Népszámlálás: nem a lakosságcsökkenés az aggasztó, hanem a demográfiai elöregedés

2023. január 21. – 10:38

Másolás

Vágólapra másolva

Románia lakossága az elmúlt 30 évben 4 millióval csökkent, és 2021-es népszámlálási adatok azt mutatják, hogy visszasüllyedtünk az 1966-os szintre – mondta Andrei Tudorel, az Országos Statisztikai Intézet (INS) elnöke A lakosság elöregedése, egy nehezen megállítható jelenség című konferencián.

„Azt látjuk, hogy az elmúlt 30 évben közel 4 millióval csökkent a népesség, és ha 1966-hoz hasonlítjuk, akkor Románia népessége 2021-ben ugyanannyi volt, mint 1966-ban. A korpiramis nagyon fontos eszköz, hogy ne csak a korszerkezetet lássuk, hanem azt is, hogy milyen hatással vannak rá a politikai döntések, a politikai változások vagy az ország történelmének fontos pillanatai. A legutóbbi két népszámlálás korpiramisa alapján a bázis csökkenését látjuk, tehát alapvetően a fiatal lakosok számának csökkenését mind a 2011-es, mind a 2021-es népszámlálás esetében.

Azt látjuk, hogy a 2021-es népszámlálásban a bázis még kisebb lesz, és az egy év alatti népességben 18%-os csökkenést tapasztalunk.

Ez a kohorsz a következő időszakban növekedhet a nemzetközi migráció hatására – a külföldön született és egy bizonyos időszak után Romániában bejegyzett gyermekek révén javulhatnak ezek a számok. Azonban itt is két kategória van: regisztrálják őket, de elmennek, és akkor elvándorló személyeknek számítanak, vagy regisztrálják őket és maradnak, és akkor a rezidens népességben maradnak” – mondta Andrei Tudorel.

A statisztikai hivatal vezetője arra is rávilágított, hogy 1967-ben több mint 527 ezer csecsemő született az országban, kétszer annyi, mint a következő időszakban. A növekedés azzal a törvényhozási döntéssel függ össze, amely szinte teljesen betiltotta az abortuszokat Romániában. Rövid ideig, egy-két évig a családok nem tudtak alkalmazkodni, de néhány év alatt az újonnan születettek száma csökkenni kezdett. A törvény újabb szigorítására 1973-ban, majd az 1980-as években került sor – mondta Andrei Tudorel hozzátéve, hogy ezek a abortuszellenes törvények odahatottak, hogy a lakosság 1989-ben elérte a 23 milliót, és a rezsim álma az volt, hogy 2000-re elérje a 30 milliót.

Az INS elnöke hangsúlyozta, hogy a lakónépesség 2021-ben 2011-hez képest 5,3%-kal, 2002-hez képest pedig 12,1%-kal csökkent. A rezidens népesség csökkenésének üteme lassult, de még mindig érzékelhető. A jelenség jelen van az összes kelet-európai országban, nemcsak Romániára jellemző. Bulgáriában a két népszámlálás között több mint 11%-kal csökkent a népesség, Horvátországban pedig szintén 11%-kal. A közép-európai helyzet azonban más: Lengyelországban a csökkenés kevesebb mint 1% volt, a Cseh Köztársaságban pedig növekedés volt tapasztalható.

„A rezidens népesség csökkenése legalább kétféle tényező eredménye. Egyrészt ott van a demográfiai átmenet, amely minden országra jellemző. A második tényező pedig a nemzetközi migráció. A probléma elsősorban nem az ország lakosságának csökkenése. A probléma az, hogy a három nagy korosztályban egyensúlyt kell teremteni, és hogy a népesség csökkenése következtében milyen mértékben romlik a demográfiai öregedési index, és milyen mértékben romlik a demográfiai függőségi ráta. Alapvetően mindaddig, amíg nem biztosítjuk az egyensúlyt a 65 év felettiek és a fiatalabbak között, valamint a fiatal korosztály és az eltartottak között, mind rövid, mind hosszú távon egyensúlytalanságok alakulhatnak ki” – fejtette ki Andrei Tudorel.

A statisztikus szerint Romániában romlott a demográfiai öregedési index. Ha 2011-ben ez a szám alig haladta meg a 100-at, akkor a 2021-es népszámláláskor már 120 fölött van – mutatott rá Tudorel.

Románia lakónépessége 19,05 millió volt, ebből 9,8 millió nő, ami 51,5%-ot jelent – derül ki a nép- és lakásszámlálás 2021-es fordulójának első előzetes adataiból, amelyet tavaly december végén közölt Országos Statisztikai Intézet.

9,941 millióan élnek városokban, ami az összlakosság 52,2%-át teszi ki. Az INS megállapítja, hogy a demográfiai elöregedés folyamata a 10 évvel ezelőttihez képest elmélyült, az idős (65 éves és idősebb) népesség arányának növekedésével. A demográfiai öregedési index közel 20 százalékponttal csökkent, és 100 fiatalra 121,2 idős ember jut, szemben a 101,8-cal.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!