Kedden hoznak végleges döntést a miniszteri javaslatokról a nemzeti liberálisok

2023. június 12. – 09:33

Másolás

Vágólapra másolva

A PNL vezetői kedden találkoznak az Országos Állandó Hivatalban (BPN), hogy döntsenek az új miniszterek személyéről, írja a G4Media.

A találkozóra a liberálisok képviselőházi irodájában kerül sor, és 16:00 órakor kezdődik.

A PNL-ben a minisztériumok felosztásának egyik működő opciója az lenne, hogy Cosmin Marinescu a pénzügyminisztériumot, Mircea Fechet pedig a környezetvédelmi minisztériumot venné át, utóbbi jelenleg az RMDSZ-nél van. A szenátus ideiglenes elnöke, Alina Gorghiu miniszterelnök-helyettes lenne és átvenné az igazságügyi tárcát, Nicoleta Pauliuc pedig a belügyminisztériumot – állítják a G4Media által megkérdezett politikai források.

A végleges döntést a PNL Országos Állandó Elnökségének hétfőre összehívott ülésén hozzák meg.

A G4Media PNL-s forrásai szerint Nicolae Ciucă miniszterelnök hétfőn várhatóan lemond, amennyiben az oktatási szakszervezetek elfogadják a vasárnap javasolt ajánlatot, és bejelentik az általános sztrájk befejezését. Ilyen feltételek mellett megkezdődik a „rotáció”, az egész eljárási mechanizmus, amellyel a miniszterelnök és a miniszterek egy jelentős része leváltásra kerül. Az új kormány kinevezésének a hét végéig meg kell történnie – állítják a G4Media által idézett politikai források.

Marcel Ciolacu PSD-elnök vasárnap, a szociáldemokratákkal való találkozó után azt mondta, hogy a PSD azt szeretné, ha az RMDSZ kormányon maradna, és azzal a javaslattal megy vasárnap este Nicolae Ciucă miniszterelnökkel és Kelemen Hunor államfővel a találkozóra, hogy az RMDSZ vegye át az energetikai és az európai alapok minisztériumát. Kelemen Hunor, az RMDSZ vezetője erre reagálva a Nicolae Ciucă miniszterelnökkel és Marcel Ciolacu PSD-elnökkel való találkozó után azt mondta, hogy az RMDSZ megbízást adott neki arra, hogy ne fogadja el a fejlesztési minisztérium elvesztését, de azt mondta, hogy még „nem hagyta el a tárgyalóasztalt”.

A sztrájkról és a kormánykoalíciós tárgyalások jelenlegi fejleményeiről bővebben itt írtunk.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!