A PNL leszögezte: továbbra is úgy gondolják, hogy a PSD adja a miniszterelnököt jövő évben

2022. augusztus 8. – 13:27

frissítve

A PNL leszögezte: továbbra is úgy gondolják, hogy a PSD adja a miniszterelnököt jövő évben
Fotó: Marcel Ciolacu Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Sok víz lefolyik még a Dunán, amíg a koalíciós egyezmény értelmében a Nemzeti Liberális Párt (PNL) átadja a miniszterelnöki tisztséget koalíciós partnerének, azonban a liberálisoknak most mégis biztosítania kellett a Szociáldemokrata Pártot (PSD), hogy szándékukban áll ezt megtenni, amint azt a koalíciós jegyzőkönyv is előírja.

A liberálisoknak Alexandru Muraru hétvégén tett nyilatkozata miatt kellett reagálniuk, írja a Digi24. A PNL Iași-i elnöke ugyanis azt mondta, nem lenne jó jel, ha a mostani helyzetben, egy évvel a választások előtt megváltozna a miniszterelnök személye. Muraru szerint maga Marcel Ciolacu is megjegyezte, hogy amennyiben a koalícióban és a kormányban jól mennek a dolgok, akkor nem biztos, hogy a rotáció megvalósul. Muraru ebből arra következtetett, hogy a PSD elfogadhatja, hogy a miniszterelnöki tisztséget továbbra is a PNL töltse be, hogy ez ne váltson ki hatalmi harcot a PSD vezetői között. A rotáció értelmében ugyanis a tisztség a PSD-hez kerül, nem kimondottan a pártelnöknek kell betöltenie ezt a tisztséget.

A nyilatkozat miatt Ionut Stroe liberális szóvivő biztosította a PSD-t, hogy a PNL elkötelezett a rotáció mellett, és leszögezte: „a pártban ma nincs más hipotézis, mint a jövő évi rotáció végrehajtása, a protokoll szerint”.

Radu Oprea, a PSD szóvivője azzal kommentálta a történteket, hogy Alexandru Muraru nehéz helyzetbe került Iași-ban, és hogy elterelje a helyi problémákról a figyelmet, ezért hirtelen fontos lett számára a tavaszi kormányzás sorsa, pedig szerinte inkább a villamosenergia magas ára miatt kellene aggódnia. Úgy vélte, a polgárok megoldásokat várnak tőlük, és inkább ezekre, mintsem a forgatókönyvekre kell koncentrálniuk.

A koalíciós által előre meghatározott forgatókönyv szerint Marcel Ciolacu PSD elnöke jövőre, május végén vehetné át a kormányfői tisztséget, amennyiben persze, a három párti koalíció megmarad. Politikai elemzők szerint ugyanis az államfőválasztás előtt akár a román parlament két legnagyobb pártja egymással szembe is fordulhat, hogy saját esélyeit növelje.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!