Már nincsenek zárolva a Blue Air számlái, a légitársaság szerint 55 ezer ügyfelet érintett a járatok törlése

2022. szeptember 08. – 08:11

Másolás

Vágólapra másolva

A Környezetvédelmi Alap Igazgatósága (AFM) úgy döntött, hogy felfüggeszti a Blue Air Aviation számláinak zárolását, és 12 hónapos ütemtervet szab meg a légitársaság számára a tartozás megfizetésére – közölte a hatóság szerdán. Az AFM közleménye szerint a 2022. szeptember 7-én reggel benyújtott kérelmet és a részletfizetési eljárás megindításához szükséges dokumentáció benyújtását követően az intézmény úgy döntött, hogy felfüggeszti a Blue Air Aviation számláinak zárolását, és 12 hónapos ütemtervet határoz meg a tartozás kifizetésére.

A közlemény beszámol arról, hogy 2022. május 3-án az Országos Környezetvédelmi Ügynökség elküldte a Környezetvédelmi Alap Igazgatóságának azoknak az üzemeltetőknek a listáját, amelyek nem adták le a 2021-re vonatkozó üvegházhatásúgáz-kibocsátási tanúsítványokat. A hatóság a szén-dioxid tonnájaként 100 eurónak megfelelő, lejben kifizetendő büntetést állapított meg minden ilyen vállalat esetén. A megbüntetett vállalatok között volt a Blue Air Aviation részvénytársaság is, amellyel 2022. május 13-án közölték, hogy június 5-éig kell kifizetnie a büntetést.

A Blue Air kérte a kifizetés határidejének elhalasztását, az AFM válaszként dokumentumokat és többletinformációkat kért, amelyek alapján a halasztás törvényes keretek között megvalósítható. Mivel a Blue Air nem tett eleget ennek a kérésnek és az összeget sem fizette ki, augusztus 29-én az AFM közölte, hogy elutasította a fizetés átütemezésére vonatkozó kérelmet. Szeptember elsején az AFM zároltatta a Blue Air bankszámláit. A légitársaság ezt követően, szeptember 6-án döntött úgy, hogy 12-éig minden romániai járatát felfüggeszti, mivel a zárolt számlái miatt nem tudja biztosítani a működéshez szükséges költségeket.

Végre a Blue Air is megszólalt

A fapados légitársaság közleményben közölte, hogy jelenleg 230 millió eurós adósságuk van, és közel 55 ezer ügyfelet érintett a döntésük. Azt is közölték ugyanakkor, hogy feljelentést tesznek az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) elnöke, és azon tisztviselői ellen, akik egy eljárás során a nyár folyamán 2 millió euróra büntették a társaságot. A Blue Air továbbra is kitart azon álláspontja mellett, miszerint a fogyasztóvédelem munkatársai hivatali visszaélést követtek el.

A Blue Air közleményében azt írja, hogy a csütörtöki nap folyamán közleményben fogja bejelenteni, hogy milyen járatokat indít újra.

A légitársaság azt is közölte, hogy jelenleg 13 repülőt tartalmazó flottájukat (2019-ben ez a szám még 32 volt) hamarosan 5 repülőre csökkentik, a többi 8-at vissza kell adniuk a tulajdonosoknak. Azt is részletezték, hogy ezek a repülők most Bukarestben (8), Bákóban (2), Iași-ban (1), Kolozsváron (1) és Torinóban állomásoznak.