Iohannis: A nemzet szégyene az idősotthon-botrány, politikusok is felelősek

2023. július 12. – 08:31

Iohannis: A nemzet szégyene az idősotthon-botrány, politikusok is felelősek
Razziáznak a hatóságok egy Ilfov megyei idősotthonnál, 2023. július 3-án – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Nem csillapodik a botrány az Ilfov megyei idősotthonok ügyében. Kiderült, a hatóságok két éve tudnak az itt uralkodó állapotokról. Egy hét elteltével Klaus Iohannis is megszólalt, aki a nemzet szégyenének nevezte az ügyet.

Mint arról beszámoltunk, egy hete dagad a botrány a romániai közéletben három, Ilfov megyei bentlakásos otthon miatt. Miután a sajtó feltárta az itt uralkodó borzalmas állapotokat, a rendőrség és a szervezett bűnözés elleni ügyészség (DIICOT) akcióba lépett. Múlt kedden rajtaütést szerveztek, három otthonból több mint száz idős, illetve felnőtt fogyatékkal élő gondozottat mentettek ki, több tucat házkutatást tartottak és 26 személyt vettek őrizetbe. A hatóságok közleménye szerint beigazolódott, amit a sajtó megszellőztetett: éheztették, fűtetlen termekben tartották, és bántalmazták is a három otthonban elhelyezett, kiszolgáltatott embereket.

Mindeddig annyi történt, hogy Marcel Ciolacu miniszterelnök átfogó ellenőrzést rendelt el országszerte azokban az intézményekben, ahol időseket, fogyatékkal élőket, illetve árva gyerekeket gondoznak, melynek máris több tíz, nagy összegű büntetés, illetve egyes otthonok bezárása lett az eredménye. Továbbá kirúgták azoknak a hatóságoknak a vezetőit, melyeknek feladata lett volna a problémás otthonok tevékenységének felügylete.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetősége azonban, úgy tűnik, hiába várta, hogy ezektől az intézkedésektől lecsillapodnak a kedélyek, akkora a társadalmi nyomás, hogy vélhetőleg kénytelenek lesznek meneszteni két tárcavezetőjüket: Marius Budăi munkaügyi és Gabriela Firea családügyi minisztert.

A Budăi által vezetett minisztérium feladata lett volna az otthonok ellenőrzése, míg Firea rokonai, barátai révén érintett a botrányban. A férje Voluntari város polgármestere, ahol a szóban forgó otthonok működnek, tanácsadója és barátnője, valamint a volt sofőrje pedig annak az egyesületnek a vezetői, melyek alapították ezeket a gondozókat. Mindemellett a nővére Voluntari szociális igazgatóságán dolgozott az abúzusok elkövetése idején, és feladata lett volna az otthonok ellenőrzése, annál is inkább, hogy a helyi lakosok több beadványban kérték az otthonok felülvizsgálatát.

„Mindenki tudta!”

A voluntari-i városháza és a Munkaügyi, Egészségügyi, Belügyi és Környezetvédelmi Minisztérium alá tartozó intézmények, valamint más állami hatóságok legkésőbb 2022. január 17-ig értesültek a három idősotthonban kialakult helyzetről – derült ki a Centrul de Investigatii Media vizsgálatából. Az említett portál és a Buletin de București által felgöngyölített történetbe most már a bukaresti sajtó nagy része bekapcsolódott, és a több szálon futó történet újabb és újabb részlete derül ki a portálok által közölt tényfeltáró anyagokból.

Ovidiu Vanghele újságíró a „Mindenki tudta” sorozat első cikkében azt írja, hogy a voluntari-i polgármesteri hivatal volt az, amely már 2021-ben tudomást szerzett egész pontosan arról, hogy mi történik az egyik központban, mivel a városlakók beadványaikban részletesen ecsetelték a helyzetet. Kitértek arra, hogy kiabálások, abúzusok hangjai szűrődnek ki az otthonokból, hogy borzasztó bűz terjeng a környéken, mert a szennyvízelvezetése az otthonnak nincs megoldva. Ezekben a petíciókban világosan felkérik a polgármestert, hogy lépjen közbe.

A város polgármestere, Florentin Pandele viszont fenntartja, hogy nem tudott az újságírók által tegnap közzétett dokumentumokról – írja a G4Media. Pandele továbbá azt állítja, hogy a városháza tisztviselői utasítást kaptak, ne szóljanak neki az idősotthonokban végzett ellenőrzésről.

