Visszakozik a sepsiszentgyörgyi kutyamenhely: tömeges elaltatás semmiképp nem lesz

2023. február 16. – 11:49

Visszakozik a sepsiszentgyörgyi kutyamenhely: tömeges elaltatás semmiképp nem lesz
A szépmezői menhely – Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Eredményesnek bizonyult az örökbefogadási akció és a szépmezői kutyamenhely kutyáinak elaltatása miatt kialakult botrány. A sürgősségi helyzet megszűnt, ezért visszakoznak a döntéshozók. A 65 feketelistára került kutya egyelőre megmenekült. A menhely működtetői most a prevencióra tennék a hangsúlyt, a későbbiekben pedig csak néhány, nem örökbefogadható kutya kerülhet elaltatásra.

„Kedves barátaim, úgy tűnik, hogy a döntéshozók már nem beszélnek velem! Tehát nincs információm arról, hogy elaltatják-e a kutyákat vagy sem! Ami viszont biztos, hogy az elmúlt 2 hétben tett erőfeszítések révén 66 kutyát sikerült megmentenünk a menhelyről!” – fakadt ki az AMY Gazdátlan Ebekért Egyesület. A bejegyzés miatt pedig, mint a hozzászólásokból kiderül, sokan a legrosszabbra gondoltak, hogy a kutyák tömeges elaltatására lehet számítani.

A civil egyesület ugyanis az elmúlt hetekben a Sepsiszentgyörgyhöz tartozó szépmezői kutyamenhely gazdátlan kutyáinak megmentésén fáradozott, miután a menhelyet működtető Tega Rt. egy sürgősségi helyzetet követően azt kérte az AMY-tól, hogy rangsorolja a menhely kutyáit, hogy milyen sorrendben altassák el azokat. A listán 65 kutya szerepelt, a lista elejére azoknak a kutyáknak az azonosítóját írták fel, amelyek betegek, antiszociálisak, agresszívek, idősek vagy régóta vannak a menhelyen.

Az AMY Gazdátlan Ebekért Egyesület kedd délutáni bejegyzésében azt is bejelentette, hogy ők viszont úgy döntöttek, hogy minden hónapban egy szombati napon örökbefogadási napot fognak tartani, amikor a gazdátlan kutyák iránt érdeklődőknek közvetlenebb találkozást biztosíthatnak. A múlt szombati nyílt nap alkalmával tett látogatásunkkor ugyanis Pora E. Kinga, az AMY Gazdátlan Ebekért Egyesületének vezetője kiemelte, hogy amikor az önkénteseknek köszöngetően a leendő gazdik együtt sétálhatnak a kutyákkal, megsimogathatják őket és a szemükbe nézhetnek, jobban megismerik a négylábúakat, mint amikor a menhely rendes látogatási programja során a kutyaketrecek előtt elsétálva azt látják, hogy a kutyák ugatnak, félnek.

Az AMY később frissítette bejegyzését, és azt írta, a végső döntés meghozóival, azaz a Tega Rt.-vel való kommunikáció rendeződött, később részletekkel jelentkeznek.

Mivel azonban eredetileg a Tega Rt. a kutyák tömeges elaltatásáról szóló döntést csütörtökre tűzte ki, a menhelyes kapacitását (145) meghaladó létszámot eddig volt lehetősége az AMY-nak örökbeadások által csökkenteni, a Transtelex megkereste a Tega Rt.-t, hogy bővebb információt kapjunk a jelenlegi helyzetről.

A Tega Rt.-től arról kaptunk tájékoztatást:, hogy Máthé László igazgató szerda reggel egyeztetett Pora E. Kingával, és megegyeztek, hogy tömeges elaltatás semmiképp sem lesz. Pillanatnyilag 149 gazdátlan kutya van a menhelyen, ebből még 30-at az örökbefogadók lefoglaltak, így várhatóan ezeket a kutyákat is el fogják vinni, amint az ivartalanítás megtörtént vagy egyéb hátráltató okok megszűnnek.

