Közel 3 millió fővel csökkenhet Románia lakossága a következő 20-25 évben

2024. szeptember 17. – 13:57

Másolás

Vágólapra másolva

Az ENSZ legújabb jelentése szerint Románia lakossága 2050-re közel 3 millió fővel csökkenhet, amelynek 77%-a természetes fogyásból és 23%-a negatív nettó migrációból eredhet. Ez a becslés egy optimista forgatókönyvet mutat, de a helyzet ennél rosszabb is lehet. Vasile Ghețău, demográfus professzor a romániai demográfiai trendekről ír a Contributors.ro oldalon, kiemelve, hogy 2030 után gyorsulni fog a munkaképes korú népesség csökkenése. A jelentés szerint a 20-64 éves korosztály létszáma 2050-re jelentősen csökken, ami súlyos gazdasági és társadalmi kihívásokat jelent, ismerteti a Hotnews a demográfus szakember előrejelzését.

A lakosság fogyása nem áll meg ezen a ponton: a cikk rámutat, hogy 2030 után az idős, nem aktív népesség aránya egyre nő, miközben a fiatal és aktív munkavállalók száma csökken. Ez a helyzet egy hosszú távú, jelentős népességfogyáshoz vezethet, amely akár 2100-ig is folytatódhat, amikorra a lakosság száma 10 millióra is csökkenhet, ha a jelenlegi tendenciák nem változnak. A népességfogyás további következményei közé tartozik, hogy az idősödő társadalom növekvő aránya megterheli a gazdaságot és a nyugdíjrendszert.

A jelenlegi romániai intézkedések nem elegendőek a népességfogyás megállítására. A szakértők szerint egyedül a születésszám növekedése csökkenthetné a csökkenés ütemét, de a teljes megállítást nem tenné lehetővé. A demográfiai hanyatlás megállítása érdekében radikális intézkedésekre lenne szükség, de ezek költségesek és politikailag nehezen kivitelezhetők.

A román politikai vezetés, beleértve Klaus Iohannis elnököt és a kormányzó koalíciót, nem foglalkozott megfelelően a demográfiai problémákkal, és a jelenlegi terveik nem tartalmaznak hatékony megoldásokat a népességcsökkenés megállítására. A népességfogyás megfordítása hosszú távon bonyolult folyamat lenne, amely több generáción át tartó intézkedéseket igényelne.

Korábban is írtunk arról, hogy Romániában romlott a demográfiai öregedési index. Ha 2011-ben ez a szám alig haladta meg a 100-at, akkor a 2021-es népszámláláskor már 120 fölött van – mutatott rá Tudorel.

Románia lakónépessége 19,05 millió volt, ebből 9,8 millió nő, ami 51,5%-ot jelent – derül ki a nép- és lakásszámlálás 2021-es fordulójának első előzetes adataiból, amelyet tavaly december végén közölt Országos Statisztikai Intézet.

9,941 millióan élnek városokban, ami az összlakosság 52,2%-át teszi ki. Az INS megállapítja, hogy a demográfiai elöregedés folyamata a 10 évvel ezelőttihez képest elmélyült, az idős (65 éves és idősebb) népesség arányának növekedésével. A demográfiai öregedési index közel 20 százalékponttal csökkent, és 100 fiatalra 121,2 idős ember jut, szemben a 101,8-cal.

Legutóbb pedig arról cikkeztünk, hogy Romániában számos olyan település van, ahol a natalitás nulla, évek óta nem született egyetlen gyerek sem az adott településen.

Kelemen Hunor egy tévés interjúban beszélt arról, hogy szerinte Románia fő problémája a demográfiai csökkenés. „Ha folytatódik a jelenlegi tendencia, akkor 20 év múlva egy nagy, szép, biztonságos és üres országunk lesz, mert eddig több mint ötmillió ember hagyta el az országot, és ez a trend még nem állt meg. Ráadásul a születési ráta is gondot okoz” – fogalmazott. Szerinte a probléma kulcsa az állam és az emberek közötti bizalmatlanságban rejlik.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!