Egy ideig már biztos, hogy nem repülünk Blue Airrel. De hogy jutott ebbe a helyzetbe a fapados légitársaság?

2022. szeptember 7. – 13:15

frissítve

Egy ideig már biztos, hogy nem repülünk Blue Airrel. De hogy jutott ebbe a helyzetbe a fapados légitársaság?
A Blue Air Boeing 737-500 YR-AMD típusú repülőgépe a bukaresti Henri Coandă repülőtéren – Fotó: Gyurka Zoltán

Másolás

Vágólapra másolva

A Blue Air szeptember 12-ig minden romániai járatát felfüggeszti. Az máris látszik, hogy a döntésének az utasok mellett a legnagyobb vesztese éppen a légitársaság lesz. De mi a története a vállalatnak, amely valahogy sosem tudta magát távol tartani a zűröktől?

A 2004-ben alapított Blue Air, amelynek a flottája méretében 2016 környékén még a román állami tulajdonban lévő Taromét is megelőzte, kedden tette a romániai járatai felfüggesztésére vonatkozó bejelentést. A társaság közleménye szerint a döntés oka az, hogy a hatóságok zárolták a bankszámláikat. Mint később kiderült, a Blue Air tetemes összeggel, több mint 28 millió lejjel (körülbelül 5,8 millió euróval) tartozik a Környezetvédelmi Minisztérium fennhatósága alá tartozó Környezetvédelmi Alapnak, a járatok felfüggesztéséről szóló megdöbbentő bejelentés után azonban egyre több csontváz esik ki a szekrényből, például a bukaresti repülőtereket üzemeltető társaság igazgatója is elmondta, hogy a fapados társaság nekik is nagy összeggel tartozik, sőt, a Blue Air közleményéből úgy tűnik, hogy már a beszállítóik is csak előleg fejében hajlandóak szolgáltatásokat nyújtani a vállalatnak. Nyilván a koronavírus-járvány miatti leállásoknak is nagy szerepe van abban, hogy a légitársaság ilyen helyzetbe jutott, a Blue Air működését viszont néhány felívelő időszakot leszámítva valahogy mindig végigkísérték a gondok, és most azzal kapcsolatban is nagy a bizonytalanság, hogy mi lesz a társaság sorsa szeptember 12. után.

Azt biztosan ki lehet jelenteni, hogy a Blue Air mostani döntésének az utasok mellett a legnagyobb vesztese éppen a légitársaság lesz. Egyrészt azért, mert ebben az iparágban az utasok légitársaságokkal szembeni bizalma kulcsfontosságú, másrészt azért, mert a fapadosok piacán rendkívül agresszív verseny zajlik.

A Ryanair és a WizzAir alig pár óra alatt reagált a Blue Air bejelentésére. Az ír légitársaság például odáig ment, hogy egyenesen „mentési útvonalakként” hirdette meg azon járatait, amelyekkel éppen a Blue Air bajba jutott utasait igyekeztek megcélozni.

Az tehát már most látszik, hogy a vetélytársak gyakorlatilag azonnal ráharaptak a Blue Air piaci részesedésére, a román tulajdonú társaságnak pedig vélhetően ez nagyon fog fájni.

A társaság működésének leállása emellett pénzügyi szempontból is komoly csapás lehet, a Blue Air nemrégiben 300 millió lej értékű hitelt vett fel a EximBanktól 6 éves futamidőre. Az EximBank többségi tulajdonosa a román állam, a hitel fedezeteként pedig a Blue Air részvényeinek 75%-a szolgál, így az a furcsa helyzet alakult ki, hogy a társaságnak éppen a román hatóságok számlazárolásról szóló döntése miatt lesz nagyon nehéz visszafizetni a tartozását egy román állami banknak, tehát gyakorlatilag a román államnak. A részvények 75 százalékára vonatkozó garancia pedig még bonyolultabbá teszi a helyzetet, hiszen ez nagyon sok forgatókönyv megvalósulása előtt nyithat utat, kezdve attól, hogy végrehajtókat küldenek a társaságra, egészen addig, hogy a román állam tulajdonába kerül valamekkora részvénypakett. Ez viszont már csak spekuláció. Amit viszont éppen az erősít, hogy a társaság vezetősége a pénzügyi helyzetet illetően egyelőre semmilyen megnyugtató információt nem közölt, a járatok felfüggesztéséről szóló közleményben is elsősorban a romániai intézményeket és köztisztviselőket okolták a kialakult helyzetért, arról viszont semmit nem írtak, hogy milyen kilátásai vannak a Blue Airnek pénzügyi szempontból. A közleménybe ugyanakkor egy sokatmondó bekezdés is bekerült, amelyben arra utalnak, hogy a Blue Air Londonban befektetőkkel tárgyalt, a megállapodás viszont szerintük éppen a romániai hatóságok ténykedése miatt befagyott.

