Független nemzetközi szakértőket is bevon Bode dolgozatának újraelemzésébe a BBTE

2022. november 24. – 12:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mivel újabb gyanú merült fel, az etikai bizottság újraelemzi Lucian Bode belügyminiszter doktori dolgozatát, ezúttal nemzetközi független szakértők bevonásával.

Emilia Șercan újságíró szerint Bode dolgozatának szövege legalább 18,5 százalékban plagizált, míg a Babeș-Bolyai Tudományegyetem etikai bizottsága korábban 2,95 százalékban állapította meg a problémás szövegrészek arányát.

„Amint korábban is nyilatkoztuk, ha további gyanú merül fel, akkor azokat az etikai bizottság elemezni fogja. Mivel további gyanú került nyilvánosságra, az etikai bizottság valószínűleg hivatalból vizsgálatot indít. Ha nem indít hivatalból, akkor én kérem majd az új elemzést” – fogalmazott az Edupedu megkeresésére Daniel David rektor.

Daniel David nem kommentálta a szembeötlő különbséget Emilia Șercan következtetése és a BBTE etikai bizottságának korábbi elemzésének eredménye között. Mint ismételte, meg kell vizsgálni az újonnan felmerült gyanút. A rektor hangsúlyozta, hogy a BBTE akadémiai fórum, nem társadalmi és nem politikai.

Frissítés: független nemzetközi szakértőket is bevonnak

A BBTE közleményben erősítette meg, hogy az etikai bizottság hivatalból új vizsgálatot indít Lucian Bode belügyminiszter doktori dolgozatának ügyében az Emilia Șercan elemzésében bemutatott bizonyítékok fényében. Az intézmény azt is leszögezte, hogy független nemzetközi szakértőket is bevonnak, mivel közérdekű ügyről van szó.

Hozzáteszik, hogy az etikai bizottság csak akkor indít vizsgálatot, ha feljelentés érkezik, illetve hivatalból abban az esetben, ha a nyilvános térben világos bizonyítékok jelennek meg. A vizsgálatot azonban annyiszor megismétlik, ahányszor ilyen eset felmerül.

Emilia Șercan: Lucian Bode belügyminiszter doktori dolgozata legalább 18,5 százalékát plagizálta

Emilia Șercan a PressOne-on megjelent cikkében rámutat, hogy Bode dolgozatának szövege legalább 18,5 százalékban plagizált, emellett hat illusztráció szintén másolt, további 30 esetében pedig helytelen a hivatkozás. Az elemzés szerint Bode angol nyelvű szövegeket fordított le szóról szóra, anélkül, hogy hivatkozott volna a forrásra.

Bode dolgozatáról a védés előtti kötelező szoftveres plágiumvizsgálat azt állapította meg, hogy 18 százalékban tartalmaz olyan szövegrészleteket, amelyek esetében felmerül a plágium gyanúja. Ennek ellenére a vezetőtanár, Adrian Ivan professzor, a Mihai Viteazul Nemzeti Hírszerző Akadémia rektora jóváhagyta a dolgozat nyilvános megvédését.

Miután a belügyminiszter doktori dolgozata esetében felmerült a plágium gyanúja, az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) politikusai „másolási maratont” szerveztek, hogy át lehessen világítani a digitálisan nem elérhető dolgozatot. Ezután a Babeș-Bolyai Tudományegyetem, ahol 2018 Lucian Bode a doktori címét megszerezte, vizsgálatot indított, amelynek eredményeként azt állapították meg, hogy a belügyminiszter „idézési hibákat” és „néhány plagizált szövegtöredéket” használt, a plágiumgyanúval összeköthető szövegrészletek aránya a teljes szöveg 2,95 százalékát teszik ki.

Emilia Șercan már akkor jelezte, hogy szerinte a BBTE „elsimította” Bode plagizálásának ügyét, az egyetem képviselői viszont a Transtelexnek azt mondták, szerintük korrekt módon vizsgálták a dolgozatot.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!