Már nincsenek zárolva a Blue Air számlái, a légitársaság szerint 55 ezer ügyfelet érintett a járatok törlése

2022. szeptember 8. – 09:11

Másolás

Vágólapra másolva

A Környezetvédelmi Alap Igazgatósága (AFM) úgy döntött, hogy felfüggeszti a Blue Air Aviation számláinak zárolását, és 12 hónapos ütemtervet szab meg a légitársaság számára a tartozás megfizetésére – közölte a hatóság szerdán. Az AFM közleménye szerint a 2022. szeptember 7-én reggel benyújtott kérelmet és a részletfizetési eljárás megindításához szükséges dokumentáció benyújtását követően az intézmény úgy döntött, hogy felfüggeszti a Blue Air Aviation számláinak zárolását, és 12 hónapos ütemtervet határoz meg a tartozás kifizetésére.

A közlemény beszámol arról, hogy 2022. május 3-án az Országos Környezetvédelmi Ügynökség elküldte a Környezetvédelmi Alap Igazgatóságának azoknak az üzemeltetőknek a listáját, amelyek nem adták le a 2021-re vonatkozó üvegházhatásúgáz-kibocsátási tanúsítványokat. A hatóság a szén-dioxid tonnájaként 100 eurónak megfelelő, lejben kifizetendő büntetést állapított meg minden ilyen vállalat esetén. A megbüntetett vállalatok között volt a Blue Air Aviation részvénytársaság is, amellyel 2022. május 13-án közölték, hogy június 5-éig kell kifizetnie a büntetést.

A Blue Air kérte a kifizetés határidejének elhalasztását, az AFM válaszként dokumentumokat és többletinformációkat kért, amelyek alapján a halasztás törvényes keretek között megvalósítható. Mivel a Blue Air nem tett eleget ennek a kérésnek és az összeget sem fizette ki, augusztus 29-én az AFM közölte, hogy elutasította a fizetés átütemezésére vonatkozó kérelmet. Szeptember elsején az AFM zároltatta a Blue Air bankszámláit. A légitársaság ezt követően, szeptember 6-án döntött úgy, hogy 12-éig minden romániai járatát felfüggeszti, mivel a zárolt számlái miatt nem tudja biztosítani a működéshez szükséges költségeket.

Végre a Blue Air is megszólalt

A fapados légitársaság közleményben közölte, hogy jelenleg 230 millió eurós adósságuk van, és közel 55 ezer ügyfelet érintett a döntésük. Azt is közölték ugyanakkor, hogy feljelentést tesznek az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) elnöke, és azon tisztviselői ellen, akik egy eljárás során a nyár folyamán 2 millió euróra büntették a társaságot. A Blue Air továbbra is kitart azon álláspontja mellett, miszerint a fogyasztóvédelem munkatársai hivatali visszaélést követtek el.

A Blue Air közleményében azt írja, hogy a csütörtöki nap folyamán közleményben fogja bejelenteni, hogy milyen járatokat indít újra.

A légitársaság azt is közölte, hogy jelenleg 13 repülőt tartalmazó flottájukat (2019-ben ez a szám még 32 volt) hamarosan 5 repülőre csökkentik, a többi 8-at vissza kell adniuk a tulajdonosoknak. Azt is részletezték, hogy ezek a repülők most Bukarestben (8), Bákóban (2), Iași-ban (1), Kolozsváron (1) és Torinóban állomásoznak.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!