Transtelex Dialóg videó: Milyen hatással van a virtuális nemzeti egység, a NER az erdélyi magyarságra?

2022. november 11. – 10:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Van-e önálló erdélyi magyar közbeszéd, autonóm nyilvánosság vagy Erdélyben is átvette az irányítást a magyarországi politikai mainstream narratívája? Ezt a kérdést járta körül a Transtelex Dialóg offline beszélgetősorozat második kiadásán Borbély András költő, esszéista, Tompa Andrea, író, egyetemi tanár és Toró Tibor politológus, egyetemi oktató.

Az Orbán-rezsim legfontosabb politikai narratívája a magyar nemzet határok fölötti virtuális egyesítése a Nemzeti Együttműködés Rendszerében, a NER-ben. A nemzeti érdekeknek, a megmaradásról szóló jövőképnek rendelődik alá minden. Mi esik áldozatául ennek a virtuális nemzetegyesítésnek? – tettük fel a kérdést meghívottjainknak, akik saját tapasztalatukról, a környezetükben érzékelhető változásokról és rendszerszintű problémákról is beszámoltak.

A Transtelex Dialógon arról is szó esett, hogy a valamikori „ne döntsenek rólunk nélkülünk” jelszavát, úgy tűnik, már elengedte az erdélyi magyar közösség, és támogatástól támogatásig élnek a különböző civil szervezetek, kulturális egyesületek stb. Azonban jelenleg a magyarországi pénzcsapok éppen elzáródtak, a magyar államháztartás két katasztrofális évet zárt és következik a harmadik. 2020-ban, 2021-ben is 5100 milliárd forint fölötti hiányt regisztráltak, valószínű idén sem lesz ez másképp. Mi marad azokból a projektekből, amelyeket eddig beindítottak? Mi lesz az egyetemi, kulturális, sport és gazdasági befektetésekből? – kérdeztük többek között a vendégektől.

Ha érdekesnek találtad a beszélgetést, támogasd te is rendszeresen a Transtelexet! Csak tőled függ, hogy tovább tudjuk folytatni a Transtelex Dialóg sorozatunkat!

Meghívottainkkal körbejártuk azt is, hogy miközben egyértelmű, hogy a magyarság különböző országaiban volt egy, a helyzetből adódó szétfejlődés, most mégis azt látjuk, érzékeljük, hogy a különböző helyzetekre ugyanaz a megoldás: a virtuális nemzetegyesítés. Mi lehet a román állam szerepe a kialakult helyzetben? Ugyan már nem tekintenek „állambiztonsági kockázati tényezőként” a magyarságra, de azt is szokták mondani, hogy gyakorlatilag ahonnan „kivonult” a román állam, azt az űrt töltötte be Magyarország.

Aktualitásként szó esett a Médiatér tröszt, és ezzel együtt az erdélyi sajtó helyzetéről is. 2018-tól kezdődően kiépült az „erdélyi KESMA”, de a mesterségesen felduzzasztott, Fidesz-közeli médiaholding épp most omlott be, mert nem tudták nyereségessé tenni a vállalkozást. Mi történik most, hogy az Erdélyi Médiatér Egyesület nyomtatott kiadványai megszűnnek? Kitölti-e Budapest más módon az így keletkezett űrt?

A Transtelex Dialógot a kulturális életről szóló értékelések zárták, a meghívottak arra reflektáltak, hogy mennyire érinti a színházakat, az irodalmi életet az a fajta nemzetiesítő centralizálás, amelyről a közélet, illetve a média kapcsán is szó esett.

  • Borbély András költő, esszéista, korábban egyetemi és középiskolai oktatóként, szerkesztőként dolgozott, az utóbbi időben főként a székelyföldi roma emancipáció témakörével foglalkozott. Kedveli a teológiát, a filozófiát és a marxizmust, antikapitalista. Ő maga így foglalta össze egy szubjektív cv-ben eddigi pályafutását: „Dolgoztam mindenfélét: fejtem tehenet, kaszáltam füvet, kapáltam, hasogattam fát… költöttem verset, írtam könyvet, tanítottam egyetemen és általános iskolában. Önkéntesen, társadalmi munkában, hivatalosan, bejelentve és illegálisan, feketén, ingyen, pénzért, túl- és alulfizetve, óra- és teljesítménybérért, napszámért és fix fizetésért egyaránt.”
  • Tompa Andrea író, színikritikus, szerkesztő, egyetemi tanár. Kolozsvárt belülről és kívülről is látja, regényei is ehhez a városhoz kapcsolódnak: A hóhér háza, a Fejtől s lábtól, az Omerta, a Haza – mind fontos szövegek az erdélyiségről is. Az ELTE Bölcsészkarán orosz szakon végzett; 2004-ben doktori címet szerzett Színház és teatralitás V. Nabokov életművében című disszertációjával. Egyetemi oktatói munkája is Kolozsvárhoz, az erdélyi fiatalokhoz köti: 2008 óta tanít a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karán.
  • Toró Tibor politológus a temesvári Nyugati Egyetemen, Szociológia szakon végzett, ezután a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen politológia, majd a CEU-n nacionalizmuselméletek szakirányú magiszteri diplomát szerzett. Doktori képzésre a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Filozófia Karán járt és az erdélyi magyar politikai érdekképviselet alakulását vizsgálta. A Sapientia oktatója, főbb érdeklődési területei a nyelvpolitika, nacionalizmuselméletek és az etnopolitika.

A Transtelex Dialóg első részét, amelyen Eckstein-Kovács Péter, Fosztó László, Kiss Tamás, Kertész Melinda és Mostis Gergő vettek részt, itt nézheted meg. A YouTube csatornánkra pedig itt iratkozhatsz fel!

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!