Nem spórolt az elnöki hivatal: luxusgép repítette Klaus Iohannist Japánba

2023. március 8. – 12:30

Másolás

Vágólapra másolva

A luxemburgi Global Jet cégtől bérelt magánrepülőgépet a román elnöki hivatal Klaus Iohannisnak a Japánban tett hivatalos látogatásához – számol be a Boarding Pass légiközlekedési weboldal, amely több fotót is közöl a repülőgépről.

A gép március 4-én, szombaton este repült Bukarestből Nagyszebenbe. Onnan Japánba indult, de Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban megállt tankolni, mert a hatótávolsága nem elegendő a Nagyszebenből Japán fővárosába tartó megállás nélküli repüléshez, jegyzi meg a szaklap.

A FlightRadar honlapján további részletek derülnek ki az elnök útvonaláról. A gép március 4-én este 19.37-kor szállt fel az Otopeni repülőtérről, a menetrend szerinti indulási időben (STD). 8.07-kor érkezett meg Nagyszebenbe, innen 32 perc késéssel indult tovább Bakuba. A bakui leszállás 12.47-kor lett volna esedékes, de az elnöki gép csak 1.20-kor érkezett meg. Bakuból a repülőgép hajnali 2.00 óra helyett ismét késve, 3.42-kor szállt fel. Március 5-én 17.46-kor érkezett meg Tokióba, a Haneda repülőtérre. A beszállókártya szerint a repülőgép egy 737-900ER típusú Boeing Business Jet.

A luxemburgi cég honlapján „csodálatos VIP-gépként” jellemzik a repülőt, amellyel Japánig repült a román elnök. „Ennek a csodálatos VIP-gépnek a kabinjában bőséges hely áll az utasok rendelkezésére, és lehetőség van arra is, hogy minden pillanatot élvezzenek a VIP-szalonban való pihenéstől kezdve a moziteremben való filmnézésen át az ötcsillagos vacsoráig” – olvasható a leírásban.

A Libertatea megkérdezte az elnöki adminisztrációt, mennyibe került a luxemburgi Global Jet cég repülőgépének bérlése, és arra is rákérdeztek, hogy a március 4-én, szombaton este Otopeniből felszállt gép miért szállt le Nagyszebenben. Egyelőre nem kaptak választ, és az is elképzelhető, nem fogják nyilvánosságra hozni a kért információkat, ugyanis leggyakrabban államtitoknak minősítik ezeket. Ugyanez történt Klaus Iohannis 2022 őszén az Egyesült Államokba tett látogatása kapcsán is, amikor a sajtó hiába próbálta megtudni, mennyibe került az államfő utazása.

Klaus Iohannis a japán képviselőház elnökével való találkozón – Fotó: Presidency.ro
Klaus Iohannis a japán képviselőház elnökével való találkozón – Fotó: Presidency.ro

Azt azonban kiderítették, hogy egy óra repülés ezen a magángépen körülbelül 20 000 euróba kerül. Tekintettel arra, hogy a Japánba tartó repülőút oda-vissza körülbelül 12 órát vesz igénybe, az elnöki hivatal legalább 350 ezer eurót fizethetett, de olyan vélemények is vannak, melyek szerint félmillió euró fölötti összegébe került az elnöki adminisztrációnak ez a kiruccanás.

A lapok ugyanakkor azt is megjegyzik, Traian Băsescu elnöksége idején az elnöki hivatal nem minősítette államtitoknak ezeket a költségeket.

Iohannis hivatalos programja már március 6-án elkezdődött a japán fővárosban: először Hidehisa Otsujival, a japán parlament képviselőházának elnökével találkozott. akkor azzal hívta föl magára a figyelmet, hogy ő volt az egyetlen, akin nem volt védőmaszk. Az elnöki hivatal által közzétett hivatalos fotókon is látható, hogy Iohannis mellett a teljes román küldöttség, köztük a külügyminiszter, Bogdan Aurescu és a fejlesztési miniszter, Cseke Attila is maszkot visel. Ahogy az összes japán tisztviselő is.

A román államfő ezt követően március 7-én Naruhito japán császárral és Maszako császárnéval találkozott. Később Fumio Kishida japán miniszterelnök vendége volt, és a látogatás végén bejelentette, a két ország stratégiai együttműködési partnerséget kötött.

A román elnök március 8-án is Japánban tartózkodik, Kiotó önkormányzatát látogatja meg.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!