Klaus Iohannis szerint jelenleg inkább hangulatkeltés a Bisztroje-csatorna ügye

2023. február 23. – 08:25

Másolás

Vágólapra másolva

Visszafogottságra intette szerda este Klaus Iohannis a Bisztroje-csatornánál zajló munkálatokról nyilatkozó román politikusokat. Az államfő szerint az ügyben előbb a szakértőknek kellene állást foglalniuk.

Iohannis a Bukaresti Kilencek rendkívüli csúcstalálkozója után nyilatkozott a sajtónak a varsói ukrán nagykövetségen.

A Duna-deltán keresztül vezető, Ukrajna számára új fekete-tengeri kijáratot biztosító hajóútra vonatkozó kérdésre az államfő azt mondta: jogos a delta élővilágát féltő aggodalom, de ebben az esetben szerinte inkább feltűnésre vágyó politikusok hangulatkeltéséről van szó, akiket nem annyira a környezetvédelem, mint inkább a jövő évi választások foglalkoztatnak.

Leszögezte: Ukrajna eddig is rendszeresen végzett kotrási munkálatokat a Bisztroje-csatornán, és Kijev most is azt állítja, hogy csak karbantartásról, nem a hajóút mélyítéséről van szó. Ezt ellenőrizni fogják, de ilyen ügyekben előbb a szakértőknek kellene állást foglalniuk, nem a politikusoknak – jelentette ki.

„Ahhoz, hogy megtudjuk, mi történik a Bisztroje-csatornánál, az ukránokkal kell beszélnünk. De ez nem történt meg. (...) Azt tapasztaltam, hogy odahaza számos politikus gyújtó hangú nyilatkozatokat tett anélkül, hogy ellenőrizte volna, mi történik ott valójában” – jegyezte meg.

Iohannis kifejtette, nem tartja helyénvalónak, hogy Románia ellenőrizetlen adatok alapján támadja az ukránokat. „Most nem számon kérni, hanem támogatni kell őket. (...) Ne értsenek félre, egyáltalán nem áll szándékomban eltűrni a Duna-delta biológiai sokféleségét veszélyeztető munkálatokat, de azt sem gondolom, hogy jó lenne elragadtatni magunkat anélkül, hogy pontosan tudnánk, miről is van szó” – fogalmazott az államfő.

Kifejtette azt is, hogy véleménye szerint az ukránok azért végeznek munkálatokat a Bisztroje-csatornán, mert az oroszok elzárták a kikötőiket, így nem tudnak kijutni a Fekete-tengerre az áruikkal. „Ezt meg lehet érteni, de érthető az a mi követelésünk is, hogy a Duna-deltát védeni kell. A nyugodt, szakértőkkel támogatott diplomáciai tárgyalások az előrevezetőek” – tette hozzá az államfő.

A Bisztroje-csatorna ügye akkor került ismét terítékre, amikor múlt szerdán Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter felszólította Bogdan Aurescu külügyminisztert, illetve Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztert, hogy foglaljanak nyilvánosan állást az ügyben. Azt állította, biztos értesülései vannak arról, hogy Ukrajna a nemzetközi szerződések ellenére ismét megkezdte a medermélyítési munkálatokat. Ezek után a külügyminisztérium is bejelentette, hogy Románia nem ért egyet a meder mélyítésével, és álláspontját az Európai Bizottságnak is továbbítja, és Tánczos Barna is felszólalt az ukrajnai Bisztroje-csatorna mélyítése ellen. Azt állította, hogy a környezetvédelmi minisztérium meg fog akadályozni minden olyan beavatkozást, amely veszélybe sodorhatja a Duna-delta élővilágát és biodiverzitását.

Az után vált igazán forró témává, hogy Ukrajna bejelentette, hogy 6,5 méterre növelte a csatorna mélységét. A román külügyminisztérium ekkor rendelte be az ukrán nagykövetet, hogy engedélyt kérjen a munkálatok ellenőrzésére. Utána Ukrajna több fórumon is hangsúlyozta, hogy csak üzemi mélyítésről, karbantartásról volt szó. Állításuk szerint azért volt szükség erre, mert az utóbbi években ritkábban használt és emiatt elhanyagolt csatornában felgyűlt az iszap.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!