Osztrák bankon bosszút álló lakók, hattyúevéssel fenyegetőzés: fél Románia megőrült a schengeni csatlakozás vétója miatt

2022. december 9. – 14:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Van, aki osztrák vállalatokat listáz, és olyan is, aki követhetetlen logikai csavar után már a magyar kőolajipari vállalatot, a Mol-t akarja bojkottálni. Egészen őrült reakciókat is kiváltott Romániában, hogy Ausztria megvétózta az ország schengeni övezethez való csatlakozását. Összegyűjtöttük a reakciókat a komolyabbaktól a legőrültebbekig.

Az osztrák vétó hírére természetesen a román államfő és a kormánykoalíció vezetői egyből reagáltak. Klaus Iohannis elnök igazságtalanságról, Nicolae Ciucă miniszterelnök pedig arról beszélt, hogy „a döntést nem érdemeltük meg, de ez motivál az erőfeszítések folytatására”. Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt elnöke szerint a döntés karácsonyi ajándék Vlagyimir Putyinnak, Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes pedig gyalázatosnak nevezte Ausztria vétóját. Csütörtök este aztán azt is közölték, hogy a román külügy berendelte Ausztria bukaresti nagykövetét.

Míg a román politikai csúcsvezetés és a külügy hivatalos úton tiltakozott, addig romániaiak százai lepték el Karl Nehammer osztrák kancellár Facebook-oldalát. A bepöccent tömeg hol angolul, hol németül, de sokan románul közölték a politikussal a véleményüket. Van, aki komolyabb hangvételű kommentben magyarázza Nehammernek, hogy ezzel a döntéssel éppen azoknak kedveznek, akik februárban háborút indítottak Ukrajna ellen, de sokan egyszerű, személyeskedő hangvételt használva azt írták a kancellárnak: „Európa szégyene vagy!”.

Hazahívják „tanácskozni” a bécsi nagykövetet

Ennél azért fontosabb hír, hogy a külügy egyeztetésekre hazakérette Ausztriából Emil Hurezeanu bécsi nagykövetet. A szaktárca pénteki tájékoztatásában rámutatott, a diplomáciai szokásjog szerint a nagykövet hazarendelése olyan politikai gesztus, amellyel hangsúlyozni kívánják Románia határozott ellenvetését Ausztria magatartásával szemben, ugyanakkor jelzi a diplomáciai kapcsolatok szintjének csökkentésére irányuló szándékot. A külügy szerint Románia bécsi nagykövetségét ideiglenes ügyvivő fogja vezetni.

„Én is dühös vagyok”

– reagált közben Gerhard Karner osztrák belügyminiszter arra a felvetésre, hogy a romániaiak dühösek Ausztriára a vétó miatt. Karner elmondta, elégedetlen volt azzal, hogy a csatlakozással kapcsolatos jogi okmányokat mindössze a döntést megelőző éjszaka kapták meg a döntéshozók. „Több mint egy évtizede zajlanak az egyeztetések a schengeni bővítésről. És most hirtelen szavazást tartanak, anélkül, hogy a lakosságot felkészítenék a következményeire” – mondta Karner. A belügyminiszter szerint egyébként nincs összefüggés a csütörtöki döntés, és aközött, hogy jövőre Ausztriában választásokat tartanak.

Bojkottálnák az osztrák cégeket

Sokan az osztrák cégek bojkottálásában látják a bosszú lehetőségét. Azt persze már nehéz visszakövetni, hogy honnan indult a lavina, de Dimitrie Muscă, az ország egyik legnagyobb agrárvállalkozójáé volt az egyik első nagyot szóló reakció. Közvetlenül a döntés után Muscă utasítást adott az alkalmazottainak, hogy szüntessék meg az osztrák bankoknál vezetett bankszámláit, és azt is bejelentette, hogy többé nem fog üzemanyagot vásárolni az igencsak nagy mezőgazdasági gépparkja számára a részben osztrák tulajdonú OMV Petromtól. Muscă reakciója azért is szólt nagyot, mert valósággal turnézott csütörtökön délután a román hírcsatornák között, közben a közösségi médiában egyre többen kezdtek az osztrák vállalatok listázásába.

Bojkottot jelentett be az osztrák cégek ellen az egyik legnagyobb hazai húsfeldolgozó vállalatot működtető, és az Elit márkát is tulajdonló Elit Cugir ügyvezetője, Voicu Vușcan is. Az üzletember azt mondta, hogy egyetlen osztrák céggel lejáró szerződést sem fog a cége meghosszabbítani. „Nem fog hiányozni sem Bécs, sem az osztrák síparadicsomok, sem az OMV, a Petrom, az Omniasig, a Raiffeisen, a BCR, a Pfanner, az Atomic, a Fischer, a Frey Wille, a Julius Meinl, a Humanic, a Red Bull vagy a Swarovski” – írta Facebookon Vușcan.

A helyzetre az osztrák tulajdonban lévő romániai bankok is kénytelenek voltak közleményben reagálni. A Raiffeisen Bank Románia a számtalan sajtómegkeresés után közleményt adott ki, amelyben azt írják, hogy ugyan nem kommentálnak politikai döntéseket, de őket is meglepte Bécs döntése. Még abszurdabb az Erste Csoporthoz tartozó BCR helyzete, amely még a román vezérigazgatóját, Sergiu Maneát is bevetette, aki romániaiként elmondta, hogy a kontextustól függetlenül ők hisznek Romániában. Mindkét bank közleménye amúgy hosszú bekezdésekben sorolja, hogy milyen pozitív gazdasági hatással jár a romániai működésük.

