Feljelentette Orbán Viktort a diszkriminációellenes tanácsnál a PNL Iaşi megyei szervezetének elnöke

2022. augusztus 12. – 09:17

frissítve

Feljelentette Orbán Viktort a diszkriminációellenes tanácsnál a PNL Iaşi megyei szervezetének elnöke
Orbán Viktor magyar miniszterelnök Tusványoson – Fotó: Tusványos Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz (CNCD) fordult a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Iaşi megyei szervezetének elnöke, Alexandru Muraru képviselő Orbán Viktor magyar miniszterelnök tusványosi beszéde miatt – írja az Agerpres.


A törvényhozó a diszkrimináció megelőzéséről és büntetéséről szóló 2000/137-es kormányrendeletre hivatkozva tett feljelentést a CNCD-nél Orbán Viktor ellen, aki szerinte rasszista és idegengyűlölő kijelentéseket tett június 23-án egy tusnádfürdői „magánrendezvényen”, amelyen nem kormányfői minőségében vett részt, látogatása ugyanis nem szerepelt a román külügyi tárca hivatalos programjában.

Muraru idézi közleményében Orbán Viktor Tusványoson elhangzott kijelentését, miszerint a Kárpát-medencében élő népek nem kevert fajúak, hanem a saját európai otthonukban élő népeknek a keverékei. „És amikor szerencsés a csillagállás, és jó a széljárás, akkor ezek a népek ráadásul egy ilyen hungaro-pannon mártásban össze is olvadnak, egy saját, új európai kultúrát hozva létre. Ezért harcoltunk mindig. Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni” – emelt ki egy részt a magyar kormányfő beszédéből.

A liberális politikus szerint Orbán beszéde „olyan faji ideológiákból merít, amelyek több millió áldozatot követeltek a 20. században”. „Az ehhez hasonló kisiklások megengedhetetlenek a 21. századi Romániában és Európában, amelyek megtapasztalhatták a faji ideológiák okozta tragédiákat” – nyomatékosította, idézve a Magyar Tudományos Akadémia által Orbán beszéde után kiadott nyilatkozatból is.

A magyar kormányfő diplomáciai immunitása a nyilatkozataira nem terjed ki, ugyanakkor a diplomáciai immunitás csak akkor illeti meg, ha hivatalos látogatáson tartózkodik az országban, nem magánlátogatáson, amint ez esetben történt – érvelt a politikus.

A PNL Iaşi megyei szervezetének elnöke beadványának megvitatását és Orbán Viktor szankcionálását kéri a CNCD-től.

Asztalos Csaba már júliusban reagált Alexandru Muraru PNL-képviselő felvetésére, miszerint Orbán Viktort fel lehetne jelenteni a diszkriminációellenes tanácsnál. „A CNCD nem indíthat ilyen eljárást” – szögezte le Asztalos.

„Az igazgatótanács tagjaként én magam kezdeményeztem volna, hogy a testület saját hatáskörben indítson eljárást, ha nem lenne az immunitás”

– mondta ekkor Asztalos Csaba.

A beszédet követőan Asztalos Csabának, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnökének a román sajtó képviselői, miniszterek és maga az államfői is kikérte a véleményét informális úton, az elnök szerint, mint kifejtette: Orbán Viktor magyar miniszterelnök ellen azért nem indítható Romániában eljárás és nem is idézhető romániai szervek elé, mivel a nemzetközi szokásjog szerint államfők, kormányfők és miniszterek immunitást élveznek egy másik állam területén.

Azonban már ekkor is jelezte, hogy bárki panaszt tehet a diszkriminációellenes tanácsnál Orbán kijelentései miatt, és a testület első lépése az lesz, hogy megnézi van-e hatásköre, jogi alapja vizsgálódni az ügyben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!