A Buletin de București beszámolója szerint a Gabriela Firea volt sofőrje által vezetett Bátor Szent Gábriel Egyesület megpróbált nyomást gyakorolni a panaszt tevő szomszédokra, beperelte őket és erkölcsi kártérítést követelt tőlük. Ștefan Godei és Ligia Gheorghe arra alapoztak, hogyha jogi útra terelik a vitát, a szomszédok visszakozni fognak.

A G4Media arra hozott bizonyítékot, hogy nemcsak tudtak a hatóságok a problémákról, de ellenőrzéseket is tartottak. A portál közöl egy hosszú dokumentumot arról, hogy 2022-ben mit tapasztaltak a munkaügyi minisztérium alá tartozó, fogyatékkal élők jogainak védelméért felelős hatóság (ANPDPD) felügyelői. A jegyzőkönyv szerint egyebek mellett azt javasolták, hogy fűtsenek, mert hidegben tartják a gondozottakat, adjanak megfelelő minőségű ennivalót nekik, biztosítsanak orvosi ellátást, hogy pszichés zavarokkal küzdőket ne helyezzenek el sötét pincehelyiségekben, illetve azt is kifogásolták, hogy egy idős nőt izolálva tartottak egy teremben. A portál szerint a helyi és a megyei szociális hatóságok később megnyugtathatták az ellenőrzést végzőket a tekintetben, hogy az általuk jelzett problémák orvosolva lettek, vélhetőleg ezért ült el az ügy.

Iohannis: A felelősöknek viselniük kell a következményeket

Egy héttel a botrány kirobbanása után Klaus Iohannis is megszólalt. Az Agerpres szerint az elnök a nemzet szégyenének nevezte a voluntari-i idősotthonoknál történteket, majd hangsúlyozta, hogy olyan intézkedésekre van szükség, amelyek „gyökerestől kiirtják a rosszat”. Arról beszélt, hogy eltérő mértékben ugyan, de sokan felelősek az előállt helyzetért. „Vannak közvetlen felelősök, akik rossz bánásmódban részesítették a nyugalmat és emberséges gondoskodást kereső időseket. Ezeket a személyeket azonosítani kell, és ki kell szabni rájuk a törvényben előírt büntetést. De rajtuk kívül vannak mások is” – fogalmazott.

Iohannis hozzátette, azokat is felelősségre kell vonni, akiknek tudomásuk volt mindarról, ami az otthonokban zajlott, mégsem léptek. Szerinte elképzelhetetlen, hogy az ellenőrző hatóságok nem ismerték korábban a helyzetet. „Meg kell találni mindenkit, akinek akár hivatali, akár politikai, akár erkölcsi felelőssége van az ügyben. Amíg nem vonnak felelősségre mindenkit, akik hagyták, hogy ilyen szörnyűségek történjenek Romániában, nem fognak jóra fordulni a dolgok”.

Megkérdezték tőle az újságírók azt is, hogy indokoltnak tartaná-e a munkaügyi miniszter lemondását. Az elnök azt válaszolta, egyelőre nem tudni, hogy kit terhel a politikai felelősség a történtekért, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy mindazoknak, akiknek pozíciójuknál fogva módjukban áll politikai intézkedéseket hozni az ügy érdekében, lesz bátorságuk lépni.

A Hotnews a PSD vezetőségi tagjaitól származó információk alapján arról ír, hogy a párt legfelsőbb körei számára nyilvánvaló, hogy a két miniszterük politikai karrierjének leáldozott. Eleinte abban bíztak, hogy az ellenőrző hatóságok vezetőinek menesztése elég lesz ahhoz, hogy lecsillapodjanak a kedélyek, de már nyilvánvaló számukra, hogy ennyivel nem ússzák meg. Azt remélték, hogy Budăi és Firea maguktól lemondanak, mivel ezt tartották volna a legelegánsabb megoldásnak, azonban a tárcavezetők erre nem voltak hajlandók. Ráadásul Firea esetében eléggé bonyolult a menesztés kérdése, mivel a párt egyik nagy befolyással rendelkező vezetőjéről, a PSD első alelnökéről van szó, továbbá már hivatalosan is bejelentették: ismét őt indítják a bukaresti főpolgármesteri tisztségért. A Hotnewsnak névtelenül nyilatkozó pártvezetők szerint nem az a kérdés, hogy a két miniszter megy-e, hanem csak az, hogy ez miként történik majd.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!