Sorsdöntő nap a kormánykoalíció számára: a tanügyi szakszervezetek válasza és Ciucă miniszterelnök lemondása is mára várható

2023. június 12. – 09:14

Sorsdöntő nap a kormánykoalíció számára: a tanügyi szakszervezetek válasza és Ciucă miniszterelnök lemondása is mára várható
A koalíciós pártok vezetői: Kelemen Hunor, Marcel Ciolacu és Nicolae Ciuca – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Bár megoldódni látszik a tanügyi sztrájk, a bizonytalanságnak továbbra sincs vége: kormányváltásról szóló tárgyalások ott folytatódnak, ahol három héttel abbamaradtak. Nem is napok, hanem órák kérdése, és kiderül, lemond-e Nicolae Ciucă, és az is, hogy marad-e vagy sem kormányon az RMDSZ. Ha homokszem kerül a gépezetbe, és a tanügyi sztrájk mégsem ér véget, akkor úsznak a kormánykoalíció tervei. Pedig Iohannis megmondta, a koalíciós partnerek ejtsék meg a kormányváltást a parlamenti vakáció beköszönte előtt. Mégiscsak hallatlan, hogy még a nyaralást sem lehet nyugodtan betervezni.

Az oktatási szakszervezetek azt ígérték, hétfőn adnak választ a kormány legújabb, 25 százalékos béremelési ajánlatára, és ugyancsak hétfőn várható Nicolae Ciucă miniszterelnök lemondása is, hogy elkezdődjön a kormányváltás. A tanárok elutasítása azonban felborítaná a kormánykoalíció terveit, figyelmeztet a G4Media, amely szerint sorsdöntő nap a mai, ugyanis minden mindennel összefügg, és egyelőre nincs megnyugtató válasz sem a tanárok részéről, és a koalíciós tárgyalások ismét a fejlesztési tárca körül forognak.

Hétfő lehet az utolsó sztrájknap a tanügyben

Nicolae Ciucă miniszterelnök vasárnap, az oktatási szakszervezetekkel való találkozó után jelentette be, hogy a tanügyben 25%-kal nőnek a fizetések az összes alkalmazott számára.

A változásokat vasárnap jelentették be azután, hogy a bukaresti kormány megállapodott a három legnagyobb érintett szakszervezettel, majd rendkívüli kormányülést tartottak. Nicolae Ciucă miniszterelnök a fentiekkel kapcsolatban elmondta, hogy a változások nyomán egy kezdő tanár fizetése az országos átlagbérnek felel majd meg, jövő januártól pedig a tanügyi alkalmazottak megkapják a törvény által előírt, lépcsőzetesen bevezetni tervezett újabb béremelés 50 százalékát.

Amennyiben a szakszervezetek elfogadják az ajánlatot, a kormány hétfőn egy újabb rendkívüli ülésen hatályba is lépteti a konfliktust lezáró jogszabályt. A miniszterelnök által mondottakra azzal reagáltak a romániai szakszervezeti vezetők, hogy a sztrájknak csak akkor lesz vége, ha a kormány jogi hatályú rendeletet fogad el ígéreteiről. Ciucă azt is elmondta, hogy hétfőn várja a válaszukat a nekik tett legújabb ajánlatot követően.

„Abszolút tisztességesnek és átláthatónak tartottuk, hogy a szakszervezetek képviselőivel egyeztetett intézkedésekről a párbeszédet minden pedagógus tudomására hozzuk. Koalíciós szinten, hiszen Marcel Ciolacu elnök úrral, Deca asszony oktatási miniszterrel és Budăi úr munkaügyi miniszterrel együtt vettem részt ezen a találkozón, és azt akartam, hogy a végeredmény mindannyiunk számára a lehető legmeggyőzőbb legyen” – mondta a kormányfő.

A Nicolae Ciucă miniszterelnökkel folytatott vasárnap délelőtti megbeszéléseket követően a szakszervezetisek bejelentették, hogy várják a sürgősségi rendelet tervezetét, amely megfelel a követeléseiknek. Hétfőn délelőtt 10 órakor találkoznak, hogy megvitassák, véget lehet-e vetni a sztrájknak, hétfőn azonban még mindig sztrájkolnak az iskolák.

Az EduPedu azonban felhívja a figyelmet arra, hogy a tanárok által követelt 2024. január 1-jétől esedékes béremelés nem szerepel a kormány által közzétett sürgősségi rendelettervezetben, csak annak az indoklásában, az oktatási minisztérium által közvitára bocsátott tervezet szerint.

A tervezett kormányváltás is a sztrájk függvényében alakul

Ami a kormánykoalíciót illeti, a G4Media PNL-s forrásai szerint Nicolae Ciucă miniszterelnök hétfőn várhatóan lemond, de csak akkor, ha az oktatási szakszervezetek elfogadják a vasárnap javasolt ajánlatot, és bejelentik az általános sztrájk befejezését.

Ilyen feltételek mellett megkezdődik a „rotáció”, az egész eljárási mechanizmus, amellyel a miniszterelnök és a miniszterek jelentős része leváltásra kerül. Az új kormány kinevezésének a hét végéig meg kell történnie – állítják a G4Media által idézett politikai források.

Ha azonban az oktatási szakszervezetek ezt az ajánlatot is elutasítják, akkor a koalícióban bonyolódnak a dolgok. Nicolae Ciucă esetleges lemondása gyakorlatilag megbénítaná a szakszervezetekkel folytatott tárgyalásokat, hiszen egy lemondott kormány nem adhat ki sürgősségi rendeleteket, és az új Ciolacu-kormány beiktatásának procedúrája több napig tartana.

