Azonnali ellenőrzéseket rendelt el a miniszterelnök az összes romániai bentlakásos otthonnál

2023. július 9. – 16:40

Másolás

Vágólapra másolva

Azonnali ellenőrzéseket rendelt el vasárnap Marcel Ciolacu miniszterelnök minden olyan bentlakásos otthonnál, ahol gyerekeket, időseket vagy fogyatékkal élőket gondoznak, írja az Agerpres.

A kormányfő vasárnapra munkamegbeszélést hívott össze a voluntari-i idősotthonokban történt visszaélések miatt, az egyeztetésen több miniszter és intézményvezető vett részt. Ciolacu kijelentette, ellenőrizni kell minden olyan állami vagy magánkézben lévő bentlakásos otthon engedélyeit és jóváhagyásait, ahol gyerekeket, időseket vagy fogyatékkal élőket gondoznak. Egyhetes határidőt szabott meg erre a kormányfő, az ellenőrzéseket a prefektusoknak kell koordinálniuk.

A miniszterelnök felszólította a hatóságokat, hogy „zéró toleranciát tanúsítsanak a magatehetetlen embereket kifosztó bűnszervezetekkel szemben”. Elmondta továbbá, az igazságügyi miniszterrel megállapodtak abban, hogy ezeknek az ügyeknek a kivizsgálása prioritást fog élvezni.

Ciolacu ugyanakkor hangsúlyozta, az egyházak és a civil szervezetek segítségére is nagy szükség van a kiszolgáltatott helyzetben levő személyek ellátása terén, ezért hétfőn megbeszéléseket kezdeményez a képviselőikkel erről a témáról.

A kormányfő rámutatott, megengedhetetlennek tartja, hogy az ellenőrző hatáskörrel rendelkező intézmények ilyen esetekben egymásra hárítják a felelősséget. Meglátása szerint a teljes rendszert újra kell gondolni, egyértelműen le kell szögezni, hogy kinek mi a pontos hatásköre és feladata az ilyen intézmények engedélyezése, működésük nyomon követése és ellenőrzése kapcsán, „hogy ne legyen több kiskapu senki számára”.

„Nem akarom többé azt látni, hogy menekülnek a felelősségre vonás elől. Egy koherens, világos szabályok alapján működő rendszert akarok látni” – fogalmazott.

Marcel Ciolacu meggyőződését fejezte ki, hogy a társadalmi partnerekkel való egyeztetéseket követően a következő parlamenti ülésszakban sor kerül a szükséges törvénymódosításokra.

A kormány tájékoztatása szerint a vasárnapi munkamegbeszélésre meghívást kapott Marius Budăi munkaügyi, Alina Gorghiu igazságügyi, Alexandru Rafila egészségügyi, Adrian-Ioan Veştea fejlesztési miniszter, Bogdan Despescu belügyi államtitkár, valamint az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA), az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) és az egészségügyi igazgatóság képviselői.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!