PSD-elnök: szükség van az állami intézmények beavatkozására a Blue Air ügyében

2022. szeptember 13. – 09:50

Másolás

Vágólapra másolva

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Marcel Ciolacu szerint az állami intézmények beavatkozására van szükség a Blue Airnél kialakult helyzet megoldásához – közölte az Agerpres.

A politikus a România TV-nek nyilatkozva hétfőn este a légitársaságot egy piramisjátékhoz hasonlította, amelynek több mint 200.000 utas a károsultja.

„Nem akarom, hogy a szavaimat utasításnak vegyék, de szerintem egy ilyen jelentőségű helyzetben az állami intézményeknek be kell avatkozniuk” – jelentette ki arról, hogy a Blue Air október 10-ig törölte az összes járatát, amelyekre korábban utasok százezrei vásároltak jegyet.

Ciolacu azt ajánlotta a légitársaság képviselőinek, hogy a pénzügyminiszterrel és a szállításügyi miniszterrel tárgyalva találjanak megoldást az utasok kártalanítására.

„Ez egy román vállalat, és azt szeretném, ha ki tudna lábalni ebből a válságból. De nem dacolhat a román hatóságokkal és a román állammal, amelyik hitellel is segítette a járvány idején, amikor szüksége volt rá. Ez a magatartás nem tisztességes”

– fogalmazott a PSD elnöke.

A Blue Air csak október 10-én indítja újra a járatait. Addig is elkezdtek értesítéseket küldeni azoknak az ügyfeleknek, akik foglalást váltottak a légitársaság járataira szeptember 12. és október 10. között, hogy ne menjenek ki a repülőterekre.

A közlemény szerint a társaság azért döntött így, mert egyszerűen nincs elegendő pénzük üzemanyagra és egyéb működési költségekre. A jegyek értékesítését rendkívüli mértékben érintették az elmúlt napok eseményei, ráadásul az online kifizetéseket feldolgozó szolgáltatók is jelentős beszedett összeget zároltak.

A Blue Air szeptember 6-án jelentette be, hogy szeptember 12-ig minden járatát felfüggeszti, mert a hatóságok zárolták a bankszámláikat. Mint később kiderült, a Blue Air tetemes összeggel, több mint 28 millió lejjel (körülbelül 5,8 millió euróval) tartozik a Környezetvédelmi Minisztérium fennhatósága alá tartozó Környezetvédelmi Alapnak, és a társaság teljes adóssága 230 millió euróra rúg. Csütörtökön ugyan a Környezetvédelmi Alap úgy döntött, hogy felfüggeszti a társaság számláinak zárolását, a Blue Air mai bejelentése alapján egyértelművé vált, hogy a pénzügyi gondjaik miatt egyelőre nem tudják folytatni a tevékenységüket.

A légitársaság helyzetéről itt írtunk részletes cikket.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!