PSD-elnök: meggyőződésem, hogy egy adott pillanatban lesz kormányátalakítás

2022. augusztus 9. – 14:51

Másolás

Vágólapra másolva

Marcel Ciolacu szociáldemokrata (PSD) pártelnöknek meggyőződése, hogy előbb-utóbb sor kerül egy kormányátalakításra – írja az Agerpres.

A politikus azután nyilatkozta ezt, hogy hétfőn több román lap is arról írt, hogy Klaus Iohannis államfő javaslatára Nicolae Ciucă kormányfő a három kormánypárt három miniszterét válthatja le, mert nem teljesítették az elvárásaikat. A leváltandó miniszterek között politikai források az RMDSZ részéről Novák Károly Eduárd sportminisztert, a PSD részéről Vasile Dîncu védelmi minisztert jelölték meg. Az RMDSZ hétfőn alaptalannak tartotta a sajtóértesülést, de kérdéseinkkel hiába kerestük meg a párt több képviselőjét, nyilatkozni nem voltak hajlandók.

A parlament épületében nyilatkozó Marcel Ciolacu rámutatott, a kormányátalakítással nem a „riogatás” a cél, ez a kormányzás hatékonyabbá tételét szolgálja. Hozzátette, a kormányfő kiértékeli a miniszterek tevékenységét, és ha indokoltnak tartja, kezdeményezheti egy-egy tárcavezető leváltását. „Meggyőződésem, hogy egy adott pillanatban lesz kormányátalakítás, meglátjuk, mikor jön el az ideje” – fogalmazott, hangsúlyozva, hogy a koalíciós ülésen is megtárgyalják a témát.

Megkérdezték tőle az újságírók, támogatja-e, hogy a továbbiakban is Vasile Dîncu vezesse a védelmi minisztériumot. „Nem szeretnék most konkrét személyekről beszélni. Úgy a korrekt, hogy előbb tárgyalunk a miniszterelnökkel, majd a kollégáimmal” – válaszolt Ciolacu.

Ha a Nemzeti Liberális Párt (PNL) nem adja át jövőre a kormányfői tisztséget a PSD-nek, akkor előre hozott választások lesznek

– jelentette ki kedden Marcel Ciolacu. A parlamentben nyilatkozó Ciolacut többek között arról faggatták az újságírók, hogy szeretne-e miniszterelnök lenni jövő tavasztól. „A miniszterelnöki tisztség megtiszteltetés” – fogalmazott az Agerpres által közölt válaszában a politikus, hozzátéve, ha párttársai úgy döntenek, hogy ő a megfelelő személy a kormányfői tisztség betöltésére, vállalni fogja a megbízatást.

Ciolacunak ugyanakkor meggyőződése az is, hogy jövő tavasztól a PSD adja a miniszterelnököt. Hozzátette, nincs értelme kommentálni azoknak a nyilatkozatait, „akik napozás közben egyszer csak úgy döntenek, hogy hírtémát szolgáltatnak a televízióknak”. „A koalíciós megállapodás egyértelmű. Korábban is mondtam: ha elmarad a rotáció, nincs más variáns, csak az előre hozott választások” – szögezte le.

Ciolacu ezzel a PNL Iași-i elnökének hétvégén tett nyilatkozatár reagált, aki szerint jobb lenne, ha a liberálisok a megbeszéltekkel ellentétben nem adnák át májusban a miniszterelnöki tisztséget a PSD-nek. A PNL országos vezetése hétfőn biztosította a szociáldemokratákat, hogy tartják magukat az eredeti tervekhez.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!