Miután megszüntették a székelyföldi lapok többségét, új nyomtatott lap jelent meg a piacon

2023. január 7. – 09:13

Miután megszüntették a székelyföldi lapok többségét, új nyomtatott lap jelent meg a piacon
A Heti Hírmondó első lapszáma – Fotó: Gál Előd / uh.ro

Másolás

Vágólapra másolva

Január 6-án jelent meg a Matula Média Kft. által kiadott hetilap, a Heti Hírmondó első száma. Az Erdélyi Médiatér Egyesülethez tartozó nyomtatott kiadványok – köztük a Heti Hirdető – beszüntetése után a székelyudvarhelyi kiadó úgy döntött, kísérletet tesz egy új nyomtatott lap fenntartására.

„A Heti Hírmondó nem a Heti Hirdető jogutódja, a márkát nem vásároltuk meg, hanem egy új lapot indítottunk. A csapat viszont a Heti Hirdetőtől érkezett, először ők kerestek minket az ötlettel, ami találkozott a mi elképzeléseinkkel, ugyanis mindenképp szerettünk volna egy nyomtatott lapot indítani az újságok megszűnése után” – válaszolta kérdésünkre Geréb László, a Matula Média Kft. tulajdonosa.

A Matula Médiát egyébként Székelyudvarhelyen jegyezték be még 2019-ben. A nyilvánosan elérhető adatok szerint a cég tulajdonosai Geréb László és testvére, Geréb Péter. A vállalatnak alaptevékenysége, hogy Magyarországon kiadott lapokat forgalmaz Erdély-szerte, a cég oldalán elérhető információk szerint nagykereskedelmi tevékenységüket 200 viszonteladóval partnerségben végzik, Brassótól Nagyváradig. A vállalat több mint 400 különböző című, magyarországi kiadású heti-, havi- és periodikus lapot és magazint forgalmaz

Geréb László a Transtelexnek elmondta, azért vitték tovább a Heti Hirdető modelljét, mert volt egy 5-6 ezres olvasói közönségük, amit nem akartak veszni hagyni. Geréb szerint az olvasók főként a bulvárosabb, magazinosabb tartalmakért és az apróhirdetések miatt vásárolták a kiadványt, most pedig azzal akarnak újabb olvasókat bevonzani, hogy közéleti témákat is beemelnek.

Kérdésünkre válaszolva a tulajdonos elmondta: ez a lap azoknak szól, akik „szeretik a papír illatát”. Ami a közéleti tartalmat illeti, a velük szerződésben álló médiacsoport online portáljairól, a Székelyhon vagy Krónika szerzőitől vesznek át híreket és cikkeket. A Heti Hírmondót tehát véleménye szerint nem elsősorban a tartalomért veszik majd, hanem a megszokásra alapoznak, és azokat célozzák, akik szeretik a papírt – árulta el Geréb.

„A mi identitásunkat úgy fogalmaztuk meg, hogy »Székelyföld heti lapja«, ebbe pedig bekerülnek közéleti témák, hirdetések, bulváros és magazinos tartalmak egyaránt” – mutatott rá.

„Hogy ez mennyire jön össze, nem tudjuk. Épp azt beszéltük az öcsémmel – Geréb Péterrel, aki a kiadó ügyvezetője –, hogy egy fél évre bevállaljuk, mert azért mi is pár ezer eurós veszteséggel indulunk, a saját pénzünkből, támogatók nélkül. Meglátjuk, ha fél év után sikerül 7 ezres példányszám felett eladni, akkor megtartjuk a lapot, ha nem, akkor befejezzük. Ez egy kísérlet, amire mi vállalkozásként és persze egyfajta küldetésként tekintünk” – mondta Geréb arra a felvetésünkre, hogy gyakorlatilag mindenki gazdasági okokra hivatkozott, mikor kiderült, hogy beszüntetik a nyomtatott lapokat.

„Az igaz, hogy nem éri meg. A papír ára rövid időn belül megháromszorozódott, de a terjesztési költségek és az energiaárak is nagyon elszálltak, ráadásul a nyomtatott sajtó közönsége is fogy. Nekünk helyzeti előnyt jelentett, hogy a Matula Médiával magyarországi lapokat forgalmazunk Romániában, durván egymillió kiadványt adunk el évente. Kialakítottunk egy terjesztési hálózatot, amelyre könnyen rá tudjuk építeni ezt az új újságot, minimális többletköltséggel. Ha ezt nulláról kellett volna felépíteni, akkor valószínűleg nem vágtunk volna bele” – hangsúlyozta a székelyudvarhelyi vállalkozó.

A tartalomért és a 28 oldalas hetilap összeállításáért egy öt fős csapat felel: a főszerkesztő Boros Emőke, a közéleti szerkesztő Rédai Attila – aki válogat majd az online tartalmakból és saját cikkeket is ír. „Most ennyit bírt meg a költségvetési struktúra, ezért van az, hogy a tartalom egy részét átvesszük az online portáloktól” – fejtette ki a Heti Hírmondó indításával kapcsolatos tudnivalókat a kiadó tulajdonosa.

A magyarországi adófizetők pénzéből finanszírozott Médiatér tröszt legnagyobb vállalata, a székelyudvarhelyi Prima Press Kft. október végén jelentette be, hogy 2022. december 30-tól felfüggeszti print termékeinek – Krónika, Székelyhon, Székely Hírmondó, Heti Hirdető, Nőileg – a kiadását, a lapterjesztést, kézbesítést és a lapkereskedelmet. Ezt követően hamarosan tudni lehetett, hogy a tördelőket, olvasószerkesztőket, korrektorokat, a nyomtatott lapokkal kapcsolatos műszaki dolgozókat és a lapterjesztőket elbocsátják. Aztán kiderült, hogy a tartalomgyártást is takaréklángon működtetik januártól: a mintegy kilencven főállású újságírónak alig egyharmada maradhatott állásban januártól a számtalan lapot és több rádiót is működtető médiaholdingnál. Arra, hogy milyen év vár a megmaradt és spórlásra kényszerülő erdélyi nyomtatott lapokra, itt írtunk bővebben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!