Az USR be akarja bizonyítani, hogy Lucian Bode belügyminiszter is plagizált, ezért szóról szóra lemásolják a doktori dolgozatát

2022. október 8. – 10:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) törvényhozói és önkéntesek „szóról szóra” átmásolják Lucian Bode belügyminiszternek a Román Nemzeti Könyvtárban őrzött doktori dolgozatát, majd plágiumvizsgálatra küldik, írja az Agerpres a párt pénteki tájékoztatása alapján.

A párt közleményében rámutatott, a belügyminiszter doktori disszertációjához csak egy módon lehet hozzáférni: a fővárosi könyvtár két számítógépén keresztül. Ezek azonban nincsenek csatlakoztatva semmilyen hálózathoz, és a szkennelt oldalakat nem lehet sem lefotózni, sem lefilmezni, „csak szóról szóra átmásolni”. Ezért „maratoni másolást” szerveznek, részleteket készülnek közzétenni a disszertációból, majd plágiumvizsgálatra is elküldik a munkát – jelentette ki az USR közpolitikai koordinátora, Cristian Ghinea.

Iulian Bulai USR-képviselő szerint „abszurd és nevetséges”, hogy a digitalizáció korában ily módon korlátozzák az információkhoz való hozzáférést, ezért meghallgatást fog kérni a téma kapcsán a nemzeti könyvtár igazgatójától, Adrian Cioroianutól.

Lucian Bode belügyminiszter csütörtökön hazugságnak nevezte és cáfolta azokat az állításokat, miszerint „titkosították” a doktori dolgozatát, hangsúlyozva, hogy az megtalálható a Kolozsvári Egyetemi Könyvtárban és a bukaresti Román Nemzeti Könyvtárban is. Bode hozzátette, mindenkit beperel, akik ilyen vádakkal állnak elő.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!