CNCD: „Ellenséges és megalázó” légkört teremtett Orbán tusványosi beszéde, de Romániában nem büntethető miatta

2022. november 16. – 13:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács kimondta, hogy Orbán Viktor nem szankcionálható Romániában a Tusnádon tett rasszista kijelentései miatt, mert mentelmi jogot élvez. Az emberi jogok védelmére szakosodott intézmény nyilvánosan elítélte Orbán kijelentéseit, mert „ellenséges és megalázó” légkört teremtettek, ugyanakkor tisztázta, hogy a hatályos szabályozások értelmében Magyarország miniszterelnökének Románia területén mentelmi joga van.

A döntést a G4Media hírportál közölte, amely hivatalos forrásokra hivatkozva arról tudósít, hogy a CNCD az ügy megvizsgálása lezárta az Orbán Viktor ellen indított vizsgálatot, mivel a magyar miniszterelnök ellen csak Magyarországon lehetne közigazgatási szankciót alkalmazni, Romániában ez nem lehetséges.

A szerdai ülésen a CNCD szintén nyilvánosan elítélte Orbán kijelentéseit, mert azok „megalázó és faji alapon ellenséges légkört teremtenek különböző embercsoportokkal szemben” – állítják az idézett források.

Orbán Viktor Tusványoson arról beszélt, hogy a Kárpát-medencében élő népek nem kevert fajúak, hanem a saját európai otthonukban élő népeknek a keverékei.

„És amikor szerencsés a csillagállás, és jó a széljárás, akkor ezek a népek ráadásul egy ilyen hungaro-pannon mártásban össze is olvadnak, egy saját, új európai kultúrát hozva létre. Ezért harcoltunk mindig. Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni” – jelentette ki a magyar kormányfő.

Orbán Viktor Tusványoson, 2022. júliusában – Fotó: Huszti István / Telex
Orbán Viktor Tusványoson, 2022. júliusában – Fotó: Huszti István / Telex

Orbán tusványosi beszédét elítélték a román politikusok: Magyarországon mondjon ilyeneket, jelentették ki a kormánykoalíció tagjai. Alexandru Muraru liberális képviselő fel is jelentette a diszkriminációellenes tanácsnál rasszizmus miatt a magyar miniszterelnököt. A törvényhozó a diszkrimináció megelőzéséről és büntetéséről szóló 2000/137-es kormányrendeletre hivatkozva tette meg feljelentését, mivel meglátása szerint a kijelentések egy tusnádfürdői „magánrendezvényen” hangzottak el, amelyen Orbán nem kormányfői minőségében vett részt, látogatása ugyanis nem szerepelt a román külügyi tárca hivatalos programjában.

Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke a feljelentés után azonnal reagált, és a Transtelexnek adott nyilatkozatában rávilágított arra, hogy az általa vezetett intézmény vizsgálatot indított volna Orbán Viktor tusványosi kijelentései miatt, ha a magyar kormányfő nem élvezne a nemzetközi jog szerint joghatósági mentességet.

„Nem értem Muraru képviselő szándékát, hisz a román igazságszolgáltatás nem tudja átírni a nemzetközi jog alapját. A szokásjog alapján egyértelmű: az államfők, a miniszterelnökök immunitást élveznek. Függetlenül attól, hogy magán vagy hivatalos látogatáson vesznek részt egy másik ország területén, az illető ország igazságszolgáltatásával és hatóságaival szemben immunitást élveznek. Miért van ez? Mert a miniszterelnökök és az államfők az adott állam szuverenitásának a jelképei és képviselői, így immunitást élveznek, amikor külföldön tartózkodnak. Hogyha ezt nem tartanánk be, akkor az aláásná a nemzetközi kapcsolatokat”

– mutatott rá Asztalos.

Asztalos egyébként nem volt jelen az ügy tárgyalásánál, tartózkodását azzal indokolta, hogy a tusványosi beszédet követően álláspontot fogalmazott meg, amely szerint Orbán Viktor nem vonható felelősségre kijelentései miatt Romániában, hiszen egy másik állam miniszterelnöke, és mint ilyen, immunitást élvez. Egyébként Muraru ügyvédei hivatalosan is kérték Asztalos kivonását az ügyből, azonban az elnök döntésével a kérelmük okafogyottá vált.

Asztalos Csaba a Hotnewsnak azt nyilatkozta, álláspontja megfogalmazásakor még csak nem is feltételezte, hogy valaki feljelentést tesz majd a magyar miniszterelnök ellen és megjegyezte: Romániában precedens nélküli az, hogy egy másik állam vezetőjét felelősségre vonják.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!