Kutyák a menhelyen – Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex Kutyák a menhelyen – Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex
Kutyák a menhelyen – Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex

A Tega Rt. számára az, hogy feltehetően csak 119 kutya marad a menhelyen „egy egész kellemes helyzet”. Hogy piros listás kutyákból hány maradt, az jelenleg azért is kérdéses, mert e hét szombatján is lesz egy nyílt nap, miután a múlt heti akciót sikeresnek minősítették.

Illetve, arról csak később születik majd döntés, hogy kapacitáshiány ide vagy oda, mi lesz pár nem örökbe adható kutya sorsa. Néhány beteg, nagyon idős, agresszív kutyát lehetséges, hogy a mostani döntéstől függetlenül a későbbiekben el fognak altatni, mert ezeknek a kutyáknak a sorsa nem lesz jobb attól, hogy évekig a három négyzetméteres ketrecben senyvednek. Egészséges, fiatal, jó eséllyel örökbe adható állatot viszont a Tega Rt. eddig sem akart elaltatni, és ezután sem fogja őket kitenni ennek.

A Pora E. Kinga cikkünkben felvetette az agresszív kutyák átnevelésének lehetőségét is, a Tega Rt. erre azonban úgy reagált, hogy egy ilyen típusú programra jelenleg nem lenne fedezetük. A Tega Rt. viszont a továbbiakra nézve mindenképp folytatni szeretné a partneri kapcsolatot az AMY-val, mert úgy vették észre, hogy az emberekhez hatékonyabban eljutnak, és másokat is megszólítanak, mint akiket a Tega Rt. eddig meg tudott.

A köztisztasági vállalat igyekszik az elkövetkezőkben hangsúlyt fektetni a sürgősségi helyzet megelőzésére: ivartalanítás, chippezés által, külön odafigyelve az Őrkő negyedre, mert az ottani szociális helyzet táptalajt biztosít a városba kerülő gazdátlan ebeknek.

Értesüléseink szerint szóba jött annak a lehetőségét is, hogy a menhely hatáskörét kibővítenék Sepsiszentgyörgy metropolisz övezetére, azaz ha a kistelepülések hivatalai, helyi tanácsai is rábólintanak, akkor ők is beszállnának a finanszírozásba és a menhely ott is elő tudná segíteni a kóbor kutyák számának csökkentését. A kutyák ugyanis amúgy is bekerülnek a városba, vagy bizonyos összeg kifizetése ellenében a Tega Rt. eddig is kiszállt a helyszínre. Prevenciós szinten így azonban a kóbor kutyák menhelyre kerülése fenntarthatóbb és stabilabbá válhatna.

A szépmezői menhelyen kialakult sürgősségi helyzetet az tette indokolttá, hogy egy bukaresti kutyatámadás után a hatóságok ellenőrzést tartottak és figyelmeztették a Sepsiszentgyörgyöz tartozó menhelyet, hogy bőven meghaladta befogadóképességét, miután 145 gazdátlan kutya helyett 171-et tartott. Ugyanakkor egy Őrkő negyedi állapotot bemutató videó került a Tega Rt. látókörébe, ami miatt főleg ennek a negyednek a környékére nagyszabású akciót rendeltek el, hogy a hatósággal közösen az ivartalanítást, a chippezést ellenőrizzék, illetve a gazdátlan állatokat begyűjtsék. A sepsiszentgyörgyi kutyakedvelőket azonban kiborította, hogy miközben a létszámmeghaladás miatt 65 kutya elaltatását helyzeték kilátásba, még további kutyákat is elkezdtek begyűjteni. A történtek miatt az AMY és a menhely gondozói az örökbefogadás népszerűsítésébe kezdett, Pora E. Kinga pedig online petíciót is indított Antal Árpád polgármesternek nyílt levelet címezve.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!