Kelemen Hunor támogatná, hogy a kormányzati vetésforgó helyett inkább előrehozott parlamenti választásokat rendezzenek ősszel

2023. március 22. – 12:20

Másolás

Vágólapra másolva

Kelemen Hunor szerint a bukaresti kormányváltást négy-öt nap alatt le lehet bonyolítani, ha a PSD és a PNL betartja az erről szóló megállapodást, de ha rajta múlna, inkább előrehozná a 2024 végén esedékes parlamenti választásokat – írja az MTI.

Kelemen a TVR Info műsorában kifejtette, a PSD és PNL közötti megállapodás a miniszterelnök, valamint a pénzügy- az igazságügy-, a szállításügyi, az európai beruházások és projektek minisztere, illetve a kormányfőtitkár és a kancelláriavezető lecserélését írja elő. A román médiában ugyanis felröppentek olyan találgatásokkal kapcsolatban, melyek szerint a kormányzati posztokért kiújuló küzdelem közepette a két nagy párt osztozkodásának akár az RMDSZ kormányzati súlya is áldozatul eshet, Kelemen kijelentette, az RMDSZ-es tisztségviselők által vezetett tárcáknál nem irányoz elő váltást a koalíciós megállapodás.

„Ennyit ír elő a megállapodás. Nem utal sem az RMDSZ-re, sem minisztériumokra pluszban vagy mínuszban, nem ír elő semmi mást. Ha ezt a megállapodást tiszteletben tartják, akkor a dolog nagyon egyszerű: négy-öt nap, maximum egy hét alatt le lehet bonyolítani a rotációt” – mondta az RMDSZ elnöke, aki azt is elmondta, nem változtatna a megállapodáson.

„Ez a köztük levő megállapodás. Ha ők még szeretnének valamit módosítani rajta, az lehetséges, mert nem a Szentírás, de én nem akarok beleszólni, semmi szükségét nem látom, hogy beleszóljak, mert ez a PNL és a PSD közötti egyezség. Nekik kell tiszteletben tartaniuk, amit 2021-ben papírra vetettek” – fogalmazott a kormányfőhelyettes.

Kelemen Hunor azonban támogatná azt az elképzelést, hogy kormányzati vetésforgó helyett inkább előrehozott parlamenti választásokat rendezzenek ősszel Romániában, a 2024-es választási év ugyanis szerinte másképp a „stagnálás” éve lesz. Romániában jövőre önkormányzati, európai parlamenti és elnökválasztást is tartanak, a négyféle választás az egész év politikai agendáját meghatározza és – tapasztalata szerint – főleg a központi közigazgatás megbénul, „mindenki várja, mi lesz”.

Az RMDSZ-elnök elismerte, hogy a rendszerváltás óta eltelt 33 évben még egyetlen romániai kormányválságban sem sikerült előrehozott választásokat kikényszeríteni, de úgy vélte: Románia nem engedheti meg magának, hogy elvesztegessen egy évet, ezért kellő bátorsággal, többségi támogatással, minden lépést megtervezve el lehet jutni a választások előrehozatalához, ha az államfőt is sikerül megnyerni az elképzelésnek.

Kelemen Hunor leszögezte: nem támogatna (a nagykoalíciós partnerek között színlelt) „műbalhét”, a választások előrehozatalát nyíltan vállalva, alkotmányos módon is el lehet érni, mivel az ország érdeke azt kívánja, hogy a 2024-es választási évre már stabil többségre támaszkodó, legitim, működőképes kormánya legyen Romániának.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!