Dél-amerikai turnéra indul Iohannis, hogy a „magas szintű párbeszédet” elősegítse

2023. április 14. – 16:12

Másolás

Vágólapra másolva

Klaus Iohannis április 18. és 26. között hivatalos látogatást tesz Brazíliában, Chilében és Argentínában – olvasható az elnöki hivatal sajtóközleményében, amely szerint a látogatások célja „a latin-amerikai országokkal folytatott magas szintű párbeszéd újraindítása és a kétoldalú kapcsolatok felélénkítése politikai-diplomáciai szinten, azzal a céllal, hogy új együttműködési lehetőségek nyíljanak meg a fokozott érdeklődésre számot tartó területeken, beleértve a számos globális kihívásra adott közös válaszokat is”.

Az elnöki adminisztráció felsorolja a hivatalos látogatások fő célkitűzéseit is:

  • A politikai és diplomáciai párbeszéd elmélyítése a közös érdekű kérdésekről;
  • Románia álláspontjának és értékelésének ismertetése az Európai Unió és a NATO tagállamaként, Ukrajna közvetlen szomszédjaként Oroszország Ukrajna elleni illegális háborújával kapcsolatban;
  • annak globális, Latin-Amerikában is érezhető következményekkel járó hatásai elleni fellépés, beleértve a hamis orosz narratíva elleni küzdelmet;
  • Románia politikai és gazdasági profiljának növelése ezen a területen;
  • az ágazati kapcsolatok erősítése és konkrét kétoldalú projektek kidolgozása a gazdaság, a kereskedelem, a kutatás, a környezetvédelem és az éghajlatváltozás, a mezőgazdaság, az oktatás, a kultúra, a polgári védelem és más területeken;
  • az együttműködés és a koordináció elmélyítése a nemzetközi jog védelme érdekében, beleértve az ENSZ Alapokmányának elveit.

A brazíliai út 23 év óta az első román elnöki látogatás lesz, az argentin pedig 30 év óta az első. Iohannis utazásai az elmúlt időszakban az elnöki hivatal által bérelt repülőgépek magas költségei miatt kerültek a figyelem középpontjába. A Japánba tett hivatalos látogatáshoz bérelt repülőgép bérléséért akár félmillió eurót is fizethetett az elnöki hivatal, derítette ki akkor a román média. A távolkeleti utazást ugyanabban a hónapban egy közel-keleti is követte, amikor Iohannis az Egyesült Arab Emírségeket látogatta meg. Ezekhez a repülőutakhoz a Global Jet gépjeit bérelte a hivatal.

A Boarding Pass című repülési hírportál akkor arról számolt be, hogy Klaus Iohannis az elmúlt 14 hónapban 26 alkalommal repült, és hazai desztinációkhoz is bérelt repülőt használt, nem vette igénybe a román légitársaságot. A vitára reagálva az elnöki adminisztráció arról számolt be, hogy 2017 elejéig a TAROM-mal repült az elnök, azonban ezt követően „más magánszolgáltatókhoz fordult a felmerült együttműködési nehézségek miatt, amelyek a TAROM-mal való szerződéses kapcsolatok kialakításában merültek fel”.

Az Elnöki Adminisztráció közölte, hogy az államfő által megtett utak adatai, költségei és útvonala a hatályos jogszabályok szerint titkosnak minősülnek, és „mentesülnek az állampolgárok szabad hozzáférése alól”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!