Telibe találta az áprilisi tél Romániát – fotók az országszerte szakadó hóról

2023. április 6. – 15:24

Telibe találta az áprilisi tél Romániát – fotók az országszerte szakadó hóról
Hóréteg borítja a virágzó fákat Brassóban, 2023. ápr. 4-én – Fotó: Alex Nicodim / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Továbbra sem hagy alább a havazás és hideg időjárás Romániában. A hideg ciklon, amely rátelepedett a régióra extrém, áprilisra teljesen szokatlan jelenségekkel érkezett. Az ország észak-keleti részét félméteresnél is nagyobb hóréteg borítja, bezártak az iskolák, a iași-i repülőteret is lezárták, lévén, hogy nemcsak havazásra, hanem hóviharokra adott ki másodfokú figyelmeztetést csütörtök délelőtt az országos meteorológiai szolgálat. A figyelmeztetés Botoşani, Suceava, Neamţ, Iaşi megyét, illetve Máramaros, Beszterce-Naszód és Maros megye hegyvidékeit érinti.

Hófuvás és elakadt forgalom a Botoșani és Suceava közötti országúton, 2023. ápr. 5-én – Fotó: Botoșani Megyei Sürgősségi Felügyelőség
Hófuvás és elakadt forgalom a Botoșani és Suceava közötti országúton, 2023. ápr. 5-én – Fotó: Botoșani Megyei Sürgősségi Felügyelőség

Tizenegy megyében okozott fennakadásokat a szélsőséges időjárás csütörtökre virradóan – közölte a katasztrófavédelmi főosztály. A tájékoztatás szerint Hargita, Brassó, Bákó, Botoşani, Brăila, Konstanca, Dâmboviţa, Iaşi, Mehedinţi, Neamţ és Vaslui megyében volt szükség a katasztrófavédelem segítségére; az időjárási viszonyok miatt 69 gépkocsi akadt el, amelyekben összesen 138 személy ült. A szél lesodort egy épületelemet, a víz elöntött egy pincét, 24 fa dőlt ki, 19 autó rongálódott meg. Hargita és Bákó megyében 28 településen okozott áramkieséseket a rossz idő, mintegy 3000 háztartás érintett. A károk elhárítása folyamatban van – közölte a katasztrófavédelmi főosztály.

Fák dőltek ki Bákóban is az extrém időjárás következtében – Fotó: Bákó Megyei Sürgősségi Felügyelőség
Fák dőltek ki Bákóban is az extrém időjárás következtében – Fotó: Bákó Megyei Sürgősségi Felügyelőség

Botoșani megyében számos helyszínen a tűzoltók segítségére volt szükség, Unțeni kijáratánál egy furgont és egy személygépkocsi akadt el, Ștefănești kijáratánál pedig szintén egy személygépkocsit húzott ki a hóból a tűzoltóság.
A meteorológusok meghosszabbították a narancssárga kódot a megyére megyére vonatkozóan. Az előrejelzés szerint sűrű havazás várható, ezért újabb hóréteg lerakódására lehet számítani. A szél 55-75 km/órás sebességgel fog fújni, tehát hóviharok is lesznek.

Az autós közlekedést a hóviharok teljesen ellehetetlenítik Moldvában – Fotó: Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége Az autós közlekedést a hóviharok teljesen ellehetetlenítik Moldvában – Fotó: Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége
Az autós közlekedést a hóviharok teljesen ellehetetlenítik Moldvában – Fotó: Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége
Az autós közlekedést a hóviharok teljesen ellehetetlenítik Moldvában – Fotó: Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége

Arról is beszámoltunk, hogy Brassóban például több tucat fa dőlt ki a hó súlya alatt, az egyik főutcára fenyőfa zuhant, ezért egy időre megbénult a forgalom az érintett szakaszon, az autóbuszok nagy késésekkel közlekedtek. A lehullott nagy mennyiségű havat negyven hókotróval takarították el az útból, 280 tonna csúszásgátlót szórtak le egy nap alatt. A város csúszásgátló-tartaléka 1500 tonna.

A Hargita megyei fennakadások is a télies körülményeknek köszönhetők. Csíkszeredától Bákó megyéig az országúton jégre, csúszós, havas utakra kell számítani – tájékoztatott az útfenntartó és útépítő vállalat brassói területi igazgatósága. A csíkszeredai útfenntartó vállalat 22 munkagépet vetett be, 382 tonna csúszásgátló anyagot szórt ki a behavazott országutakra.

Egy cukrot szállító teherautó is felborult Hargita megyében – Fotó: Info Trafic 24, Hargita Megye Tanácsa Egy cukrot szállító teherautó is felborult Hargita megyében – Fotó: Info Trafic 24, Hargita Megye Tanácsa
Egy cukrot szállító teherautó is felborult Hargita megyében – Fotó: Info Trafic 24, Hargita Megye Tanácsa

Négyes fokozatú a lavinaveszély a Fogarasi-havasokban található Bâlea-tónál, ahol a hóréteg vastagsága 266 centiméteres, figyelmeztettek csütörtökön reggel a hegyimentők. Az ennél alacsonyabban fekvő részeken 3-as fokozatú a veszély az 1-től 5-ig terjedő skálán, tájékoztat közleményben a Szeben megyei hegyimentő-szolgálat.

A hegyimentők figyelmeztetik a turistákat, hogy a Fogarasi-havasokban tél idején zárva vannak a turistaösvények, a turistajelzések többsége nem látható. Aki síelni, sítúrázni indul, szerelje fel magát megfelelően, beleértve a lavina jeladót, lapátot és ha lehet, légzsákkal felszerelt hátizsákot is, és kérjen információkat a környéken szolgálatot teljesítő hegyimentő-csapatoktól.

Téli mentési gyakorlatokat végeznek Hargita megyében a székelyudvarhelyi hegyimentők, 2023. ápr. 2-án – Fotó: Harmont Hegyimentő Egyesület
Téli mentési gyakorlatokat végeznek Hargita megyében a székelyudvarhelyi hegyimentők, 2023. ápr. 2-án – Fotó: Harmont Hegyimentő Egyesület

Moldvában és Erdély északi, észak-keleti részén további hóviharok várhatók, és a hóréteg tovább növekedik. A csapadékmennyiség helyenként eléri a 20 litert négyzetméterenként. Csökken a látótávolság, a széllökések sebessége eléri az 55–65 km/h-t. Erdélyben, Máramarosban, a Körösvidék északi részén és Moldvában péntek délig elsőfokú szél- és esőriadó van érvényben. A szél sebessége eléri a 40–60 km/h-t, a csapadékmennyiség a 10–15 litert négyzetméterenként.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!