Több mint száz idős embert mentettek ki három Bukarest melletti otthonból, ahol bántalmazták és éheztették őket

2023. július 4. – 16:13

Több mint száz idős embert mentettek ki három Bukarest melletti otthonból, ahol bántalmazták és éheztették őket
Rohammentősök az egyik idősotthonnál – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint száz idős embert mentettek ki kedden a rendőrök és a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) ügyészei három voluntari-i öregotthonból, miután kiderült, hogy bántalmazzák, éheztetik és ingyenmunkára kényszerítik őket. A rendőrség illetékesei a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség nyomozóval közösen összesen 31 házkutatást tartottak az esetben kedden, több számítógépet, laptopot, adathordozót és egyéb bizonyítékot foglaltak le. A gyanú szerint két bűnöző csoport tartotta embertelen körülmények között az időseket.

A rendőrség közölte, hogy az idősek közül 56-ot már kórházba szállítottak a rohammentők. 42 személy esetében még folyamatban van az orvosi vizsgálat.

A nyomozók szerint 2020 novemberében alakult meg Ilfov megyében az a két bűnszervezet, amely az öregotthonok kiszolgáltatott, sok esetben fogyatékkal élő lakóit éheztette, kihasználta, bántalmazta, embertelen körülmények között tartotta és fizetség nélküli munkára kényszerítette. Mindemellett az előírt orvosi és higiéniai ellátást sem kapták meg a bűnszervezetek áldozatai.

A környéken élő lakók arról számoltak be a sajtónak, hogy az idősotthon lakói „körülbelül két éve” vannak ilyen helyzetben, „meztelenül jöttek a kerítéshez”, és pénzt vagy ételt koldultak.

„Láttam őket a kerítésnél, meztelenül ennivalóért könyörögnek. Meztelenül tartották őket” – idézi az egyik szemtanút a Digi24. A férfi állítása szerint mindennap elhaladt ez egyik öregotthon mellett, ahol még a hidegebb évszakokban is meztelenül látta az időseket.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!