Nicolae Ciucă: Románia schengeni csatlakozása továbbra is stratégiai célunk marad

2022. december 8. – 18:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Románia schengeni térséghez történő csatlakozása továbbra is stratégiai célunk marad, jelentette ki Nicolae Ciucă miniszterelnök, aki késő délután a Victoria-palotában nyilatkozva reagált a IB Tanács döntésére. Kijelentette: „a mai döntést nem érdemeljük meg, sajnáljuk, de ez motivál az erőfeszítések folytatására”.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy egyetlen megalapozatlan kivételtől eltekintve, minden tagállami támogatta Románia felvételét a térségbe. A miniszterelnök szerint Ausztria vétója olyan számadatokon alapul, amelyekről Románia már egyértelműen bebizonyította, hogy nem helytállóak. „Még csak nem is nemzeti becsléseket használtunk, hanem az Európai Unió ügynökségeitől származó adatokat, amelyek továbbra alapot kell jelentsenek, amikor az Európával kapcsolatos döntéseket hozunk” – mondta.

Állítása szerint Románia elismeri a migrációs nyomás alatt álló tagállamok nehézségeit, és igyekezett is mindig szolidárisan és aktívan cselekedni az európai szintű megoldások keresésében. „Konkrét javaslataink voltak a partnereink számára és intenzíven együttműködtünk az Európai Bizottsággal, hogy megoldjuk a nehézségeket. Sajnáljuk és őszintén szólva nem értjük Ausztria merev álláspontját” – tette még hozzá.

Elmondta, a román és az európai polgárok bízhatnak abban, hogy Románia megvédi az Unió határait.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!