Képzett Romániát, ne diszkriminációt – mintegy 25 ezer résztvevővel zajlott szombaton a Bukarest Pride

2023. július 29. – 20:54

Képzett Romániát, ne diszkriminációt – mintegy 25 ezer résztvevővel zajlott szombaton a Bukarest Pride
A bukaresti Pride résztvevői 2023. júl. 29-én – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Mintegy 25 ezer résztvevője volt az idei Bukarest Pride felvonulásnak, amelyet szombat délután tartottak, írja a Liberteatea a szervezők becslése alapján. Ez messze meghaladja a korábbi évek részvevőinek a számát, amikor nagyjából 15 ezer ember vonult fel Bukarest utcáin.

A felvonulók a kormánypalota közelében, a Győzelem sugárút (Calea Victoriei) és a Gheorghe Manu utca kereszteződésénél gyülekeztek. Délután 6 óra körül innen indult el a menet a Győzelem sugárúton a parlament épülete felé, ugyanis a mellette található parkban volt az esemény végállomása.

A tudósítások szerint a felvonulás jó hangulatban, jobbára zavartalanul zajlott le, csak néhány ellentüntető volt, akik olyan feliratokat tartottak a magasba, mint „A szabadság nem jelent bűnt” vagy „Románia nem Szodoma”. A felvonulók ezzel szemben olyan transzparenseket mutattak, mint „Képzett Romániát, ne diszkriminációt”, utalva ezzel az idén elfogadott új oktatási törvényekre, „Ti megaláztok minket, mi ellenállással válaszolunk”, vagy épp „Nem a homofób és transzfób törvényekre”.

Ellentüntetők a felvonulók mellett – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos
Ellentüntetők a felvonulók mellett – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

A menet résztvevői – köztük gyermekes családok – élénk színű öltözetben, transzparensekkel, zászlókkal és rengeteg lufival felszerelkezve, Rihanna Umbrella című dalára énekeltek és táncoltak. Igyekeztek felhívni magukra a járókelők, illetve az erkélyeken és a Győzelem sugárút (Calea Victoriei) éttermeinek, kávézóinak teraszain tartózkodó bukarestiek figyelmét, akiknek nagy része megtapsolta őket.

Az idei Bukarest Pride-ot az Accept szervezte, és az esemény fő témája a család és a családhoz való jog volt szexuális irányultságtól és nemi identitástól függetlenül.

„Az idei menet a családokról szól, azokról, akiket szeretünk, azokról, akikkel együtt élünk (...) Ezek a mélyen személyes dolgok sok szempontból politikaiak, és a holnapi (szombati – szerk. megj.) menet a jelenlegi helyzetben minden eddiginél politikaibb lesz” – jelentette ki péntek este a melegjogi szervezet elnöke, Florin Buhuceanu a bukaresti brit nagykövetségen szervezett eseményen. Idén összesen 28 ország nagykövetsége közös nyilatkozatban állt ki a romániai LMBTIQ+ közösség mellett.

Florin Buhuceanu azt is elmondta, hogy a céljuk egy befogadóbb társadalom létrehozása, „ahol az LMBTQI embereknek nem kell elhagyniuk ezt az országot, hogy jobb életük legyen”. Szerinte ugyanis számos fiatal kénytelen manapság távozni Romániából, mert tudja, hogy „idehaza nem ismeri el őt a társadalom, nem részesül jogi védelemben”.

Andrew Noble brit nagykövet is részt vett a felvonuláson – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos
Andrew Noble brit nagykövet is részt vett a felvonuláson – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos


Andrew Noble brit nagykövet a péntek esti eseményen azt idézte fel, hogy ahányszor szóba hozta a szexuális kisebbségek jogait a PSD-s vagy PNL-s politikusoknak, azok vonakodva válaszoltak, arra hivatkozva, hogy „2024 választási év”. „Erre csak azt tudom nekik válaszolni: ha már választási év, az önök pártjának melyik része nem akarja megmutatni, hogy önök egy európai értékeket valló párt, egy fősodrú európai párt? Egy demokratikus társadalomban az emberi jogok nem azok a jogok, amelyeket a többség a kisebbségeknek akar biztosítani. Románia az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának egyik tagállama, ahol az emberi jogok az összes ember jogait jelentik. Ki ne akarná ezt népszerűsíteni egy választási évben?” – fogalmazott a diplomata.

Egyébként Bukarestben szombaton az úgynevezett normalitás menetét is megtartották „a természetes családokért”. A Libertatea tudósítása szerint az Új Jobboldal (Noua Dreaptă) szervezett eseményen mintegy 150 személy vett részt, és vonult a Victoria-palota előtti térről a Román Ortodox Egyház székhelye elé.

A résztvevők többek között olyan feliratokat tartottak magasba, hogy „Az ősök Nagy-Romániáért áldozták fel magukat, nem a homoszexualitásért” vagy „Az abortusz bűncselekmény”. A felvonulás élére az Új Jobboldal vezetői álltak, akik azt írták egy transzparensre: „Stop a homoszexuális párkapcsolatoknak, házasságnak és örökbefogadásnak”.

A felszólaló szervezők szerint a Pride felvonulás igazából szégyenfelvonulás, míg az általuk szervezett esemény „a józan ész, az igazságosság” megnyilvánulása. Állításuk szerint az Európai Unió zsarolja Romániát. Olyan jelszavakat skandáltak közben, mint „Románia ortodox ország!”.

Idén több romániai városban is szerveztek felvonulást, többek között Temesváron, Iași-ban és Kolozsváron is volt. Utóbbiról a Transtelex is helyszínről tudósított.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!