Azoknak a kutyáknak meg kell halniuk, amelyeket vertek, láncon éheztettek?

2023. február 11. – 19:06

Azoknak a kutyáknak meg kell halniuk, amelyeket vertek, láncon éheztettek?
Fotó: Tőkés Hunor/Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Nyílt napot szerveztek szombatra a szépmezői menhely gondozói és az AMY Gazdátlan Ebekért Egyesület, hogy örökbeadással mentsék meg a tömeges elaltatástól a befogadott kóbor kutyákat. A nyílt nap alkalmával a potenciális örökbefogadók együtt sétálhattak a kutyusokkal, hogy ne csak a rácsok mögül kelljen eldönteniük, melyik a négylábút vigyék haza. A gazdátlan ebekért egyesület vezetője, Pora E. Kinga pedig reagált a sepsiszentgyörgyi alpolgármester nyilatkozatára is. Csalódását fejezte ki, hogy az önkormányzat kapkod, és így sem időt, sem esélyt nem ad az állatoknak.

Sepsiszentgyörgy angyalosi bejáratánál vagyunk, ahol a hőmérő -13 fokot mutat. Az extrém hideg ellenére a kutyák sorsa miatt aggódó, potenciális új gazdik autói egymás után sorakoznak a szépmezői kutyamenhely bejáratánál. Azért jönnek a menhelyre ilyen szép számban, hogy egy séta alkalmával időt töltsenek a „halálra ítélt” kutyusokkal, és ha lehetőségük van rá, illetve a kutyák közül valamelyik elnyeri a tetszésüket, akkor örökbe is fogadják valamelyik négylábút. Mert most egy kutya örökbefogadásával egyszerre két életet menthetnek meg: az örökbe fogadott állatét, és azét is, amelyik a plusz hely miatt eggyel távolabb kerül az elaltatástól.

Van aki szolidaritása jeléül sétáltatja a kutyát szombat délelőtt. Van aki végül egyet magával visz, és van, aki végül kettővel távozik, mert a másikat sem tudja ott hagyni annak tudatában, hogy lehet ő lesz az egyik, amelyiket elaltatnak. De olyanok is bőven akadnak, akik már „megtették a dolgukat” társadalmi szerepvállalás tekintetében, és ha ma nincsenek is jelen Szépmezőn, akkor is részesei a történetnek, mert az elmúlt hetekben már örökbe fogadtak kutyákat. Ha másképp nem, hát ideiglenesen.

Fotók: Tőkés Hunor/Transtelex Fotók: Tőkés Hunor/Transtelex
Fotók: Tőkés Hunor/Transtelex

Az érdeklődők pedig ki is használják a kutyasétáltatás lehetőségét, az önkéntesek koordinálásával pórázt ragadnak, és egymás után sétáltatják meg a ketrecekben örömükben két lábon, a rácsra támaszkodó állatokat, amelyek szemlátomást többségében elképesztő örömmel fogadják a kutyásokat. Igaz, több olyan kutya van, aki reményvesztetten gubbaszt a kutyaházában, esetleg félve tekint a bámészkodókra, mert nem tudja, hogy mit kezdjen a hirtelen megnövekedett figyelemmel.

„Ma azért vagyunk itt, hogy a befogadás iránt érdeklődők úgy jöhessenek ki a szépmezői menhelyre, hogy lehetőségük legyen együtt sétálni a kutyákkal. Tudják megsimogatni őket, nézzenek a szemükbe, és érezzék a jelenlétüket. Más napokon is ki lehet jönni és örökbe lehet fogadni kutyákat, de ha a mai nap során jött ki valaki a telepre, akkor az önkéntesek egy másik oldalát is megmutatták a kutyáknak azáltal, hogy pórázon kihozták és a potenciális befogadók látták, hogy milyen kedves, ugribugrik. Ha az örökbe fogadó csak elsétált a kutyák előtt, hallja a kutyák ugatását, mert félnek, akkor lehet, hogy eltántorodik” – meséli lelkesen a Pora E. Kinga, az vezetője, aki hangsúlyozza: nem egyedül csinálja, 13 szorgos önkéntes éjt nappallá téve dolgozik a kutyák örökbefogadásán.

