Megbukott a plagizáló Bode elleni egyszerű indítvány

2023. február 8. – 13:52

Másolás

Vágólapra másolva

Elutasította szerdán a képviselőház a Lucian Bode belügyminiszter elleni egyszerű indítványt. Az indítványt az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) nyújtotta be az alsóházba. A képviselők 90 támogató és 189 ellenszavazattal, egy tartózkodás mellett utasították el a beadványt.

Az egyszerű indítvány kezdeményezői szerint a szociáldemokrata párti (PSD) Lucian Bode „nem érdemli meg tisztségét”, mint ahogy „nem érdemli meg akadémiai titulusát, vagy a becsületes romániai emberek tiszteletét sem”.

Az egyszerű indítványt 52 képviselő kezdeményezte, de 90 igen szavazatot kapott, ami azt jelenti, hogy más képviselőcsoportok képviselői is szavaztak.

Amit az egyszerű indítvány kezdeményezői mondanak

„Azzal a bizarr helyzettel szembesülve, hogy Romániának az egész világ előtt egy olyan belügyminiszterrel kell megjelennie, akiről bebizonyosodott, hogy tolvaj, a román kormánynak konkrét intézkedéseket kellene hoznia demokratikus intézményei méltóságának helyreállítása érdekében. Ennek az indítványnak az a célja, hogy felhívja a figyelmet egy olyan kormányzati pozícióban lévő politikusra, aki nem érdemli meg azt, mint ahogyan nem érdemli meg sem a tudományos címét, sem pedig az ebben az országban becsületesen dolgozó emberek tiszteletét. Lucian Bode azonban még mindig belügyminiszter, és nemcsak hogy nem hajlandó felelősséget vállalni saját tetteiért, hanem sértő arcátlansággal megpróbálja a vitát a politikai csatározások területére átsiklatni” – áll az indítványban.

Lucian Bode: Összehangolt politikai támadást intéznek ellenem

A belügyminiszter a vita során elmondta, hogy az ellene benyújtott egyszerű indítvány tulajdonképpen egy összehangolt politikai támadás, a doktori disszertációjával kapcsolatos plágiumvádaknak pedig semmi közük a valósághoz, és hogy „néhány funkcionális analfabéta” megpróbálja lejáratni és „keresztre feszíteni a nyilvánosság előtt”.

Az egyetem etikai bizottsága már kétszer is vizsgálta a liberális politikus dolgozatának tartalmát. Első alkalommal néhány idézési hibát és plagizált szövegtöredékek használatát állapították meg, a plágiumgyanúval összeköthető szövegrészletek arányát akkor a teljes szöveg 2,95%-ként határozták meg. Később Emilia Șercan újságíró egy olyan vizsgálat eredményét publikálta, amely sokkal nagyobb mértékű plágiumot mutatott ki a belügyminiszter esetében, ezért az egyetem független szakértők bevonásával újabb vizsgálatot indított, amelynek eredményeképp egyértelműen megállapították: a plágiumvádak többsége beigazolódott.

A plágiumbotrányba keveredett belügyminiszter már egyszer pert veszített a Szilágy Megyei Törvényszékre beadott keresetével kapcsolatban, ekkor azt a határozatot támadta, amely alapján a testület másodszor is kielemezte a doktori dolgozatát.

Bode február 2-án újabb pert indított a Babeș–Bolyai Tudományegyetem ellen, amellyel az egyetem etikai bizottságának doktori dolgozatával kapcsolatos plágiumítéletét szeretné megsemmisíteni – írta meg korábban a MonitorulCluj portál.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!