Ciolacu: szeretném, ha Románia egyesülne a Moldovai Köztársasággal

2022. december 2. – 14:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Moldovai Köztársaságnak ugyanazon az utat kellene követnie, mint Romániának, vagyis az Európai Unióhoz és a NATO-hoz való csatlakozást, ezért szeretné, ha a két ország egyesülhetne – jelentette ki Marcel Ciolacu PSD-elnök egy televíziós adásban a News.ro szerint.

„A teljesen igazságtalanul háborús konfliktusban álló Ukrajna mellett a Moldovai Köztársaság jelenleg az egyik legkiszolgáltatottabb állam. Előbb vagy utóbb döntenünk kell arról, hogy visszaengedjük-e a Moldovai Köztársaságot a szovjet befolyás alá. A Moldovai Köztársaság Európai Unióba való belépése legalább 10 évig is eltarthat. Sokkal hamarabb működne, ha a Moldovai Köztársaság Romániával egyesülne” – mondta a képviselőház elnöke.

Ciolacu úgy látja, hogy a Moldovai Köztársaságot nem kellene az oroszok „prédájának” hagyni, hiszen a moldovai románokat is ugyanaz a sors illeti meg, mint a romániai románokat, éspedig az EU és a NATO.

„Én úgy tudom, hogy jelenleg nagyon sok romániai a Moldovai Köztársasággal való egyesülést akarja. De mindenképpen népszavazást kellene tartani mindkét országban, vagyis a normális procedúrát kell követni, mert az egyesüléseket már nem fegyverrel a kézben kényszerítik ki” – pontosított a politikus a Romania TV műsorában.

Ciolacu itt arról is beszélt, hogy az ukrajnai háború nemcsak egy „orosz-ukrán háború”, hanem „egy diktátor” és egy szuverén, civilizált állam háborúja.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!