Két évig nem koordinál doktori munkát a BBTE-n Adrian Ivan professzor

2023. január 21. – 11:11

Másolás

Vágólapra másolva

Adrian Ivan, Lucian Bode belügyminiszter doktori disszertációjának koordinátora, a „Mihai Viteazul” Nemzeti Hírszerzési Akadémia rektora a következő két évben már nem koordinál doktori dolgozatokat a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetemen – közölte a felsőoktatási intézmény az Edupeduval, miután a portál megkereste ez ügyben az egyetemet.

Bár eredetileg azt hinnénk hogy egy szankcióról van szó, az egyetem válaszából az derül ki, hogy maga a professzor kérte a következő két évre a felfüggesztését, amit az egyetem vezetősége el is fogadott. Az Edupedu megkeresésére a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem közölte, hogy Adrian Ivan maga is kérte az intézménytől, hogy az elkövetkező két évben ne kapjon újabb doktoranduszokat. Kérését nem a plágiumüggyel motiválta, hanem a rábízott eddigi feladatának sokaságával, amelyeknek megfelelő módon szeretne eleget tenni.

A BBTE etikai bizottsága kétszer vizsgálta meg a belügyminiszter dolgozatát, és a második alkalommal arra a következtetésre jutott, hogy „a disszertáció alapvető szakmai vétségeket tartalmaz”, és követelte a dolgozat alapján kiadott könyv visszavonását.

Tíz nappal azután, hogy az etikai bizottság a nyilvánossággal is közölte a vizsgálat eredményét, az egyetem úgy döntött, hogy az Adrian Ivan által a BBTE doktori iskolájában oktatott kurzust is át kell vennie egy másik professzornak. „Annak érdekében, hogy a Nemzeti Hírszerző Akadémia rektora meg tudjon felelni a menedzseri kihívásoknak, a 2022-2023-as tanévtől kezdve felmentjük az Általános kutatási módszerek és a tudományos dolgozatok kidolgozásának módszertana című kurzus megtartása alól. Ezt Sergiu Gherghina kutató fogja átvenni, aki a Glasgow-i Egyetemen is előad” – áll az egyetemnek az Edupedu megkeresésére adott válaszában.

Adrian Ivan saját önéletrajza szerint 2017 szeptembere óta az SRI Nemzeti Hírszerző Akadémia rektora, Lucian Bode pedig 2018-ban Ivan koordinálásával védte meg doktori disszertációját.

Miután Emilia Șercan újságíró saját vizsgálata felfedte, hogy Bode 194 oldalas dolgozatában legalább 65 oldalon plagizált, az egyetem bizottsága bejelentette, hogy független nemzetközi szakértőket is bevonnak a vizsgálatba. Az etikai bizottság második vizsgálatában Corneliu Bjola, az Oxfordi Egyetem professzora és Alin Fumurescu, a Houstoni Egyetem professzora is közreműködött.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!