Kelemen Hunor: gyalázatos döntés Románia és Bulgária schengeni csatlakozásának elutasítása

2022. december 8. – 16:23

Másolás

Vágólapra másolva

„Gyalázatos döntésnek” nevezte Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes Románia és Bulgária schengeni csatlakozásának elutasítását.

Az RMDSZ elnöke Facebook-bejegyzésben reagált arra, hogy csütörtökön az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsa elutasította Románia és Bulgária felvételét a schengeni övezetbe. A 27 tagállam közül Ausztria és Hollandia szavazott ellene. Hollandia képviselője megjegyezte, országa csak Bulgária felvételét ellenzi, de a két ország felvételéről csomagban voksolt a Tanács.

„Ausztria vétója helytelen, erkölcstelen, észérvektől mentes, szégyentelen politikai játszmára vall. Igen, gyalázatos ez a döntés, amely valamennyi romániai állampolgár, az ország területén élő valamennyi közösség ellen irányul. A jóérzés ellen, az Unión belüli szabad mozgást lehetővé tévő törvénykezések ellen” – fogalmazott Kelemen.

A szövetségi elnök hangsúlyozta, Románia 11 éve teljesítette a csatlakozáshoz szükséges technikai kritériumokat, és élvezi a schengeni övezet tagországainak támogatását, amelybe „belerondított” Ausztria.

„Álszent döntésével azt bizonyította be, miként tiporhatók lábbal ezek a közös értékek és szabályok. Ami Romániát illeti: továbbra is folytatjuk a munkát, méltósággal, bátran, megalkuvások nélkül. Nem engedünk Ausztria szégyentelen zsarolásának! Hisszük, hogy ezekben a nehéz időkben a szolidaritást és nem a kirekesztést kell erősíteni. Nemcsak Romániának, hanem az Európai Uniónak is erre van szüksége!” – zárta bejegyzését Kelemen Hunor.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!