Népszámlálás: nem a lakosságcsökkenés az aggasztó, hanem a demográfiai elöregedés

2023. január 21. – 09:38

Másolás

Vágólapra másolva

Románia lakossága az elmúlt 30 évben 4 millióval csökkent, és 2021-es népszámlálási adatok azt mutatják, hogy visszasüllyedtünk az 1966-os szintre – mondta Andrei Tudorel, az Országos Statisztikai Intézet (INS) elnöke A lakosság elöregedése, egy nehezen megállítható jelenség című konferencián.

„Azt látjuk, hogy az elmúlt 30 évben közel 4 millióval csökkent a népesség, és ha 1966-hoz hasonlítjuk, akkor Románia népessége 2021-ben ugyanannyi volt, mint 1966-ban. A korpiramis nagyon fontos eszköz, hogy ne csak a korszerkezetet lássuk, hanem azt is, hogy milyen hatással vannak rá a politikai döntések, a politikai változások vagy az ország történelmének fontos pillanatai. A legutóbbi két népszámlálás korpiramisa alapján a bázis csökkenését látjuk, tehát alapvetően a fiatal lakosok számának csökkenését mind a 2011-es, mind a 2021-es népszámlálás esetében.

Azt látjuk, hogy a 2021-es népszámlálásban a bázis még kisebb lesz, és az egy év alatti népességben 18%-os csökkenést tapasztalunk.

Ez a kohorsz a következő időszakban növekedhet a nemzetközi migráció hatására – a külföldön született és egy bizonyos időszak után Romániában bejegyzett gyermekek révén javulhatnak ezek a számok. Azonban itt is két kategória van: regisztrálják őket, de elmennek, és akkor elvándorló személyeknek számítanak, vagy regisztrálják őket és maradnak, és akkor a rezidens népességben maradnak” – mondta Andrei Tudorel.

A statisztikai hivatal vezetője arra is rávilágított, hogy 1967-ben több mint 527 ezer csecsemő született az országban, kétszer annyi, mint a következő időszakban. A növekedés azzal a törvényhozási döntéssel függ össze, amely szinte teljesen betiltotta az abortuszokat Romániában. Rövid ideig, egy-két évig a családok nem tudtak alkalmazkodni, de néhány év alatt az újonnan születettek száma csökkenni kezdett. A törvény újabb szigorítására 1973-ban, majd az 1980-as években került sor – mondta Andrei Tudorel hozzátéve, hogy ezek a abortuszellenes törvények odahatottak, hogy a lakosság 1989-ben elérte a 23 milliót, és a rezsim álma az volt, hogy 2000-re elérje a 30 milliót.

Az INS elnöke hangsúlyozta, hogy a lakónépesség 2021-ben 2011-hez képest 5,3%-kal, 2002-hez képest pedig 12,1%-kal csökkent. A rezidens népesség csökkenésének üteme lassult, de még mindig érzékelhető. A jelenség jelen van az összes kelet-európai országban, nemcsak Romániára jellemző. Bulgáriában a két népszámlálás között több mint 11%-kal csökkent a népesség, Horvátországban pedig szintén 11%-kal. A közép-európai helyzet azonban más: Lengyelországban a csökkenés kevesebb mint 1% volt, a Cseh Köztársaságban pedig növekedés volt tapasztalható.

„A rezidens népesség csökkenése legalább kétféle tényező eredménye. Egyrészt ott van a demográfiai átmenet, amely minden országra jellemző. A második tényező pedig a nemzetközi migráció. A probléma elsősorban nem az ország lakosságának csökkenése. A probléma az, hogy a három nagy korosztályban egyensúlyt kell teremteni, és hogy a népesség csökkenése következtében milyen mértékben romlik a demográfiai öregedési index, és milyen mértékben romlik a demográfiai függőségi ráta. Alapvetően mindaddig, amíg nem biztosítjuk az egyensúlyt a 65 év felettiek és a fiatalabbak között, valamint a fiatal korosztály és az eltartottak között, mind rövid, mind hosszú távon egyensúlytalanságok alakulhatnak ki” – fejtette ki Andrei Tudorel.

A statisztikus szerint Romániában romlott a demográfiai öregedési index. Ha 2011-ben ez a szám alig haladta meg a 100-at, akkor a 2021-es népszámláláskor már 120 fölött van – mutatott rá Tudorel.

Románia lakónépessége 19,05 millió volt, ebből 9,8 millió nő, ami 51,5%-ot jelent – derül ki a nép- és lakásszámlálás 2021-es fordulójának első előzetes adataiból, amelyet tavaly december végén közölt Országos Statisztikai Intézet.

9,941 millióan élnek városokban, ami az összlakosság 52,2%-át teszi ki. Az INS megállapítja, hogy a demográfiai elöregedés folyamata a 10 évvel ezelőttihez képest elmélyült, az idős (65 éves és idősebb) népesség arányának növekedésével. A demográfiai öregedési index közel 20 százalékponttal csökkent, és 100 fiatalra 121,2 idős ember jut, szemben a 101,8-cal.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!