Kelemen Hunor: Az RMDSZ nem mond le a fejlesztési minisztériumról

2023. június 11. – 19:17

Kelemen Hunor: Az RMDSZ nem mond le a fejlesztési minisztériumról
Fotó: Octav Ganea / Inquam

Másolás

Vágólapra másolva

Az RMDSZ nem fogadja el a PSD ajánlatát, hogy a kormányfőcsere után az energiaügyi tárcát és az európai alapok minisztériumát vegye át, de folytatja a tárgyalásokat koalíciós partnereivel és önszántából nem lép ki a kormányból, jelentette ki a News.ro szerint Kelemen Hunor vasárnap Bukarestben, a Victoria-palotában, ahol a Nemzeti Liberális Párt és a Szociáldemokrata Párt vezetőivel tárgyalt.

Az RMDSZ álláspontja az, hogy a kormányfőcsere másfél évvel ezelőtt aláírt protokollumát a koalíciós partnereknek be kell tartaniuk, ez üzenet is a társadalom felé, hogy a politikai vezetők állják a szavukat, mondta Kelemen Hunor.

„Nincs okunk azt mondani, hogy nem vagyunk képesek vezetni a fejlesztési és a környezetvédelmi tárcát” – jelentette ki, hozzátéve, hogy valamennyire rugalmasak, és ha a PNL és a PSD más alkut szeretne, akkor elképzelhetőnek tartják, hogy a fejlesztési minisztérium mellé a „környezetvédelmihez hasonló”, más tárcát kapjanak.

Kelemen Hunor közölte, hogy pénteken telefonon egyeztetett Nicolae Ciucă miniszterelnökkel és Marcel Ciolacuval, a PSD elnökével is, és beszámolt nekik az RMDSZ álláspontjáról, így Ciolacu már tudta, hogy az energiaügyi minisztérium és az európai alapok minisztériumának vagy az egészségügynek az átvétele nem elfogadható a szövetség számára.

„Természetesen nem álltunk fel a tárgyalóasztaltól, tovább tárgyalunk, hiszen most érvényben van egy koalíciós megállapodás és amíg Iohannis elnök úr nem nevezi ki Ciolacu urat miniszterelnöknek, addig ez érvényes marad. Utána az ő felelőssége lesz tárgyalóasztalhoz ültetni bennünket és eldönteni, hogy hogyan tovább” – fogalmazott az RMDSZ elnöke. „Az RMDSZ nem távozik a kormánytól, nem áll fel az asztaltól. Eltávolíthatnak onnan, de önszántunkból nincs okunk távozni” – tette még hozzá.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) azt szeretné, ha az RMDSZ a kormánykoalíció tagja maradna és azt fogja javasolni, hogy vegye át az energiaügyi tárcát és az európai alapok minisztériumát, közölte vasárnap délután Marcel Ciolacu elnök a párt vezetőségének tanácskozása után.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!