A PNL leszögezte: továbbra is úgy gondolják, hogy a PSD adja a miniszterelnököt jövő évben

2022. augusztus 8. – 13:27

frissítve

A PNL leszögezte: továbbra is úgy gondolják, hogy a PSD adja a miniszterelnököt jövő évben
Fotó: Marcel Ciolacu Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Sok víz lefolyik még a Dunán, amíg a koalíciós egyezmény értelmében a Nemzeti Liberális Párt (PNL) átadja a miniszterelnöki tisztséget koalíciós partnerének, azonban a liberálisoknak most mégis biztosítania kellett a Szociáldemokrata Pártot (PSD), hogy szándékukban áll ezt megtenni, amint azt a koalíciós jegyzőkönyv is előírja.

A liberálisoknak Alexandru Muraru hétvégén tett nyilatkozata miatt kellett reagálniuk, írja a Digi24. A PNL Iași-i elnöke ugyanis azt mondta, nem lenne jó jel, ha a mostani helyzetben, egy évvel a választások előtt megváltozna a miniszterelnök személye. Muraru szerint maga Marcel Ciolacu is megjegyezte, hogy amennyiben a koalícióban és a kormányban jól mennek a dolgok, akkor nem biztos, hogy a rotáció megvalósul. Muraru ebből arra következtetett, hogy a PSD elfogadhatja, hogy a miniszterelnöki tisztséget továbbra is a PNL töltse be, hogy ez ne váltson ki hatalmi harcot a PSD vezetői között. A rotáció értelmében ugyanis a tisztség a PSD-hez kerül, nem kimondottan a pártelnöknek kell betöltenie ezt a tisztséget.

A nyilatkozat miatt Ionut Stroe liberális szóvivő biztosította a PSD-t, hogy a PNL elkötelezett a rotáció mellett, és leszögezte: „a pártban ma nincs más hipotézis, mint a jövő évi rotáció végrehajtása, a protokoll szerint”.

Radu Oprea, a PSD szóvivője azzal kommentálta a történteket, hogy Alexandru Muraru nehéz helyzetbe került Iași-ban, és hogy elterelje a helyi problémákról a figyelmet, ezért hirtelen fontos lett számára a tavaszi kormányzás sorsa, pedig szerinte inkább a villamosenergia magas ára miatt kellene aggódnia. Úgy vélte, a polgárok megoldásokat várnak tőlük, és inkább ezekre, mintsem a forgatókönyvekre kell koncentrálniuk.

A koalíciós által előre meghatározott forgatókönyv szerint Marcel Ciolacu PSD elnöke jövőre, május végén vehetné át a kormányfői tisztséget, amennyiben persze, a három párti koalíció megmarad. Politikai elemzők szerint ugyanis az államfőválasztás előtt akár a román parlament két legnagyobb pártja egymással szembe is fordulhat, hogy saját esélyeit növelje.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!