Mindig voltak zűrök a társaság körül

A Blue Air 2004 végén gyakorlatilag a semmiből jött létre, indulásakor egy repülővel és 35 alkalmazottal rendelkezett. A légitársaság alapításának két kulcsfigurája volt, Nelu Iordache üzletember, aki a Romstrade útépítő vállalat miatt volt ismert, valamint a szakmában elismerésnek örvendő Gheorghe Răcaru, aki a társaság vezérigazgatójaként tevékenykedett.

Az alapítást követő évek nem a kiugró sikerekről szóltak, igaz, közben a 2008-2009-es pénzügyi és gazdasági világválság hatásaival is meg kellett küzdeniük, ennek ellenére már 2009-ben 1,5 millió utast szállítottak.

Az első nagy törés a vállalat fejlődésében akkor következett be, amikor 2012-ben súlyos sikkasztási vádak miatt előzetes letartóztatásba került Nelu Iordache. Mivel az üzletemberen a bűncselekmény miatt hatalmas összeget készült behajtani a román állam, a tulajdonában lévő Romstrade fizetésképtelenné vált. A gond az volt, hogy a Romstrade útépítő vállalat volt a Blue Air többségi tulajdonosa, a légitársaságon pedig azonnal meglátszott a tulajdonos rossz pénzügyi helyzete, 2013 januárjában ugyanis kénytelenek voltak visszamondani egy 460 millió dolláros megrendelést öt Boeing 737-es típusú repülőre. A társaság tehát a látványos fejlődés helyett hirtelen pénzügyi gondokkal kezdett küzdeni.

A letargia ugyanakkor nem tartott sokáig a vállalatnál, mindössze néhány hónappal a Romstrade fizetésképtelenségének bejelentése után a Blue Air Transport Aerian (ekkor így nevezték a Blue Airt működtető társaságot) új igazgatótanácsa úgy döntött, hogy új befektetőt keresnek a vállalatnak. Az eladási szándékról szóló bejelentés után bő egy hónappal már meg is volt a légitársaság új tulajdonosi köre, amely Blue Air – Airline Management Solutions néven lépett a képbe. Az új tulajdonosi kört négy romániai magánszemély adta: Teodor Cristian Rada (33%), Marius Mihail Puiu (33%), Tudor-Zamfir Constantinescu (17%) és Luciana Păunescu (17%).

A tulajdonosváltás viszonylag jól sikerült, a társaság a konszolidáció útjára lépett, flottát bővített, majd 2016-ben újabb mérföldkövet értek el azzal, hogy a legnagyobb román tulajdonban lévő légitársaság címét is megszerezték, maguk mögé utasítva a Taromot. Egy évvel később, 2017-ben pedig már arról találgatott a média, hogy a Blue Air tőzsdére menne, Gheorghe Răcaru, aki akkor még a társaság vezérigazgatója volt ugyanakkor azzal csillapította a kedélyeket, hogy egy ilyen folyamat a légitársaság esetében legalább három évig fog tartani.

A teljesebb képhez azonban az is hozzátartozik, hogy a Blue Air működésében ekkoriban sem voltak példa nélküliek az olyan hatóságokra mutogató, másokat hibáztató megnyilvánulások, amelyeket éppen a keddi drasztikus lépésről szóló közleményben is láthattunk. 2018-ban például a temesvári repülőtér vezetőit okolták amiatt, hogy megszüntetik a Temesvárról Kolozsvárra és Iași-ba közlekedő járataikat, emellett azt is kijelentették, hogy „a romániai vállalatok jelenléte a romániai piacon egyre inkább zavaró” egyesek számára. A Blue Air 2018-ban egyébként már több mint 5 millió utast szállított.

A járvány mindent megváltoztatott

A Blue Air 2020 tavaszán rendkívül nehéz helyzetbe került amiatt, hogy a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások eredményeként gyakorlatilag teljesen leállt a légiközlekedés. A Blue Air már a korlátozások idején jelezte az állam felé, hogy 42-45 millió eurós áthidaló kölcsönre van szüksége, mert a Blue Air vezetősége által közölt információk alapján akkor még évente 100 millió lej adót fizető légitársaság egy sokéves beruházási program végrehajtása után 2019-ben vált nyereségessé, így nem rendelkezett megfelelő likviditással a válsághelyzet átvészelésére.

