Kimondta a BBTE etikai bizottsága: plagizált a belügyminiszter

2023. január 11. – 13:08

Kimondta a BBTE etikai bizottsága: plagizált a belügyminiszter
Lucian Bode az Alexandru Ioan Cuza Rendőrakadémia elsőéves hallgatóinak eskütételén Bukarestben, 2022. október 21-én – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Lucian Bode belügyminiszter doktori dolgozatában a plágiumvádak többsége beigazolódott – jelentette ki szerdai közleményében a Babeș-Bolyai Tudományegyetem etikai bizottsága. Immár másodszor, ezúttal külföldi szakértők bevonásával vizsgálták meg a dolgozatot, amelyet Bode 2018-ban védett meg az egyetemen. A BBTE Etikai Bizottságának döntése nyomán a liberális miniszter doktori dolgozata alapján megjelent könyv visszavonását is kéri.

A bizottság határozata kimondja,

hogy a kimutatott etikai szabálysértések elég jelentősek ahhoz, hogy arra a következtetésre jussunk, hogy a dolgozat szakmailag „súlyosan sérült”.

Ugyanakkor kijelentik, hogy további szakmai etikai vétségeket is feltártak, mint amikre korábban panasz volt és amit előzetesen vizsgált a bizottság, és kijelentik, hogy „plagizálás, illetve hiányos vagy hibás hivatkozások” vannak a dolgozatban. A felsőoktatási intézmény szerdai közleménye szerint erről a testület a január 9-i ülésén fogadott el határozatot.

A BBTE szerint az egyetemnek nem áll módjában szankciókban részesíteni a tudományos közösségen kívüli személyeket, ezért az etikai bizottság felszólította Bodét, hogy javítsa ki a dolgozatát és vonja vissza a disszertáció alapján kiadott könyvet.

Korábban a bizottság a belügyminiszter Energiabiztonság és erőforrás-gazdálkodás a 21. század elején. Románia a jelenlegi európai kontextusban című doktori disszertációjával kapcsolatosan azt állította, hogy „vannak problémás szövegrészletei, de nem teljesen egyértelmű a plagizálás szándéka”, és hogy közel 3%-át képezik a problémás részek.

Miután Emilia Șercan újságíró saját vizsgálata felfedte, hogy Bode 194 oldalas dolgozatában legalább 65 oldalon plagizált, az egyetem bizottsága bejelentette, hogy független nemzetközi szakértőket is bevonnak a vizsgálatba. Az etikai bizottság második vizsgálatában Corneliu Bjola, az Oxfordi Egyetem professzora és Alin Fumurescu, a Houstoni Egyetem professzora is közreműködött.

Emilia Șercan a PressOne portálon hétfőn közzétett cikkében írt arról, hogy a belügyminiszter január 5-én beperelte az etikai bizottságát és ezzel próbálta megakadályozni, hogy a doktori disszertációjával kapcsolatban a plágiumot elismerő ítéletet hozzanak meg. A plágiumok vizsgálatára szakosodott újságíró már aznap a Facebookon közölte, hogy a bizottság pár napon belül közzéteszi a vizsgálat eredményeit, tehát szerinte tárgytalan ez a per, amelyet Bode indított.

Hogyan reagált Bode?

„Teljesen ledöbbentő, hogy egy 2018-ban írt doktori dolgozatot a 2020-2022-ben frissített elvárások alapján elemeznek. Ez rendkívül veszélyes precedenst jelent nemcsak a tudományos világra, hanem a jogállamisági elvekre nézve is. Itt most egyes szabályok visszamenőleges alkalmazásáról beszélünk, amely minden 2022 előtt írt dolgozatot egyformán megbélyegez. Ez abszurd megközelítés, egy logikai hiba, amelyet senki sem fogadhat el érvényesnek vagy legitimnek”- írja Facebook-bejegyzésében a miniszter, amelyben a BBTE szerdai közleményére reagál.

Szerinte az általa alkalmazott hivatkozási módszer teljes mértékben megfelel a 2018-ban érvényes tudományos normáknak és a bizottság által használt „alapjaiban hibás” kifejezést szubjektív értékelésnek tartja, egy tudományos szempont nélkül hozott ítéletnek.

„Az évek során a doktori disszertációm a plagizálást vizsgáló elemzések minden szűrőjén átment. A Babeș-Bolyai Tudományegyetem és az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács (CNATDCU) is megvizsgálta és mindkét intézmény hitelesítette a dolgozatot” – írja Bode.

A belügyminiszter ugyanakkor két általa kifogásolt jogi szempontot is felvázolt. Mint írja, a törvény szerint a bizottság csak az akadémiai tagok ellen tett feljelentések elbírálásában dönthet, ennek a közösségnek ő nem tagja. Ugyanakkor a döntést alkotmányellenesnek is tartja, mert egy korábbi döntés szerint a CNATDCU által hitelesített doktori bizottságok döntéseit és tevékenységeit nem lehet megkérdőjelezni.

„Az általam benyújtott bírósági keresettel szeretnék megbizonyosodni arról, hogy a törvényt betartják, függetlenül attól, hogy kiről van szó. Ehhez jogom van, de egyben kötelességem is” – tisztázta a miniszter arra vonatkozóan, hogy miért indított pert az etikai bizottság ellen.

Daniel David BBTE-rektor: megbízom a bizottság döntésében

„Ugyanúgy megbízom az egyetem etikai bizottságának a döntésében, mint az első vizsgálat után” – nyilatkozta Daniel David, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem rektora az Edupedu portálnak.

A rektor a portál munkatársainak megerősítette: a két vizsgálat mechanizmusa ugyanúgy zajlott, azaz először azonosították a plágiumgyanús részeket, ellenőrizték és végül levonták a következtetéseket a szükséges korrekciók kiemelésével. „Ha Bode miniszter folytatja a pert a törvényszéken, akkor ott is megvédjük az álláspontunkat” – mondta a rektor.

Arra a felvetésre, hogy Adrian Ivan professzor (Lucian Bode témavezetője) folytatja-e tevékenységét az egyetem doktori iskolájában, a rektor kifejtette: mint rektor, javító intézkedéseket javasol majd, de az erre vonatkozó döntést a doktori iskola hozza majd meg.

Miniszterelnök: semmi

Dan Cărbunaru kormányszóvivő szerdai tájékoztatóján kifejtette: mivel a belügyminiszter doktori dolgozatával kapcsolatban per zajlik, ezért nem kommentálják az ügyet. Arra a kérdésre, hogy a miniszterelnöknek nincs-e álláspontja ebben a témában, a szóvivő annyit mondott, hogy „mint minden más esetben, Románia miniszterelnöke a törvények betartását követeli”.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!