Emilia Șercan: Lucian Bode belügyminiszter doktori dolgozata legalább 18,5 százalékát plagizálta

2022. november 24. – 08:55

Emilia Șercan: Lucian Bode belügyminiszter doktori dolgozata legalább 18,5 százalékát plagizálta
Lucian Bode belügyminiszter – Fotó: Alex Micsik / Agerpres

Másolás

Vágólapra másolva

Sokkal magasabb a másolt szövegrészek aránya Lucian Bode belügyminiszter 2018-ban megvédett doktori dolgozatában, mint azt korábban a Babeș-Bolyai Tudományegyetem etikai bizottsága megállapította, állítja Emilia Șercan a PressOne-on megjelent cikkében.

Az újságíró szerint a dolgozat szövege legalább 18,5 százalékban plagizált, emellett hat illusztráció szintén másolt, további 30 esetében pedig helytelen a hivatkozás. Az elemzés rámutat: Bode angol nyelvű szövegeket fordított le szóról szóra, anélkül, hogy hivatkozott volna a forrásra.

Bode dolgozatáról a védés előtti kötelező szoftveres plágiumvizsgálat azt állapította meg, hogy 18 százalékban tartalmaz olyan szövegrészleteket, amelyek esetében felmerül a plágium gyanúja. Ennek ellenére a vezetőtanár, Adrian Ivan professzor, a Mihai Viteazul Nemzeti Hírszerző Akadémia rektora jóváhagyta a dolgozat nyilvános megvédését.

Miután a belügyminiszter doktori dolgozata esetében felmerült a plágium gyanúja, az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) politikusai „másolási maratont” szerveztek, hogy át lehessen világítani a digitálisan nem elérhető dolgozatot. Ezután a Babeș-Bolyai Tudományegyetem, ahol 2018 Lucian Bode a doktori címét megszerezte, vizsgálatot indított, amelynek eredményeként azt állapították meg, hogy a belügyminiszter „idézési hibákat” és „néhány plagizált szövegtöredéket” használt, a plágiumgyanúval összeköthető szövegrészletek aránya a teljes szöveg 2,95 százalékát teszik ki.

Emilia Șercan már akkor jelezte, hogy szerinte a BBTE „elsimította” Bode plagizálásának ügyét, az egyetem képviselői viszont a Transtelexnek azt mondták, szerintük korrekt módon vizsgálták a dolgozatot.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!