Feljelentette Orbán Viktort a diszkriminációellenes tanácsnál a PNL Iaşi megyei szervezetének elnöke

2022. augusztus 12. – 08:17

frissítve

Feljelentette Orbán Viktort a diszkriminációellenes tanácsnál a PNL Iaşi megyei szervezetének elnöke
Orbán Viktor magyar miniszterelnök Tusványoson – Fotó: Tusványos Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz (CNCD) fordult a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Iaşi megyei szervezetének elnöke, Alexandru Muraru képviselő Orbán Viktor magyar miniszterelnök tusványosi beszéde miatt – írja az Agerpres.


A törvényhozó a diszkrimináció megelőzéséről és büntetéséről szóló 2000/137-es kormányrendeletre hivatkozva tett feljelentést a CNCD-nél Orbán Viktor ellen, aki szerinte rasszista és idegengyűlölő kijelentéseket tett június 23-án egy tusnádfürdői „magánrendezvényen”, amelyen nem kormányfői minőségében vett részt, látogatása ugyanis nem szerepelt a román külügyi tárca hivatalos programjában.

Muraru idézi közleményében Orbán Viktor Tusványoson elhangzott kijelentését, miszerint a Kárpát-medencében élő népek nem kevert fajúak, hanem a saját európai otthonukban élő népeknek a keverékei. „És amikor szerencsés a csillagállás, és jó a széljárás, akkor ezek a népek ráadásul egy ilyen hungaro-pannon mártásban össze is olvadnak, egy saját, új európai kultúrát hozva létre. Ezért harcoltunk mindig. Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni” – emelt ki egy részt a magyar kormányfő beszédéből.

A liberális politikus szerint Orbán beszéde „olyan faji ideológiákból merít, amelyek több millió áldozatot követeltek a 20. században”. „Az ehhez hasonló kisiklások megengedhetetlenek a 21. századi Romániában és Európában, amelyek megtapasztalhatták a faji ideológiák okozta tragédiákat” – nyomatékosította, idézve a Magyar Tudományos Akadémia által Orbán beszéde után kiadott nyilatkozatból is.

A magyar kormányfő diplomáciai immunitása a nyilatkozataira nem terjed ki, ugyanakkor a diplomáciai immunitás csak akkor illeti meg, ha hivatalos látogatáson tartózkodik az országban, nem magánlátogatáson, amint ez esetben történt – érvelt a politikus.

A PNL Iaşi megyei szervezetének elnöke beadványának megvitatását és Orbán Viktor szankcionálását kéri a CNCD-től.

Asztalos Csaba már júliusban reagált Alexandru Muraru PNL-képviselő felvetésére, miszerint Orbán Viktort fel lehetne jelenteni a diszkriminációellenes tanácsnál. „A CNCD nem indíthat ilyen eljárást” – szögezte le Asztalos.

„Az igazgatótanács tagjaként én magam kezdeményeztem volna, hogy a testület saját hatáskörben indítson eljárást, ha nem lenne az immunitás”

– mondta ekkor Asztalos Csaba.

A beszédet követőan Asztalos Csabának, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnökének a román sajtó képviselői, miniszterek és maga az államfői is kikérte a véleményét informális úton, az elnök szerint, mint kifejtette: Orbán Viktor magyar miniszterelnök ellen azért nem indítható Romániában eljárás és nem is idézhető romániai szervek elé, mivel a nemzetközi szokásjog szerint államfők, kormányfők és miniszterek immunitást élveznek egy másik állam területén.

Azonban már ekkor is jelezte, hogy bárki panaszt tehet a diszkriminációellenes tanácsnál Orbán kijelentései miatt, és a testület első lépése az lesz, hogy megnézi van-e hatásköre, jogi alapja vizsgálódni az ügyben.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!