EMSZ: az erdélyi magyarságot ért támadások is jelzik, hogy Románia nem érett meg a schengeni övezethez való csatlakozásra

2022. december 12. – 10:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) egyesülésével november elején létrejött Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) szombati közleményében közölte: érthető a romániai lakosság felháborodása Románia schengeni csatlakozásának megvétózása kapcsán, és szerintük ebben a bukaresti politikai elitnek is jókora felelőssége van.

„Ha Románia csak feleannyi energiát fektetett volna a politikai jelszavak szintjén oly sokat hangoztatott és vágyott nyugati integráció tényleges véghezvitelébe, mint a 19. századi, birodalomépítő reflexekből fakadó és Moldovát Romániával egyesíteni kívánó ténykedésébe, ma nagyobb eséllyel tudhatnánk magunkat a schengeni övezet teljes jogú tagjának” – állapította meg az EMSZ. A párt szerint a schengeni csatlakozás elutasításában meghatározó szerepe lehetett annak, hogy Románia nem hajlandó feladni a területszerzésre irányuló politikáját, talán soha nem látott méreteket öltött az országban az egyesülést napirenden tartók száma, és Bukarest a magyarság által is lakott régióktól elvont adólejek milliárdjaival épít egyre szorosabb kapcsolatokat Chișinăuval.

„Az állampolitikává emelt magyarellenesség, a román államelnök közösségünk ellen uszító megnyilatkozása, valamint az erdélyi magyarságot ért folyamatos és tervszerű támadások pedig szintén azt jelzik, hogy Románia nem érett meg a schengeni övezethez való csatlakozásra” – áll a hétvégén kiküldött állásfoglalásban.

A témával kapcsolatban a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) is adott ki újabb közleményt, szerintük a román hatóságok az Európa Tanácshoz, a NATO-hoz és az Európai Unióhoz történt csatlakozás előtt tett ígéreteik tekintélyes részét nem teljesítették.

„Ismételten hangsúlyozzuk: érdekeltek vagyunk abban, hogy Románia csatlakozzon a schengeni övezethez, de ez csak azután történhet meg, ha a hatóságok különös figyelmet szentelnek az ország eddig nem teljesített nemzetközi kötelezettségvállalásainak” – írta az SZNT.

A közlemény szerint a magyar történelmi egyházakkal egy ütemtervet kell összeállítani vagyonaik visszaszolgáltatására, és a magyar egyházi oktatás visszaállítására, úgy, ahogy az Románia Európa Tanácshoz való csatlakozásakor tett kötelezettségvállalásában áll.

Az EMSZ közleményét a román sajtó azzal a felütéssel szemlézte, hogy a párt „elképesztő üzenetet” küldött ki, mert azt állítják, hogy Románia schengeni csatlakozásának elmaradása az államfő magyar közösséget érintő kijelentéseinek is betudható.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!