt az Új Jobboldalnak sikerült összetrombitálnia az úgynevezett „normalitás menetére”. A Bukarest Pride felvonulása előtt, szombat kora délután ugyanis azt is tartottak a fővárosban.

Gigi Becali a vallásos felvonuláson, ahol papokkal közösen szentelte meg a bukaresti Pride nyomvonalát – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos
Gigi Becali a vallásos felvonuláson, ahol papokkal közösen szentelte meg a bukaresti Pride nyomvonalát – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

Becali korábbi önmagához képest viszonylag engedékenyen fogalmazott az LMBTQI+ közösséggel kapcsolatban. „Ha rajtam múlna, a homoszexuálisoknak minden joguk meglenne. Köthetnének bejegyzett élettársi kapcsolatot is, de nem házasságot. A templomba nem léphetnek be! Soha életükben! Az ördögök ördögök, Krisztus Krisztus. És ha azt teszik, amit tesznek, az azt jelenti, hogy ördögök” – mondta a vallásosságáról híres ortodox milliomos.

A kezdeményezés mégsem kifejezetten az övé, ugyanis megérezte a szereplés lehetőségét a Nemzet Útja vezetőjének, Mihai Tîrnoveanunak a lelki társa, Dan Grăjdeanu is. Az Ortodox Testvériség nevű ultrakonzervatív szervezet vezetője rendszerint együtt akciózik Mihai Tîrnoveanuval, együtt hirdették meg a zászlós demonstrációjukat Tusnádfürdőn és együtt mentek az Úzvölgyébe is kereszteket állítani. Ebben az esetben is nehéz elkülöníteni, hogy ki volt a szervező, mert mindketten posztoltak az eseményről.

Az Ortodox Testvériség vezetője tehát szintén úgy gondolta, hogy itt az ideje papokat hívni a Victoria sugárútra, ahol az Accept által szervezett felvonulás jelentős része is zajlott, és ha már ott volt, Grăjdeanu beszédet is mondott. A beszámolók szerint arra buzdította a résztvevőket, hogy jövőre együtt menjenek eltéríteni a Bukarest Pride felvonulást. Az nem teljesen világos, hogy pontosan mit is ért ezalatt, mert előbb azt mondta, hogy csak békésen, keresztény üzenetekkel avatkoznának be, majd pedig „véráldozatról” kezdett beszélni, mondván, hogy „ebben az országban mi románok vagyunk, mi keresztények vagyunk, és ezt csak egy véráldozat tudja eltörölni, amit ha kell, örömmel vállalunk”.

„Annál, hogy egy öregotthonban vagy valahol, a tehetetlenség miatt felfekvésekkel teli halj meg, jobb, ha az Isten és a román nemzet iránti szeretetet megvallva halsz meg” – mondta nyilvánvalóan az elmúlt időszak romániai idősotthon-botrányaira is utalva.

Arról egyelőre nincs hír, hogy Grăjdeanu is pártot alapított volna, és a Tîrnoveanu által életre hívott Nemzeti Mozgalom Pártjának az alapítói között nincs ott a neve, de ennyi nyilvános szereplés után nem csodálkoznánk, ha ő is valami nacionalista törpepárt alapításán gondolkodna.

ACCEPT: A vasárnapi tüntetés résztvevői nem reprezentálják a román társadalmat

„A hatóságoknak komolyan kell venniük minden olyan fenyegetést, amely jogaink korlátozásához vezethet, vagy veszélyeztetheti a mi és szövetségeseink biztonságát” – reagált a Bukarest Pride felvonulását szervező Accept ügyvezető igazgatója, Florina Presadă a vasárnapi eseményekre a Libertateának. A jogvédő szervezet vezetője szerint a vasárnapi rendezvényen részt vevők nem reprezentálják a román társadalmat.

„A gyűlöletet és diszkriminációt szító agresszív csoportok nem képviselik a románokat, ami a támogatóik csekély számán is látszik. Kutatásunk azt mutatja, hogy a románok 71 százaléka gondolja úgy, hogy az azonos neműek házasságának elismerése nem befolyásolná az életüket” – érvelt Florina Presadă.

A szerelem nem perverzió – írta a táblájára egy ellentüntető, kifejezve a véleményét a bukaresti Pride felvonuláson – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos
A szerelem nem perverzió – írta a táblájára egy ellentüntető, kifejezve a véleményét a bukaresti Pride felvonuláson – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

A jó hangulatú felvonuláson nem történt rendbontás, néhány ellentüntető állt csak az út mentén különböző feliratokat tartva a magasba. Presadă szerint a felvonulás a törvényeknek megfelelően történt, és az illetékes rendfenntartó erők mindent megtettek, hogy mindenki biztonságban érezze magát a menet alatt.

„Az elmúlt években nem történt semmiféle incidens, így egyre többen érzik magukat biztonságban a bukaresti Pride-on” – állapította meg a szervező. A felvonuláson a hivatalos közlésük szerint mintegy 25 ezer ember vett részt.

A Román Ortodox Egyház szerint a homoszexualitás mindig is természetellenes marad

A Román Ortodox Egyház (BOR) is reagált a Bukarest Pride felvonulásra, amelynek idén a család volt az egyik témája. Vasile Bănescu szerint „nyilvánvaló, hogy a homoszexualitás természetellenes volt és marad, az Isten által mély erkölcsi és szellemi céllal teremtett emberi természet elleni bűnök (hibák) egyike”.

„A homoszexualitásnak, mint minden bűnünknek és gyarlóságunknak, nincsen értelme” – folytatta az érvelését a BOR szóvivője az RFI szerint. Az ember szabad és racionális lény, akinek életét értelemmel kell kitöltetnie, és ez különböző mértékben sikerül neki, magyarázta Bănescu. A szóvivő szerint az ortodox egyház határozattan elítéli, ahogy eddig is, a „pánszexuális / lmbt-ista ideológia offenzíváját a házasság és a család ellen, amellyel megpróbálják ezeket hivatalosan is a homoszexualitáshoz kapcsolni”. Állítása szerint a házasság és a család többezer éves intézmény, amely a „világ minden kultúrájában mindig is a férfi és a nő természetes egyesülésének volt fenntartva”.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!