Zárolták a Blue Air számláit, a társaság az összes romániai járatát felfüggeszti

2022. szeptember 6. – 17:01

Másolás

Vágólapra másolva

A Blue Air fapados légitársaság kedden közleményben jelentette be, hogy minden romániai járatát felfüggeszti, mivel a társaság összes számláját zárolták a hatóságok – írja az Adevărul.

„Egy előre nem látható helyzet miatt, amely részeként a Blue Air Aviation Rt. össszes számlája zárolásra került a Környezetvédelmi Minisztérium által, a Blue Air nem tudja kielégíteni a járatok napi működtetéséhez szükséges folyó kiadásaival kapcsolatos kötelezettségeit, ezért a társaság kénytelen felfüggeszteni minden romániai reptérről induló járatát 2022. szeptember 12-ig, hétfőig” – áll a társaság közleményében.

A közleményben az is szerepel, hogy szeptember 6-án, tehát a mai nap még minden külföldről Romániába induló járat az előre megadott menetrend szerint közlekedik a romániai repülőterek irányába.

A Blue Air arról nem közöl részleteket, hogy milyen okból, és pontosan milyen körülmények között zárolták a társaság számláit, ahogy arról sem írnak, hogy miként jött a képbe a Környezetvédelmi Minisztérium. A közleményben ugyanakkor azt állítják, hogy a számlák zárolásával kapcsolatos hatósági döntés nem sokkal azt követően született, hogy magas rangú állami hivatalnokok, illetve az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) elnöke rossz hírét keltették a társaságnak. Arról egyébként mi is beszámoltunk, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság rekordnak számító 2 millió euróra büntette július közepén a társaságot, emellett arról is részletesen írtunk, hogy a társaság ügyfelek ezreinek okozhatott komoly bosszúságot, akik most perelni készülnek.

A Blue Air a közleményben azt is nehezményezi, hogy a romániai hatóságok intézkedései miatt a társaság 5 millió euróra tehető veszteségeket szenvedett el amiatt, mert az utasoknak megingott a bizalma a fapados cégben, és kevesebb jegyet váltottak az elmúlt időszakban. Azt is kiemelik, hogy a beszállítók is elkezdtek nyomást helyezni rájuk, és előleget kértek a légitársaságnak nyújtott szolgáltatásokért. Ezeknek az előlegeknek a kifizetése most lehetetlenné vált a számlák zárolása miatt – teszik hozzá.

Arra is kitérnek, hogy a nehéz pénzügyi helyzetben lévő légitársaság vezetői Londonban folytattak tárgyalásokat potenciális befektetőkkel, ezek a tárgyalások viszont teljesen leálltak, amiért szintén a romániai hatóságok által kiszabott büntetéseket és a róluk szóló negatív megnyilvánulásokat okolják.

A társaság arról nem közölt részleteket, hogy mi várható a romániai járataik tekintetében szeptember 12. után.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!