Kelemen Hunor: Az RMDSZ kormányon marad, júniusra a PSD-PNL kormányfőt cserél

2023. április 22. – 14:43

Másolás

Vágólapra másolva

„Június 20-án új kormányunk lesz. Ha a megállapodást tiszteletben tartják, a dolgok egyszerűek” – jelentette ki Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a Prima TV politikai bennfentes című műsorában.

Az RMDSZ elnöke lényegében megismételte a Szövetségi Képviselők Tanácsán elmondottakat, miszerint az általa vezetett politikai párt nem szándékozik kilépni a kormányból, és a kormány rotációja nem érinti az RMDSZ-t, miután az a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) között köttetett. Hozzátette, bár Romániában a dolgok gyorsan változnak, ha a PNL és PSD tartják magukat az általuk megkötött megállapodásokhoz, akkor pár nap kérdése, és új kormánya lesz Romániának. Már olyan értelemben, hogy a két kormányzó párt között végbe megy a kormányzati vetésforgó.

Elmondása szerint a folyamat május 26-án veszi kezdetét, május 30-31-ig lehet szavazni a parlamentben és esküt tenni, ha pedig a PSD Marcel Ciolacut javasolja miniszterelnöknek, ami logikus lenne, akkor természetesen ő lesz az új kormányfő.

Kelemen a TVR Info műsorában korábban kifejtette, a PSD és PNL közötti megállapodás a miniszterelnök, valamint a pénzügy- az igazságügy-, a szállításügyi, az európai beruházások és projektek minisztere, illetve a kormányfőtitkár és a kancelláriavezető lecserélését írja elő. S bár a román médiában felröppentek olyan találgatások, melyek szerint a kormányzati posztokért kiújuló küzdelem közepette a két nagy párt osztozkodásának akár az RMDSZ kormányzati súlya is áldozatul eshet, Kelemen kijelentette, az RMDSZ-es tisztségviselők által vezetett tárcáknál nem irányoz elő váltást a koalíciós megállapodás.

Az RMDSZ kilépésének kérdése azért is látott ismét napvilágot, mert a napokban történt, hogy az RMDSZ-nek nem sikerült az energiahatóság vezetőtanácsába bejuttatni jelöltjét.

Nagy-Bege Zoltán egy olyan szakember, mutatott rá Kelemen az SZKT-n, akire lehetett támaszkodni, ezért azt szerették volna, ha ő viszi tovább a feladatot, erről volt egy szóbeli megállapodás a koalíciós partnerekkel fél évvel ezelőtt. Azonban most arra ébredtek, hogy a vezetőtanács tagságát csak egymás között osztották el, kettő ment a liberálisoknak, kettő a szociáldemokratáknak. Kelemen szerint, a koalíciós együttműködést nem ez fogja meghatározni, azonban rossz üzenete van annak, hogy indoklás nélkül döntöttek arról, hogy Nagy-Begének nincs helye a vezető testületben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!