Kelemen szerint Orbán bátor, van víziója, de a politikai modellje Romániában nem alkalmazható

2024. szeptember 14. – 13:49

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor, az orosz-ukrán háború, a kötelező katonai szolgálat, az elvándorlás, az azonos neműek házassága is szóba került az interjúban, amelyet Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke és államfőjelöltje a Prima TV-nek adott szombat délelőtt, és amelyet a News.ro szemlézett.

Nem létezik olyan külföldi politikai modell, amely Romániában is alkalmazható lenne, válaszolta Kelemen Hunor arra a kérdésre, hogy politikai modellnek tekinti-e Orbán Viktort. „Orbán Viktor bátor ember, aki sokat kockáztat, akinek van víziója, aki, amikor hatalomra került, rendszerváltást hajtott végre, nem csak a minisztereket cserélte le, és természetesen ő egy olyan ember, aki Magyarország érdekeit helyezi előtérbe” – jellemezte a magyar miniszterelnököt Kelemen Hunor.

Kelemen szerint Orbán Viktor nem Oroszország, hanem Magyarország játékát játssza, és ostobaságnak nevezte azt a megállapítást, hogy Orbán „Moszkva bábja” lenne.

Az RMDSZ elnöke azt is mondta, hogy ha Románia elnökévé választanák, nem menne állami látogatásra Moszkvába addig, amíg Oroszország agresszorként viselkedik. Sajnos az ukrajnai háborúnak nem lesz egyhamar vége, tette hozzá.

Az Insider Politic műsor vezetője, Sebastian Zachmann a kötelező katonai szolgálatról is kérdezte Kelemen Hunort, aki azt mondta, ezzel nem ért egyet, mert nem ez jelenti a megoldást a hadsereg fejlesztésére.

Az RMDSZ államfőjelöltje arról is beszélt, hogy szerinte Románia fő problémája a demográfiai csökkenés. „Ha folytatódik a jelenlegi tendencia, akkor 20 év múlva egy nagy, szép, biztonságos és üres országunk lesz, mert eddig több mint ötmillió ember hagyta el az országot, és ez a trend még nem állt meg. Ráadásul a születési ráta is gondot okoz” – fogalmazott. Szerinte a probléma kulcsa az állam és az emberek közötti bizalmatlanságban rejlik.

„A házasságot a román jog nagyon pontosan meghatározza: az egy férfi és egy nő között köttetik. Ennek így kell maradnia. A többi kérdésre jogi megoldásokat lehet találni” – mondta az RMDSZ elnöke az azonos neműek házasságára vonatkozó kérdésre.

Amikor az utolsó államfői mandátumánál járó Klaus Iohannisról kérdezték, Kelemen Hunor azt mondta, a választások után kellene értékelni a teljesítményét, de azt is hozzátette, hogy amekkora várakozással tekintett Iohannisra eleinte, akkorát csalódott benne. „Amit látok, amit érzek az az – és azt hiszem, ezt mindenki látja –, hogy csalódás ez a tízéves időszak, nagyon nagy elvárások voltak, és az eredmények, nem állnak arányban ezzel” – mondta Klaus Iohannis államfői tevékenységére utalva. Azt is hozzátette, hogy Iohannis sok szavazatot kapott a magyar közösségtől is.

Kelemen szerint Mircea Geoană-t nem lehet független jelöltként felfogni, hiszen korábban a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke és államelnök-jelöltje is volt. Az RMDSZ elnöke elmondta, általában sem hisz a független jelöltekben, mert „az elnök nem Teréz anya. Az elnöki intézmény nem ferences kolostor. Egy politikus bemegy oda, politikát csinál” – fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy miért indul az államfőválasztáson, miután korábban kijelentette, hogy negyedik alkalommal már nem jelölteti magát, Kelemen Hunor részben megismételte azt, amit korábban a Transtelexnek is nyilatkozott, hogy az RMDSZ közösségének akarata miatt, de azt is mondta, hogy a politikai kontextus változása miatt. Mint mondta, amikor arról beszélt, hogy nem indul, még arról volt szó, hogy a parlamenti választásokat szeptemberben tartják és az államelnöki választásokig több idő telik majd el. Ha így lett volna, lett volna idő két különböző kampányra. Mivel azonban végül közelebb került egymáshoz a két időpont, úgy döntött, hogy mégis jelölteti magát. „Ha nem jelölteted magad, valójában elszigetelt maradsz, nem tudsz felvetni bizonyos kérdéseket, bizonyos témákat, nem tudod megmutatni a közösséged, a szavazóid aggodalmait, és ebből a szempontból logikus, hogy van egy elnökjelöltünk” – indokolta a döntést.

Az interjú itt nézhető vissza:

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!