Az RMDSZ szerint alaptalanok a Novák Károly Eduárd sportminiszter menesztésére vonatkozó híresztelések

2022. augusztus 8. – 18:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Alaptalan az a híresztelés, miszerint leváltaná Novák Károly Eduárd sportminisztert Nicolae Ciucă miniszterelnök, jelentette ki a Maszol-nak Hegedüs Csilla. Az RMDSZ szóvivője azokra a sajtóértesülésekre reagált, amelyek szerint a miniszterelnök a kormány rosszul teljesítő tagjait készül leváltani. Novák Eduárd mellett Vasile Dîncu védelmi miniszter neve is felmerült.

A hír kapcsán a Transtelex is megkereste az RMDSZ-t, azonban többszöri próbálkozásunkra sem érkezett válasz.

Az Antena3 és a BZI forrásokra hivatkozva egyébként azt írta, Klaus Iohannis elnök felkérésére Nicoale Ciucă miniszterelnök több miniszter leváltására is készülhet, amely a hárompárti koalíció mindenik tagját érintheti. A Nemzeti Liberális Párt részéről nem tudni még, hogy kit menesztenének a kormányból, egyelőre Virgil Popescu energiaügyi miniszter neve merült fel a sajtóban.

Novák Eduárd sportminisztert feltehetően a miniszteri munkásságát végigkísérő botrányok miatt váltanák le. Legutóbb a sportszervezetek vezetői bírálták, mert miniszteri rendelettel kötelezte a klubokat, hogy versenyzőik – szemben a külföldi sportolókkal – legalább 40 százalékban román állampolgárok legyenek. De Novák számlájára írhatják azt is, hogy nem ítélte el a román-magyar meccs után a székely himnusz botrányba keveredő román jégkorong-válogatott tagjait, valamint azt is, hogy a budapesti vizes világbajnokságról hazatérő román sportolók közül csak a kétszeres aranyérmes David Popovici-ot köszöntötte, a szintén jelen lévő Robert Glință nevét pedig nem említette.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) részéről Vasile Dîncunak feltehetően azért kell távoznia a kormányból, mert hozzá kötődhet a G4media.ro-nak kiszivárogtatott nemzetbiztonsági törvénytervezet-csomag kiszivárogtatása, illetve az ukrajnai háborúval kapcsolatos nyilatkozatainak egy része is felháborodást keltett.

Egyébként a PNL Cseke Attila fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős minisztert váltotta volna le, azonban a nagyobbik koalíciós partner, a PSD ebbe nem egyezett bele.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!