A nyílt napot azután szervezték meg a menhely gondozói és az AMY Gazdátlan Ebekért Egyesület önkéntesei, hogy a Tega Rt abba a kényszerhelyzetbe sodorta magát, hogy 65 kutyát kellett három színskálás (piros, sárga, zöld) altatási listára összeírnia. Lényegében aszerint rangsorolva a kutyusokat, hogy mennyire befogadhatóak. Így a „halállista” első helyén szerepelnek azok a kutyák, amelyek agresszívek, betegek vagy antiszociálisak (például mert addig verték őket, hogy félnek az emberektől), de azok a kutyák is listára kerültek, amelyek öregek vagy régóta nem fogadtak örökbe. Az egyik idősebb kutya például már öt éve vár szerető gazdira szépmezői kis kenneljében.

Pora E. Kinga (a lenti képen) elfogadhatatlannak tartja, hogy humánus megoldás helyett a kutyák tömeges elaltatását tervezik – Fotó: Tőkés Hunor/Transtelex Pora E. Kinga (a lenti képen) elfogadhatatlannak tartja, hogy humánus megoldás helyett a kutyák tömeges elaltatását tervezik – Fotó: Tőkés Hunor/Transtelex
Pora E. Kinga (a lenti képen) elfogadhatatlannak tartja, hogy humánus megoldás helyett a kutyák tömeges elaltatását tervezik – Fotó: Tőkés Hunor/Transtelex

A gazdátlan ebekért egyesület vezetőjének elmondása szerint a piros listás kutyákról nem mindig tudják, hogy miért váltak agresszívvé vagy miért félnek az emberektől, de egy alaposabb szemügyre vétel után rég beforrott sebek fedezhetőek fel rajtuk. Ezt okozhatja az is, hogy összeverekedtek más kutyákkal, de a nagyon félősöket szerinte többször bántalmazták. Ezeknek a kutyáknak a viselkedésén viszont, úgy vélte, változtatni lehet, ehhez azonban a befogadó gazdáknak türelmesnek kell lennie, mert a kutyáknak időre van szükségük, hogy újra megbízzanak valakiben.

Egy új közegben a kutyusok megijedhetnek, ezért időt kell hagyni nekik, és lassacskán közeledni hozzájuk. Ha az ebek megszokták a környezetet és látják, hogy szeretve vannak, akkor képesek a változásra

– tette hozzá az egyesület képviselője. Megjegyezte, az egyesület szakmai segítséget biztosít a gazdiknak a kezdeti lépéseknél, akik viszont úgy érzik, hogy ezt nem tudják bevállalni, azoknak azt tanácsolják, hogy fogadjanak örökbe olyan menhelyes kutyákat, amelyek nem kerültek fel a listára, mert ha megürül egy hely, akkor egy másik kutya lekerül a listáról.

A döntéshozók nem adnak időt és esélyt a négylábúaknak

Eddig közel hatvan kutyát sikerült örökbe adniuk, de mivel nem csak az idővel futnak versenyt, hanem az újonnan befogott kutyák számával is, így az önkéntesek gyakorlatilag szélmalomharcot vívnak. Ezért a civil szervezet vezetője nyílt levelet fogalmazott meg Antal Árpád polgármesternek, és online petícióban kérte a kutyamenhely kapacitásának bővítését, ami jelenleg 145-re tehető. A menhely ugyanis kétheti megfeszített örökbefogadási kampány után is 157 kutyát tart el jelenleg.

Tóth-Birtan Csaba alpolgármester, aki a Tega Rt egykori vezetője, a Transtelexnek pénteken úgy reagált, hogy eddig szóba sem jött a bővítés ötlete, ő pedig a törvényes keretek betartatása érdekében, és további anyagi ráfordítás helyett, az agresszív és beteg, örökbe nem adható állatók elaltatását kérte Máthé Lászlótól, a Tega Rt. igazgatótól.

