A miniszterelnök a felelős intézmények vezetőinek menesztését kéri az idősotthonokban történt visszaélések miatt

2023. július 7. – 13:31

A miniszterelnök a felelős intézmények vezetőinek menesztését kéri az idősotthonokban történt visszaélések miatt
Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Az idősotthonokban történt visszaélések miatt az Országos Szociális Felügyeleti és Kifizetési Ügynökség (ANPIS) vezetőségének menesztését kérte a pénteki kormányülésen Marcel Ciolacu.

A miniszterelnök kijelentette, a bentlakásos idősotthonokban történt visszaéléseket elkövető bűnszervezet tagjainak mielőbb felelniük kell tetteikért.

„Kérem a munkaügyi minisztert, hogy ma menessze az ANPIS vezetőségét, illetve az Ilfov megyei AJPIS vezetőségét” – mondta.

Ciolacu hozzátette, az Ilfov Megyei Szociális Felügyeleti és Kifizetési Ügynökség (AJPIS Ilfov) hatáskörébe tartozik a bentlakásos idősotthonok felügyelete és engedélyezése. Az intézmény idén májusban és júniusban három otthont engedélyezett, amelyek az engedélyeztetési iratcsomóban szereplő fotók alapján ötcsillagos szállodák benyomását keltik, a sajtó azonban teljesen mást tapasztalt a helyszínen. „Tehát egyes tisztviselők kicserélték a fényképeket, és olyan képekkel mentek az ANPIS-hoz engedélyért, amelyeknek semmi közük a valósághoz” – jegyezte meg a kormányfő.

Ciolacu ugyanakkor felszólította az Ilfov megyei tanács, illetve a fővárosi harmadik kerületi polgármesteri hivatal vezetőségét, hogy sürgősen menessze a helyi szociális ellátási és gyermekvédelmi igazgatóság vezetőit, akik a szociális szolgáltatások minőségéért és ellenőrzéséért felelősek.

A kormányfő kérte a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogait Védő Országos Hatóság elnökének menesztését is, mivel ennek az intézménynek a felügyelő testülete elmulasztotta a szóban forgó idősotthonok ellenőrzését.

Ugyanakkor az igazságügyi minisztert arra kérte Ciolacu, eszközölje ki a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészségnél, hogy kezeljék prioritásként az idősotthonokban történt visszaélések ügyének felgöngyölítését. A belügyminiszternek azt mondta, a rendőrségnek magyarázatot kell adnia, hogy miért nem avatkozott közbe annak dacára, hogy a visszaélésekről állítólag már tudni lehetett egy ideje.

Marcel Ciolacu kijelentette, ellenőrzéseket akar az ország minden – állami vagy magánkézben lévő – bentlakásos otthonában, ahol gyerekeket, időseket vagy fogyatékossággal élőket gondoznak. Ennek előkészítésére vasárnap megbeszélést tart a belügyminiszterrel, a munkaügyi miniszterrel, az igazságügyi miniszterrel, az egészségügyi miniszterrel és a fejlesztési miniszterrel, valamint az illetékes hatóságok igazgatóival – közölte a kormányfő.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!