Emilia Șercan: Lucian Bode belügyminiszter doktori dolgozata legalább 18,5 százalékát plagizálta

2022. november 24. – 08:55

Emilia Șercan: Lucian Bode belügyminiszter doktori dolgozata legalább 18,5 százalékát plagizálta
Lucian Bode belügyminiszter – Fotó: Alex Micsik / Agerpres

Másolás

Vágólapra másolva

Sokkal magasabb a másolt szövegrészek aránya Lucian Bode belügyminiszter 2018-ban megvédett doktori dolgozatában, mint azt korábban a Babeș-Bolyai Tudományegyetem etikai bizottsága megállapította, állítja Emilia Șercan a PressOne-on megjelent cikkében.

Az újságíró szerint a dolgozat szövege legalább 18,5 százalékban plagizált, emellett hat illusztráció szintén másolt, további 30 esetében pedig helytelen a hivatkozás. Az elemzés rámutat: Bode angol nyelvű szövegeket fordított le szóról szóra, anélkül, hogy hivatkozott volna a forrásra.

Bode dolgozatáról a védés előtti kötelező szoftveres plágiumvizsgálat azt állapította meg, hogy 18 százalékban tartalmaz olyan szövegrészleteket, amelyek esetében felmerül a plágium gyanúja. Ennek ellenére a vezetőtanár, Adrian Ivan professzor, a Mihai Viteazul Nemzeti Hírszerző Akadémia rektora jóváhagyta a dolgozat nyilvános megvédését.

Miután a belügyminiszter doktori dolgozata esetében felmerült a plágium gyanúja, az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) politikusai „másolási maratont” szerveztek, hogy át lehessen világítani a digitálisan nem elérhető dolgozatot. Ezután a Babeș-Bolyai Tudományegyetem, ahol 2018 Lucian Bode a doktori címét megszerezte, vizsgálatot indított, amelynek eredményeként azt állapították meg, hogy a belügyminiszter „idézési hibákat” és „néhány plagizált szövegtöredéket” használt, a plágiumgyanúval összeköthető szövegrészletek aránya a teljes szöveg 2,95 százalékát teszik ki.

Emilia Șercan már akkor jelezte, hogy szerinte a BBTE „elsimította” Bode plagizálásának ügyét, az egyetem képviselői viszont a Transtelexnek azt mondták, szerintük korrekt módon vizsgálták a dolgozatot.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!