Digi24: Lemondott az Ilfov megyei rendőrfőnök az idősotthon-botrány miatt

2023. július 12. – 10:37

Másolás

Vágólapra másolva

Lemondott kedd este az Ilfov megyei rendőrfőnök, aki ellen vizsgálat indult az idősotthon-botrány miatt, értesült a Digi24.ro. A lap szerint valószínű, hogy a helyettesei, illetve Voluntari város rendőrségének vezetősége is távozik, miután ellenük is vizsgálódik a rendőrség ellenőrző testülete.

Az Ilfov megyei és a voluntari-i rendőrség elleni vizsgálatot hétfőn rendelte el Cătălin Predoiu belügyminiszter.

Közben zajlik a szociális létesítmények országos szintű ellenőrzése, amit Marcel Ciolacu kormányfő rendelt el, miután múlt kedden több mint száz idős bentlakót mentettek ki a rendőrök három voluntari-i idősotthonból, amikor kiderült, hogy bántalmazták, éheztetették és ingyenmunkára kényszerítették őket.

Az Országos Szociális Felügyeleti és Kifizetési Ügynökség (ANPIS) hétfőn és kedden összesen 998 szociális intézménynél tartott ellenőrzéseket. Tizenegyet közülük bezárt, 25-nek felfüggesztette a tevékenységét. Az ANPIS közleménye szerint Bukarestben négy, Konstanca megyében kettő, Giurgiu, Hunyad, Máramaros, Maros és Szatmár megyében pedig egy-egy létesítményt zártak be, írta az Agerpres.

Ugyanakkor a szociális felügyelet ellenőrzései nyomán felfüggesztették 11 bukaresti, hét Giurgiu megyei, két Ilfov megyei, két Temes megyei és egy-egy Arad, Konstanca, illetve Vâlcea megyei szociális intézmény tevékenységét.

Mint írtuk, kiderült, hogy a hatóságok két éve tudnak az Ilfov megyei idősotthonokban uralkodó állapotokról, mégsem léptek. A botrány kirobbanása után egy héttel Klaus Iohannis államfő is megszólalt, aki a nemzet szégyenének nevezte az ügyet.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!