Zárolták a Blue Air számláit, a társaság az összes romániai járatát felfüggeszti

2022. szeptember 6. – 17:01

Másolás

Vágólapra másolva

A Blue Air fapados légitársaság kedden közleményben jelentette be, hogy minden romániai járatát felfüggeszti, mivel a társaság összes számláját zárolták a hatóságok – írja az Adevărul.

„Egy előre nem látható helyzet miatt, amely részeként a Blue Air Aviation Rt. össszes számlája zárolásra került a Környezetvédelmi Minisztérium által, a Blue Air nem tudja kielégíteni a járatok napi működtetéséhez szükséges folyó kiadásaival kapcsolatos kötelezettségeit, ezért a társaság kénytelen felfüggeszteni minden romániai reptérről induló járatát 2022. szeptember 12-ig, hétfőig” – áll a társaság közleményében.

A közleményben az is szerepel, hogy szeptember 6-án, tehát a mai nap még minden külföldről Romániába induló járat az előre megadott menetrend szerint közlekedik a romániai repülőterek irányába.

A Blue Air arról nem közöl részleteket, hogy milyen okból, és pontosan milyen körülmények között zárolták a társaság számláit, ahogy arról sem írnak, hogy miként jött a képbe a Környezetvédelmi Minisztérium. A közleményben ugyanakkor azt állítják, hogy a számlák zárolásával kapcsolatos hatósági döntés nem sokkal azt követően született, hogy magas rangú állami hivatalnokok, illetve az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) elnöke rossz hírét keltették a társaságnak. Arról egyébként mi is beszámoltunk, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság rekordnak számító 2 millió euróra büntette július közepén a társaságot, emellett arról is részletesen írtunk, hogy a társaság ügyfelek ezreinek okozhatott komoly bosszúságot, akik most perelni készülnek.

A Blue Air a közleményben azt is nehezményezi, hogy a romániai hatóságok intézkedései miatt a társaság 5 millió euróra tehető veszteségeket szenvedett el amiatt, mert az utasoknak megingott a bizalma a fapados cégben, és kevesebb jegyet váltottak az elmúlt időszakban. Azt is kiemelik, hogy a beszállítók is elkezdtek nyomást helyezni rájuk, és előleget kértek a légitársaságnak nyújtott szolgáltatásokért. Ezeknek az előlegeknek a kifizetése most lehetetlenné vált a számlák zárolása miatt – teszik hozzá.

Arra is kitérnek, hogy a nehéz pénzügyi helyzetben lévő légitársaság vezetői Londonban folytattak tárgyalásokat potenciális befektetőkkel, ezek a tárgyalások viszont teljesen leálltak, amiért szintén a romániai hatóságok által kiszabott büntetéseket és a róluk szóló negatív megnyilvánulásokat okolják.

A társaság arról nem közölt részleteket, hogy mi várható a romániai járataik tekintetében szeptember 12. után.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!