Őszintén szólva nagyot csalódtam a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatalban, mert egyik napról a másikra lett eldöntve, hogy a kutyáknak meg kell halnia. Két hete reggeltől estig dolgozunk, hogy a tömeges elaltatásig minél több kutya hagyja el a menhelyet. Tudom, hogy nem akarnak bővíteni, én viszont azt nem tudom elfogadni, hogy ártatlan állatok haljanak meg, mert az önkormányzat több éves lemaradását 1-2 hónap alatt akarja behozni. Emiatt száz meg száz kutya fog meghalni

– hangsúlyozta az egyesület elnöke. Úgy vélte, jó, hogy megalakult az állatrendőrség és egy nagyszabású akció keretében ellenőrzi az Őrkő negyed környékén, hogy ivartalanítva vannak-e a kutyák, mert emiatt csökkenhet a szaporulat és az utcára kerülő kutyák száma. Logikus az is, hogy két figyelmeztetés után a Tega Rt. el akarja kerülni a büntetést, mert 145 kutyánál több van a telepen.

Számára elfogadhatatlan, hogy ahelyett, hogy még nagyobb hangsúlyt fektetnének az örökbeadásra, például azzal, hogy a félénk és agresszív kutyáknak megpróbálnak segíteni, kapacitáshiány miatt kilátásba helyezik a kutyák tömeges elaltatását, és ellenőrzéseket kezdeményeznek, ami miatt még több kutya érkezik a menhelyre, mert sajnos egyes gazdák inkább megszabadulnak a kutyától, mintsem bechipezzék, beoltassák és ivartalanítsák, holott az ingyenes ivartalanítási program még működik.

„Azoknak a kutyáknak meg kell halnia, amelyeket vertek, láncon éheztettek? Ezek a kutyák nem kaphatják meg az esélyt arra, hogy szerető családban, nyugodtan éljenek? Meg tudnak változni, de erre most nem adnak időt és nem adnak esélyt sem. Sem a Tega Rt., sem a városháza nem indított még olyan programot, hogy ezek a kutyák is elhagyják a menhelyet. A menhely bővítése időt adna erre” – tette hozzá.

Szerinte akik a kutyák ellátásán túl a viselkedésükkel valamelyest foglalkoznak, azok az önkéntesek, akik például pórázhoz szoktatják a kutyákat, de az agresszív és félénk kutyák viselkedésének megváltoztatásához szakemberekre lenne szükség. Lehet ugyanis azt mondani, hogy a kutya több éve ott van a menhelyen, agresszív, így foglalja a helyet egy örökbe adható kutya elől, de esélyt kell adni a változásra.

A sürgősségi helyzet azután alakult ki, hogy a hatóság két felszólítást intézett a menhelyhez, amely évek óta 160 fölötti kutyalétszámmal rendelkezik, pedig kapacitása 145 kóborkutya befogadását tenné lehetővé. Ráadásul megalakult a sepsiszentgyörgyi „kutyarendőrség” is, ami a héten a városi önkormányzat által megbízott Tega Rt-vel közösen nagyszabású akcióba kezdett az Őrkő negyed környékén, hogy az állattartást ellenőrizzék, s ha szükségesnek vélik, vagy kóbor kutyákat találnak, azokat a telepre szállítsák. Szerdán 13 kutyát fogtak be. A menhelyesek pedig attól tartva, hogy az akció miatt megnövekedik a kutyák száma, illetve a hatóságok részéről büntetést kapnak, kilátásba helyezték a 65 kutya elaltatásának lehetőségét.

A menhely látogatási programja:

Hétfő – péntek: 10:00–18:00; Szombat, vasárnap: 10:00–14:00.

Forrás: Tega Rt.
Forrás: Tega Rt.

A Tega Rt. egyébként évente nagyjából 200 kutyát ad örökbe, de 300-at fogad, ezért már bővíteni kellett a menhelyet a mostani 145-re. A kóborkutyák örökbefogadását pedig óvodás-iskolás csoportok fogadásával is népszerűsítik. 2021-ben több mint 1380 látogatót fogadtak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!