A lakószövetségek is bosszút kiáltanak

Ez viszont nem mindenkit hat meg. Egy iași-i lakóközösség azzal állna bosszút Ausztrián és Hollandián a schengeni csatlakozással kapcsolatos csütörtöki vétójuk miatt, hogy kiköltöztetnék a tömbházuk földszinti, kereskedelmi helyiségeiből az ott működő Raiffeisen Bank fiókot és Mega Image áruházat. A helyi sajtó megkereste a lakószövetség elnökét, aki elmagyarázta, hogy a kereskedelmi egységek működési engedélyét általában évente szokták meghosszabbítani, de most az egyik egység esetében lejárt ez az engedély, a másik esetben pedig egy korábbi lakószövetség állította azt ki, tehát ők már nem tekintik azt érvényesnek.

Pavel Pântea elmondta, hogy minden lakóközösség hasonlóan kellene eljárjon, hogy „Ausztria és Hollandia is lássa, nem nézzük ölbe tett kézzel azt, amit velünk tettek”. Szerinte a fiók és a bolt azért is kiszolgáltatottak velük szemben, mert gyakorlatilag minden közüzemi szolgáltatást a lakóközösség nyújt számukra.

A Mozart golyó sem ússza meg, de retteghetnek a bécsi hattyúk is

A „Romániánál is öregebb” filozófusként emlegetett, nemrég 106-dik születésnapját ünneplő Mihai Șora sem hagyta reakció nélkül a döntést, de legalább nála abban biztosak lehetünk, hogy poénnak szánta azt a Facebookon közzétett bejegyzését, amiben a Mozart csokigolyók bojkottjára „szólít” fel. A 2017-es kormányellenes tüntetéseken hírnevet szerzett filozófusnak 281 ezer követője van Facebookon, a kommentekben érkezett javaslatok alapján hamar korrigálta is az eredeti ötletét, nem is bojkottra, hanem egyszerűen a termék átnevezésére lenne szükség.

Dorin Cioabă, a romák önjelölt királya Facebookon az osztrák hattyúkat „fenyegette meg”, viccesnek szánt bejegyzésben. „Ausztriát el fogják lepni a hattyútollak azért, amit az osztrákok Románia ellen tettek” – írja Cioabă, aki azt javasolja a romáknak, hogy mivel nem terjesztették ki a schengeni határokat, és így nem tudják a madarakat behozni az országba, ezért inkább fogyasszák el a hattyúkat Ausztriában.

„Azzal kezdtek ki, akivel nem kellett volna” – tette hozzá. Cioabă a bejegyzéssel egy olyan kilencvenes évekbeli hírre utalt, amely szerint romániai romák ették meg egy bécsi tó hattyúit. A sztorit később a brit The Sun is felkapta, de utólag kénytelen volt cáfolni, mert kiderült, hogy nem volt igaz.

„A csatát elveszítettük, de a háborút nem” – reagált csalódottan Emil Boc, Kolozsvár polgármestere is. Boc nyilatkozatában egyébként nyugalomra intett, és arra is felhívta mindenki figyelmét, hogy „nem az osztrák nép a felelős” a politikai szféra döntéseiért. Azt ugyanakkor a polgármester is megjegyzi, hogy „amikor üzemanyagot megyek vásárolni, akkor van választási lehetőségem. Arra is több opciónk van, hogy hol tartsuk a pénzünket, hol töltsük a vakációnkat, van lehetőségünk arra, hogy okosan játszunk” – mondta Boc, aki szerint „Ausztria lett az Európai Unió Oroszországa”.

Már a sportot is elérte az őrület

A bojkott ötletéhez a romániai élsportból is vannak csatlakozók. Az Universitatea Craiova első osztályú focicsapat tulajdonosa csütörtökön este bejelentette, hogy a klub pénzforrásait többé nem fogja osztrák tulajdonú bankok számláin tartani, a csapat buszait sem fogják többé az OMV Petrom töltőállomásokon tankolni, de azt a döntést is meghozták, hogy a szokásos nyári ausztriai edzőtáboruk helyett ezentúl más országban fognak készülni az fociidényre.

Azért nem mindenki a bosszúval van elfoglalva, van, aki az osztrákok érveit próbálja értelmezni. Sebastian Lăzăroiu író, szociológus, volt munkaügyi miniszter például a fő migrációs útvonalat posztolta, osztrákok értelmezésben:

A Redittezők is aktívak, az alábbi képen például egészen érdekesen ábrázolják az Ausztria és Románia közötti gazdasági kapcsolatokat.

Forrás: Visegrád24 Reddit-felhasználó
Forrás: Visegrád24 Reddit-felhasználó


És ha már Schweighofer, több sajtóorgánum is arról ír, hogy az osztrák fafeldolgozó vállalatoknál, a HS Timbernél (ez a Schweighofer új neve egy névváltoztatás után) és a Kronospannál kisebb pánik tört ki amiatt, mert több beszállító is közölte az osztrák fafeldolgozókkal, hogy nem szállítanak többé nekik faanyagot.

Bónusznak pedig itt van ismét Dan Tanasă

Az ország hivatalos nyelvét görcsösen védelmező Dan Tanasă AUR-os képviselő azonban nem hagyta, hogy eltereljék a figyelmét a legfőbb ellenségről, neki még akkor is a magyar Mol jut az eszébe, amikor az egész ország az OMV-t és a félig OMV tulajdonban lévő Petromot akarja bojkottálni. Amikor mi is megkérdeztük, hogy miért pont most jutott eszébe beszólni a magyar tulajdonú töltőállomás-láncnak, azt válaszolta, hogy úgy gondolta, hogy „ez egy nagyon jó pillanat”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!