Lemondott a munkaügyi miniszter az idősotthonok botránya miatt

2023. július 13. – 10:36

Másolás

Vágólapra másolva

Marius Budăi ma reggel benyújtotta lemondását Marcel Ciolacu miniszterelnöknek, miután megbeszélést folytatott vele. Hivatalos források szerint Marius Budăi már a napokban, az idősotthonok botrányának kirobbanása óta készítette elő távozását a kormányból.

A munkaügyi miniszter az elmúlt napokban többször is tárgyalt a miniszterelnökkel, de a döntés csak ma reggel született meg. A hivatalos bejelentésre a 11 órakor kezdődő kormányülésen kerül sor. Az Antena 3 forrásai szerint maga Marcel Ciolacu miniszterelnök volt az, aki lemondásra kérte a munkaügyi minisztert.

Kormányzati források szerint Marian Neacşu kormányfőhelyettes veszi át ügyvivő miniszterként a tisztségéből lemondott Marius Budăi helyét a munkaügyi tárca élén az új miniszter jövő heti kinevezéséig. Szintén kormányzati források tudni vélik, hogy Marcel Ciolacu támogatná egy nő kinevezését munkaügyi miniszternek. Eddig öt jelölt került szóba, egyikük Simona Bucura Oprescu szociáldemokrata képviselő.

A kormányfő becsületbeli gesztusként értékeli Marius Budăi munkaügyi miniszter lemondását

Marcel Ciolacu miniszterelnök csütörtök reggeli kormányülésen azt mondta, beszélt Marius Budăi munkaügyi miniszterrel, aki tájékoztatta a lemondási szándékáról. „Szerintem ez egy becsületbeli gesztus, amit köszönök neki. Meggyőződésem, hogy ilyen válsághelyzetben ez természetes reakció egy politikai döntéshozó részéről” – nyomatékosította az Agerpres szerint.

„Az elmúlt napokban sajnos számos olyan esetet láthattunk, amelyek azt bizonyítják, hogy mindez egy cinikus üzletté vált, amelyben a mindenáron való profitszerzés a legfontosabb” – szögezte le. A miniszterelnök hozzátette, ennek véget fognak vetni, akkor is, ha „sok és drasztikus módosításra” lesz szükség.

A kormányfő beszámolt a voluntari-i idősotthonokban történtek után országszerte elrendelt ellenőrzések eddigi eredményeiről is. Mint mondta, mintegy 1100 szociális intézményt ellenőriztek, és ezek közül 13-at bezártak a hatóságok. A miniszterelnök ugyanakkor felszólította az illetékes szerveket, hogy „túlbuzgóságukban ne essenek a másik végletbe”. „Nem hiszem, hogy a három penészes citrom miatt kirótt több tíz millió lejes bírságok érdemi változást hoznának” – fogalmazott.

A munkaügyi miniszter korábban még másképp vélekedett a lemondásról

Két nappal ezelőtt a munkaügyi miniszter kijelentette, hogy a „horror otthonok” botránya miatt kért lemondása nem oldaná meg a problémát, inkább az volna a fontos, hogy ezt követően hogyan kezeli a kormány a problémát. „Szerintem nem számít a lemondásom, az számít, hogy mit teszünk mostantól. Szerintem a civil társadalomnak azt kell tennie, ami a civil társadalom feladata, a politikának pedig azt, amit az övé. Sok kérdést feltehetünk: Miért? Miért? Miért? Tegyünk, változtassunk a dolgokon, és akadályozzuk meg ezeket a szerencsétlen eseményeket” – mondta Marius Budăi.

Ilfov megyében három szállón embertelen körülmények között találtak idős és ellátásra szoruló embereket: bántalmazták őket, nem kaptak gyógyszert, és élelem nélkül kényszerítették őket munkára. „Az embereket kizsákmányolták, éheztették, megalázó és embertelen bánásmódnak voltak kitéve” – mondta Georgian Drăgan rendőrfőkapitány. A botrányt követően menesztették tisztségükből a Fogyatékos Személyek Jogainak Védelmét Ellátó Országos Hatóság elnökét és alelnökét, valamint az Országos Kifizetési és Szociális Ellenőrzési Ügynökség (ANPIS) főigazgatóját, és lemondott az Ilfov megyei rendőrfőnök, Teodor Gabriel Negulescu.

Amint az idősotthonok ügyét összefoglaló anyagaink első és második részében kitértünk rá, a munaügyi minisztérium hatáskörébe esik ezeknek a szociális intézményeknek az ellenőrzése. A G4Media arra hozott bizonyítékot, hogy nemcsak tudtak a hatóságok a problémákról, de ellenőrzéseket is tartottak. A portál közöl egy hosszú dokumentumot arról, hogy 2022-ben mit tapasztaltak a munkaügyi minisztérium alá tartozó, fogyatékkal élők jogainak védelméért felelős hatóság (ANPDPD) felügyelői.

A héten a vilniusi NATO-csúcson tartózkodó Klaus Iohannis államfő „nemzeti szégyennek” nevezte a történeteket, és kijelentette, hogy a felelősöknek viselniük kell a következményeket.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!