Bepöccentek a románok az osztrákokra: a külügyminisztérium berendelte a nagykövetet, az állampolgárok a Facebookon szidják a kancellárt

2022. december 8. – 22:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Felháborította a romániakat, hogy Ausztria megvétózta az ország januári csatlakozását a schengeni övezethez, és sokan ki is fejezik a nemtetszésüket a maguk módján. A külügyminisztérium csütörtök estére berendelte Ausztria bukaresti nagykövetét, hogy így „tiltakozzon” az osztrákok „megalapozatlan és barátságtalan magatartása miatt”. A külügyminisztérium közleményében úgy fogalmaznak, hogy ez a vétó „elkerülhetetlenül kihat a kétoldalú kapcsolatokra”.

A külügy szerint Ausztria álláspontja azért is elfogadhatatlan, mert csupán 2022. november 18-án szólaltak fel először Románia schengeni csatalakozása ellen, még két nappal korábban, 2022. november 16-án a Salzburg Forum bukaresti ülésén hivatalosan és teljes mértékben támogatták az ország csatlakozását a belügyminiszterek által elfogadott közös nyilatkozatban.

Az osztrákok nagykövetet tájékoztatták, hogy Bécs elutasító szavazata Románia schengeni csatlakozásával szemben azért is meglepő, mert a két ország között régóta fennálló, több mint 100 éves hagyományokkal rendelkező diplomáciai kapcsolat van, valamint jelentős a kétoldalú együttműködés, különösen gazdasági téren. Ausztria Románia egyik legfontosabb gazdasági partnere és a második legnagyobb külföldi befektető a román piacon.

Miközben a külügy hivatalos úton tiltakozott az osztrákok csütörtöki döntése ellen, addig románok százai lepték el Karl Nehammer kancellár Facebook oldalát, hogy megmondják neki a véleményüket. Ki románul, ki angolul, ki németül olvas be az osztrák kancellárnak. Gyakoriak az olyan hozzászólások, amelyben a román politikusok által is rendre felemlegetett érvet hozzák fel, hogy ezzel a vétóval épp azoknak az oroszoknak kedveznek, akik februárban lerohanták Ukrajnát. Mások Románia egyik legnagyobb mezőgazdasági vállalkozójához hasonlóan az osztrák érdekeltségük vállalatok bojkottját hirdetik. A hozzászólások közül néhány:

  • Ettől a naptól kezdve #Russtria-nak nevezhetitek magatokat.
  • Kedves osztrákok, ti egy nagyszerű nemzet vagytok, és más politikusokat érdemeltek! Ez a politikus veszélyezteti az európai egységet és biztonságot.
  • Szégyelld magad! Csak megerősítitek a kettős mércét, amellyel mindannyian dolgoztok. Bízom benne, elbukik mint kancellár, ahogyan miniszterként is elbukott, mivel nem volt képes biztosítani az országa határait, és másokra várt, hogy elvégezzék a munkáját!
  • Spasiba bolshoi, tavarisch Karl. (nagyából annyi: Nagyon köszönöm, Karl barátom!)
  • Európa szégyene vagy!
  • Többet nem vásároljuk a termékeiket: 1) Billa, 2)BCR, 3)OMV, 4)Petrom, 5) Raiffeisen, 6)Hervis, 7)Redbul, 8) Swarovski, 9)Omniasig.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!