Kelemen Hunor támogatná, hogy a kormányzati vetésforgó helyett inkább előrehozott parlamenti választásokat rendezzenek ősszel

2023. március 22. – 12:20

Másolás

Vágólapra másolva

Kelemen Hunor szerint a bukaresti kormányváltást négy-öt nap alatt le lehet bonyolítani, ha a PSD és a PNL betartja az erről szóló megállapodást, de ha rajta múlna, inkább előrehozná a 2024 végén esedékes parlamenti választásokat – írja az MTI.

Kelemen a TVR Info műsorában kifejtette, a PSD és PNL közötti megállapodás a miniszterelnök, valamint a pénzügy- az igazságügy-, a szállításügyi, az európai beruházások és projektek minisztere, illetve a kormányfőtitkár és a kancelláriavezető lecserélését írja elő. A román médiában ugyanis felröppentek olyan találgatásokkal kapcsolatban, melyek szerint a kormányzati posztokért kiújuló küzdelem közepette a két nagy párt osztozkodásának akár az RMDSZ kormányzati súlya is áldozatul eshet, Kelemen kijelentette, az RMDSZ-es tisztségviselők által vezetett tárcáknál nem irányoz elő váltást a koalíciós megállapodás.

„Ennyit ír elő a megállapodás. Nem utal sem az RMDSZ-re, sem minisztériumokra pluszban vagy mínuszban, nem ír elő semmi mást. Ha ezt a megállapodást tiszteletben tartják, akkor a dolog nagyon egyszerű: négy-öt nap, maximum egy hét alatt le lehet bonyolítani a rotációt” – mondta az RMDSZ elnöke, aki azt is elmondta, nem változtatna a megállapodáson.

„Ez a köztük levő megállapodás. Ha ők még szeretnének valamit módosítani rajta, az lehetséges, mert nem a Szentírás, de én nem akarok beleszólni, semmi szükségét nem látom, hogy beleszóljak, mert ez a PNL és a PSD közötti egyezség. Nekik kell tiszteletben tartaniuk, amit 2021-ben papírra vetettek” – fogalmazott a kormányfőhelyettes.

Kelemen Hunor azonban támogatná azt az elképzelést, hogy kormányzati vetésforgó helyett inkább előrehozott parlamenti választásokat rendezzenek ősszel Romániában, a 2024-es választási év ugyanis szerinte másképp a „stagnálás” éve lesz. Romániában jövőre önkormányzati, európai parlamenti és elnökválasztást is tartanak, a négyféle választás az egész év politikai agendáját meghatározza és – tapasztalata szerint – főleg a központi közigazgatás megbénul, „mindenki várja, mi lesz”.

Az RMDSZ-elnök elismerte, hogy a rendszerváltás óta eltelt 33 évben még egyetlen romániai kormányválságban sem sikerült előrehozott választásokat kikényszeríteni, de úgy vélte: Románia nem engedheti meg magának, hogy elvesztegessen egy évet, ezért kellő bátorsággal, többségi támogatással, minden lépést megtervezve el lehet jutni a választások előrehozatalához, ha az államfőt is sikerül megnyerni az elképzelésnek.

Kelemen Hunor leszögezte: nem támogatna (a nagykoalíciós partnerek között színlelt) „műbalhét”, a választások előrehozatalát nyíltan vállalva, alkotmányos módon is el lehet érni, mivel az ország érdeke azt kívánja, hogy a 2024-es választási évre már stabil többségre támaszkodó, legitim, működőképes kormánya legyen Romániának.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!