És ne feledjük, mindössze egy hét múlva kezdődne a 8. osztályos diákok országos képességfelmérő vizsgája.

Mi történik az RMDSZ-szel?

Annak ellenére, hogy Marcel Ciolacu PSD-elnök kijelentette, továbbra is az RMDSZ-szel együtt képzeli el a kialakítandó kormányt, olyan ajánlatot tett a szövetségnek, amelyet Kelemen Hunor visszautasított, ugyanis mind a fejlesztési, mind a környezetvédelmi tárcát elvennék a párttól. Kelemen szerint Ciolacu ajánlata, amely szerint az RMDSZ az energiaügyi és az európai alapok minisztériumát kapná meg, és megmaradna a miniszterelnök-helyettesi posztja is, nem elfogadható.

Marcel Ciolacu a koalíciós ülés előtt azt nyilatkozta, hogy „volt egy megbeszélés arról, hogy folytassuk az együttműködést az RMDSZ-szel. A kollégáim teljes mértékben egyetértenek ezzel, és egy olyan javaslatot terjesztettek elő, miszerint az RMDSD vegye át az energiaügyi minisztériumot és az európai alapok minisztériumát – két nagyon fontos minisztériumot. Amennyire tudjuk, megvannak a megfelelő emberek ezeknek a minisztériumoknak a vezetésére. (...) Ez egy olyan megközelítés, amely nem feltétlenül a tárcák elosztását veszi figyelembe, hanem a legmegfelelőbb személyeket helyezné oda, ahol szükség van rájuk” – idézi a Hotnews Ciolacu nyilatkozatát Vila Lacban tartott találkozó után.

Arra a kérdésre, hogy ez azt jelenti-e, hogy a PSD és a PNL között 2021-ben aláírt jegyzőkönyvet többé nem tartják be, Ciolacu azt mondta: „Van egy politikai megállapodásunk, amely által megteremtettünk egy parlamenti többséget (...) Másfél évvel ezelőtt azonban egy volt a kontextus, most más, és attól függően próbáljuk alakítani a helyzetet, hogy ki a legalkalmasabb bizonyos minisztériumok vezetésére”.

A PSD-nek volt egy nem hivatalos ajánlata is az RMDSZ számára

A Hotnews forrásai szerint Ciolacu megkérdezte a szociáldemokrata vezetőktől, hogy milyen minisztériumokat szeretnének a leendő kormányban, és hogy akarják-e, hogy az RMDSZ kormányon maradjon. A megbeszélésekből kiderült, hogy a szociáldemokraták szeretnék megtartani a közlekedési minisztériumot, de az RMDSZ-szel való partnerséget is folytatni szeretnék. Az idézett források szerint az RMDSZ vezetőinek is alkut ajánlottak, ha kilépnek a kormányból.

Konkrétan a PSD azt javasolta, hogy parlamenti szinten folytassák az együttműködést, cserébe az RMDSZ jelenlegi államtitkárainak és ügynökségi vezetőinek megtartásáért.

Egy másik, Marcel Ciolacu által fontolóra vett forgatókönyv szerint, amint Klaus Iohannis elnök kinevezi őt miniszterelnöknek, ő vállalja a felelősséget a leendő kormányba való kinevezésért, abban az értelemben, hogy közvetlenül tárgyal a PNL és az RMDSZ vezetőivel a tárcák elosztásáról. Más szóval Nicolae Ciucănak már nem volna beleszólása abba, hogy ki milyen tárcát kap a leendő kormányban.

Kelemen Hunor nyilatkozata is ezzel cseng össze, az RMDSZ elnöke vasárnap kijelentette, megvárja, hogy Marcel Ciolacut nevezzék ki a kormány élére, mert akkor az ő felelőssége lesz a tárgyalások lezárása.

A kormányváltást Iohannis is szorgalmazza, sajtóértesülések szerint azonban még mindig nem tiszta, miben fog megállapodni a két nagy párt. „Két megoldást közül választhatnak: vagy végrehajtják a rotációt, és a PSD átveszi a miniszterelnökséget, vagy pedig ugyanazzal a miniszterelnökkel folytatják, és bizonyos tárcák minisztereket cserélnek. Iohannis mindkét esetben arra kérte őket, hogy legfeljebb két héten belül, a parlamenti ülésszak végéig adjanak választ és hajtsák végre a váltást” – írja a Hotnews politikai forrásokra hivatkozva.

A rotációról szóló tárgyalások és egyeztetések 2023 elején kezdődtek, amikor a PSD nyilvánosan kijelentette, hogy szeretné megtartani a közlekedési minisztériumot. Májusban a tárgyalások megrekedtek, miután a rotációs jegyzőkönyv újratárgyalása került terítékre. A közlekedési tárca megtartása érdekében a szociáldemokraták azt javasolták, hogy a liberálisok vegyék át a környezetvédelmi minisztériumot az RMDSZ-től. A liberálisok ehelyett a fejlesztési minisztériumot követelték, de ezt az RMDSZ elutasította.

A nagy tét mind a PSD, mind a PNL számára az, hogy megkapja-e a nagy beruházásokért felelős, a közpénzek elosztása fölött rendelkező és a választásokat megszervezését kézben tartó minisztériumokat. Ezek egyike a fejlesztési minisztérium, az RMDSZ azonban nem akar lemondani róla, inkább távozik a kormányból.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!