Novák Katalin avatja szerdán a nagykárolyi Kölcsey-szobrot, a Calea Neamului és Mihai Tîrnoveanu tiltakozik

2023. április 11. – 14:05

Másolás

Vágólapra másolva

Novák Katalin avatja fel szerdán Kölcsey Ferenc ülőalakos szobrát Nagykárolyban, a Calea Neamului (Nemzet Útja) és vezetője, Mihai Tîrnoveanu a Facebookon tiltakozik. Az eseményen Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke is beszédet mond.

Nagykároly polgármestere, Kovács Jenő még a március 15-i beszédében jelentette be, hogy Novák Katalin köztársasági elnök jelenlétében leplezik le április 12-én Kölcsey Ferenc nagykárolyi éveinek emléket állító szobrot a Polgármesteri Hivatal épülete előtti téren.

A PresaSM összefoglalója szerint a szoborállításról még tavaly márciusban döntött a városi tanács. A szobor Győrfi Lajos szobrászművész alkotása, és a Kézenfogva Testvéreinkkel Sárrétudvari Alapítvány kezdeményezésére a magyar kormány, a magyar-román határszakasz településeit összefogó Európa-kapu társulás és a nagykárolyi önkormányzat támogatásával valósul meg. Az etnikai egyensúly fenntartása érdekében a későbbiekben Aurel Popp festőművésznek is szobrot állítanak a település központi részén.

„Szerdán, 17 órakor a polgármesteri hivatal előtt megmutatjuk Magyarországnak, hogy Románia nem egy kutyák nélkül falu. (…) Nem éneklik el a magyar himnuszt és nem állítanak szobrot a magyar himnusz szerzőjének a nemzeti méltóság reakciója nélkül!” – írja Mihai Tîrnoveanu, aki egyébként a Mișcarea Națională (Nemzeti Mozgalom) vezetője is. Az nem teljesen egyértelmű, hogy Tîrnoveanu tiltakozást is szervez-e szerdán Nagykárolyban, vagy csak különböző szervezetek mögé bújva a Facebookon hergel. A Nemzeti Mozgalom Facebook oldalán azt írja, „nem ez az első alkalom, hogy egy román üzenettel megyek egy magyar elnök vagy miniszterelnök elé”, megtette már diákkorában Marosvásárhelyen, illetve tavaly Tusványoson is, és most Nagykárolyban is meg fogja tenni.

Tîrnoveanu akkor szerzett magának nevet, amikor mindenféle nacionalista megmozdulásokat szervezett az Úzvölgyi katonatemető ügyében. A mostani felhívásaiban egyébként azt is felemelgeti, hogy a bíróság úgy döntött, el kell távolítani a törvénytelenül felállított betonkereszteket, illetve megemlíti Novák Katalin botrányt okozó kijelentéseit, amit a gyulafehérvári Bethlen Gábor-szobor avatásakor tett.

Nagykárolyban egyébként már állt Kölcsey-szobor: gróf Károlyi István Kallós Ede szobrászművésszel készíttette el a másfélszeres életnagyságú Kölcsey-szobrot, melyet 1897-ben avattak fel a Károlyi-kastély kertjében. A szobrot először 1933-ban, majd pedig 1934-ben megrongálták, a második alkalommal le is fűrészelték és elvitték a fejét, aminek nyomán a megcsonkított bronztestet darabokra szedték és beolvasztották.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!