Ugyan a légiközlekedés 2020 júliusára némiképp újraindult, a Blue Air további drasztikus lépésekre kényszerült. Oana Petrescu, a társaság új vezérigazgatója bejelentette, hogy a vállalat csődegyezségi eljárást kezdeményezett. Az ilyen eljárások célja a csődeljárás és a számlák zárolásának a megelőzése, azért döntöttek ezen megoldás mellett, mert a társaság 100 millió euró bevételtől esett el a korlátozások miatt, emellett 100 millió euró adósságot is át kellett ütemezniük.

A légitársaságnak aztán az EximBank nyújtott segítő kezet egy 6 éves futamidejű 300,7 millió lej értékű kölcsön formájában, ahogy már írtuk, erre a kölcsönre a társaság részvényei jelentik a fedezetet. Nagyon sokatmondó viszont az is, hogy a hitelkérelem elbírálása során a pénzügyminisztériumhoz került szakértői vélemények arra figyelmeztettek, hogy hitelre a társaság által vállalt garancia rendkívül nagy kockázatokat rejt magában az esetleges végrehajtás és az EximBank által kölcsönadott pénz vissza nem fizetése szempontjából. Az EximBank a hitelkérelem elbírálása során azt állapította meg, hogy a Blue Air „vállalati értéke negatív” (ami a magas adósság és a gyenge üzleti eredmények esetén fordulhat elő).

Hogy akkor mégis miért adtak hitelt egy ennyire rossz helyzetben lévő társaságnak, arra több magyarázat is létezhet. Az mindenképp számíthatott, hogy a Blue Air megszűnése csökkentette volna a versenyt a romániai légiközlekedési piacon. Erre hívta fel egyébként a figyelmet Oana Petrescu vezérigazgató is a szenátusnak küldött levelében, amelyben azt állította, hogy a Blue Air esetleges megszűnése esetén a megüresedett piacot a fő versenytársa fogja megszállni, nem pedig a szintén nehéz pénzügyi helyzetben lévő Tarom. Petrescu már ebben a 2020 őszént keltezett levélben azért panaszkodott, hogy a Wizz Air olyan útvonalakat vett át gyakorlatilag ingyen, amelyeknek a „fejlesztésére” a Blue Air hatalmas összegeket áldozott. Azt is írta, hogy már 2020 szeptemberében a Wizz Air uralja a romániai légiközlekedési piac 60%-át, és ez a forgatókönyv azért sem jó a román állam számára, mert a romániai piacon elért nyereség nem marad itthon.

A 2022-es nagy felpattanás csak még több gondot okozott

Idén februárban új vezérigazgatót kapott a Blue Air, azt a Steven Greenwayt, aki olyan jelentős társaságoknál szerzett tapasztalatot, mint a Virgin Blue, a Virgin Atlantic vagy a Qantas. Az új vezérigazgató nagy tapasztalata ellenére a társaság viszont látványosan nem tudta kezelni azt a helyzetet, hogy a világjárvány után az elmúlt nyáron kis túlzással mindenki utazni akart valahová. A társaság sorozatos járattörlései miatt pórul járt utasok tömegei készültek beperelni a társaságot, aztán jött az igazi feketeleves is, amikor az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) bejelentette, hogy rekordnak számító 2 millió euróra bünteti a légitársaságot.

A keddi közleményben a cég egyébként éppen ezt a büntetést nehezményezi, azt állítva, hogy a hatóságok intézkedései miatt a társaság 5 millió euróra tehető veszteségeket szenvedett el amiatt, mert az utasoknak megingott a bizalma a fapados cégben, és kevesebb jegyet váltottak az elmúlt időszakban.

A társaság arról egyelőre semmit nem közölt, hogy mi lesz a Blue Air sorsa szeptember 12. után, Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter arra szólította fel őket, hogy tárgyaljanak a Környezetvédelmi Alappal a tartozás átütemezéséről, a kormány pedig szervezi a bajba jutott utasok hazaszállítását Tarom-gépekkel, emellett egy segélyhívószámot is létrehozott a pórul járt utasoknak, aki jogosultak kártérítésre. Szerdán reggelig 2098 személy kért konzuli segítséget, a hazahozataluk költségét Nicolae Ciucă miniszterelnök szerint vissza fogják követelni a társaságtól. Hogy a Blue Air drasztikus döntésének milyen egyéb következményei lehetnek, az a következő napokban derülhet ki.

A cikk összeállításában a korabeli sajtóhírek mellett a Hotnews által elkészített kronológia segített.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!