Nem spórolt az elnöki hivatal: luxusgép repítette Klaus Iohannist Japánba

2023. március 8. – 12:30

Másolás

Vágólapra másolva

A luxemburgi Global Jet cégtől bérelt magánrepülőgépet a román elnöki hivatal Klaus Iohannisnak a Japánban tett hivatalos látogatásához – számol be a Boarding Pass légiközlekedési weboldal, amely több fotót is közöl a repülőgépről.

A gép március 4-én, szombaton este repült Bukarestből Nagyszebenbe. Onnan Japánba indult, de Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban megállt tankolni, mert a hatótávolsága nem elegendő a Nagyszebenből Japán fővárosába tartó megállás nélküli repüléshez, jegyzi meg a szaklap.

A FlightRadar honlapján további részletek derülnek ki az elnök útvonaláról. A gép március 4-én este 19.37-kor szállt fel az Otopeni repülőtérről, a menetrend szerinti indulási időben (STD). 8.07-kor érkezett meg Nagyszebenbe, innen 32 perc késéssel indult tovább Bakuba. A bakui leszállás 12.47-kor lett volna esedékes, de az elnöki gép csak 1.20-kor érkezett meg. Bakuból a repülőgép hajnali 2.00 óra helyett ismét késve, 3.42-kor szállt fel. Március 5-én 17.46-kor érkezett meg Tokióba, a Haneda repülőtérre. A beszállókártya szerint a repülőgép egy 737-900ER típusú Boeing Business Jet.

A luxemburgi cég honlapján „csodálatos VIP-gépként” jellemzik a repülőt, amellyel Japánig repült a román elnök. „Ennek a csodálatos VIP-gépnek a kabinjában bőséges hely áll az utasok rendelkezésére, és lehetőség van arra is, hogy minden pillanatot élvezzenek a VIP-szalonban való pihenéstől kezdve a moziteremben való filmnézésen át az ötcsillagos vacsoráig” – olvasható a leírásban.

A Libertatea megkérdezte az elnöki adminisztrációt, mennyibe került a luxemburgi Global Jet cég repülőgépének bérlése, és arra is rákérdeztek, hogy a március 4-én, szombaton este Otopeniből felszállt gép miért szállt le Nagyszebenben. Egyelőre nem kaptak választ, és az is elképzelhető, nem fogják nyilvánosságra hozni a kért információkat, ugyanis leggyakrabban államtitoknak minősítik ezeket. Ugyanez történt Klaus Iohannis 2022 őszén az Egyesült Államokba tett látogatása kapcsán is, amikor a sajtó hiába próbálta megtudni, mennyibe került az államfő utazása.

Klaus Iohannis a japán képviselőház elnökével való találkozón – Fotó: Presidency.ro
Klaus Iohannis a japán képviselőház elnökével való találkozón – Fotó: Presidency.ro

Azt azonban kiderítették, hogy egy óra repülés ezen a magángépen körülbelül 20 000 euróba kerül. Tekintettel arra, hogy a Japánba tartó repülőút oda-vissza körülbelül 12 órát vesz igénybe, az elnöki hivatal legalább 350 ezer eurót fizethetett, de olyan vélemények is vannak, melyek szerint félmillió euró fölötti összegébe került az elnöki adminisztrációnak ez a kiruccanás.

A lapok ugyanakkor azt is megjegyzik, Traian Băsescu elnöksége idején az elnöki hivatal nem minősítette államtitoknak ezeket a költségeket.

Iohannis hivatalos programja már március 6-án elkezdődött a japán fővárosban: először Hidehisa Otsujival, a japán parlament képviselőházának elnökével találkozott. akkor azzal hívta föl magára a figyelmet, hogy ő volt az egyetlen, akin nem volt védőmaszk. Az elnöki hivatal által közzétett hivatalos fotókon is látható, hogy Iohannis mellett a teljes román küldöttség, köztük a külügyminiszter, Bogdan Aurescu és a fejlesztési miniszter, Cseke Attila is maszkot visel. Ahogy az összes japán tisztviselő is.

A román államfő ezt követően március 7-én Naruhito japán császárral és Maszako császárnéval találkozott. Később Fumio Kishida japán miniszterelnök vendége volt, és a látogatás végén bejelentette, a két ország stratégiai együttműködési partnerséget kötött.

A román elnök március 8-án is Japánban tartózkodik, Kiotó önkormányzatát látogatja meg.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!